Určení druhu transformátoru; desek Sauter

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
judeware

Určení druhu transformátoru; desek Sauter

#1 Příspěvek od judeware »

Oddychové zimní téma pro duševní regeneraci (stačí, že mě zde séřou demagogové v sekci Výpočetní technika).

• Jak byste pojmenovali trafo ze zdroje VCR Philips, viz foto? Je to normální spínaný zdroj, oplechovaný kompaktní kvádr, promptně demontovatelný jako servisní díl. Trafo vypadá jako "běžné řádkové" (C416 atd.) a vídával jsem je i v CRT TV z pozdních 90. let (stejné značky).

• Využil by někdo desky Sauter, viz druhé foto? Na skříni byl štítek "REMAGG Vyškov, licence Sauter" a v kolejích chassis bylo mnoho zajímavých desek s univerzálně využitelnou číslicovinou. Zobrazenou desku jsem považoval za tu ústřední (všiml jsem si EPROM), než jsem přišel na to, že CPU/MCU na ní není - Teledyne TSC14433CJ je obvod ve stylu 7106 (velmi impresionisticky řečeno).
Přílohy
IMG_0034.JPG
deska Sauter CL367066/002
deska Sauter CL367066/002
IMG_0035.JPG
předmětné trafo
předmětné trafo
Naposledy upravil(a) judeware dne 04 pro 2023, 20:42, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Philips asi pouzil existujucu technologiu na vyrobu VN traf aj na vyrobu NN traf.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Tam spíš jde o způsob buzení toho trafa - je buzený jednočinným stupněm stejně jako řádkový a vn trafo pro CRT obražofku. Trafu je fuckt, jestli transformuje nahoru nebo dolů, pro návrh plochy jádra a vinutí je důležitá pracovní frekvence a způsob buzení a usměrnění. Tady použitá koncepce zcela zjevně stačí.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

Trafo pro spínaný zdroj na U-jádru, víc se z obrázku asi vyvěštit nedá, ani topologie ani výkon ani kmitočet. Oproti trafu na E/ETD/atd. jádrech se dá jednoduchá cívka možná líp odstínit folií proti nežádoucímu vyzařování.
judeware

#5 Příspěvek od judeware »

Anžto video je už v elektroodpadu, spotřebu zdroje můžu jen odhadovat (mezi 25 a 50W). Zdroj jsem ještě jednou ze zvědavosti vytáhl. Na primární straně je BUT11 a pár menších T, ale žádný IO. Mívaly to taky i některé TV Thomson. Že je "stejné" trafo i v jiných přístrojích Philips, jsem psal zkraje. A dokonce jsem tu před lety uváděl příklad ve svém poptávkovém tématu -> Sháňka součástek do osmibitů (str. 10, Philips 21PT166A/53).

Na čerstvě přiloženém foto je pro změnu trafo, které vypadé spíš jako motor se stíněnými póly (pohon ventilátoru v miktovlnce, čerpadlo v pračce, apod.). Taky TV Philips (menší) a taky primár z čistě diskrétních prvků. Vánoční úklid přináší všelijaká překvapení. :)
Přílohy
IMG_0072.JPG
Další nekonvenční trafo, Philips s úhl. 37cm
Další nekonvenční trafo, Philips s úhl. 37cm
Milda134
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Milda134 »

judeware píše:Oddychové zimní téma pro duševní regeneraci (stačí, že mě zde séřou demagogové v sekci Výpočetní technika).

• Jak byste pojmenovali trafo ze zdroje VCR Philips, viz foto? Je to normální spínaný zdroj, oplechovaný kompaktní kvádr, promptně demontovatelný jako servisní díl. Trafo vypadá jako "běžné řádkové" (C416 atd.) a vídával jsem je i v CRT TV z pozdních 90. let (stejné značky).

• Využil by někdo desky Sauter, viz druhé foto? Na skříni byl štítek "REMAGG Vyškov, licence Sauter" a v kolejích chassis bylo mnoho zajímavých desek s univerzálně využitelnou číslicovinou. Zobrazenou desku jsem považoval za tu ústřední (všiml jsem si EPROM), než jsem přišel na to, že CPU/MCU na ní není - Teledyne TSC14433CJ je obvod ve stylu 7106 (velmi impresionisticky řečeno).

Ta deska Sauter je buď 306, nebo 307, což je procesorová deska, a vše, co na ní vidíte je kompletní procesor pro řízení klimatizační jednotky, nebo např. kotelny.
VASEK_W

#7 Příspěvek od VASEK_W »

O toho Sautera bych měl předběžně zájem.
Záleží však na přesném typu.
Napsal jsem Ti Petře email, kde můžeme lépe domlouvat detaily, než přes SZ.

Díky,
Vašek
judeware

#8 Příspěvek od judeware »

Takže díky zájmu kolegy VASEK_W to na integráče nerozeberu. :) Poslal mi stručnou dokumentaci k řídící bedně REMAGG/Sauter (studentská diplomka), ze které plyne, že "MCU" byl v oranžové patici (ač je to k nevíře, funkcí je to atypická ZIF). Domníval jsem se, že je to rezerva pro paralelní SRAM/EPROM v pouzdře DIL28. Diplomka tvrdí cosi o Z280, tj. ryzí šestnáctibitové CPU a že deska obsahuje "jednadvacetibitový řezový procesor", což je trochu nadsazené. A protože Z280 je v PLCC68, musel být na destičce s okolní bižuterií a s kolíky do patice DIL28. Zbytek toho "řezu" je rozesetý po celé desce. Každopádně Zilog tam chyběl, zájemce se našel a preparovat se nic nebude. 8-)
Milda134
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Milda134 »

Tak to není pravda, do první patice jsem programoval vlastní program pro procesorovou kartu (BIOS) a do druhé, klapací ZIF se programoval uživatelský program pro dané nasazení podstanice, pokud by tam nebyl, tak se vždy vymazal po vysunutí karty 303 (napájecí karta) z druhé pozice v podstanici, protože ten program držely tři NI-CD tužkáče a musel by se tam nahrát přes pětikolíkový konektor z PC, vyrábělo se to od devadesátek a jak jsem psal výše, tohle celé je procesor, který obsahuje vše potřebné, pro její činnost. Nová procesorová karta 406 už si pamatovala i nahraný program. Tu diplomku bych chtěl vidět, já ty desky oživoval a osobně programoval i ty EPROM (27256) :-) :-)
p.s. pár těch klapacích patic doma ještě mám, ty se objednávaly přímo u SAUTERu, zde se sehnat nedaly a měly tu zvláštnost, že se daly zapájet místo normální patice, kam jiná patice s nulovou silou která je podstatně větší, pokud je kolem málo místa nevleze.

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek
judeware

#10 Příspěvek od judeware »

Uváděl jsem fakta z té studentské práce a dodal pár vlastních teoreťických úvah (na základě minimálního know how). :D Nač ta dramata? Ponechám to ke stažení cca do jara. A když to VASEK_W odvolá, ponechám si desky jako zdroj náhradních dílů (součástek).
Milda134
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Milda134 »

Neberu to dramaticky, když jsem četl tu práci autor tam popisuje více ovládacích systémů a ten Ziolg je u jiného typu. Sauteru se smáli asi tak jak vejtřasce při pouštní bouři, ale ta jednoduchost a osazení klasickými součástkami se ukázala super například při povodních v roce 1997, kdy ostatní SMD osazené systémy rovnou vyhazovali, my jsme spoustu karet opravili. Dá se to zprovoznit i dnes, pokud je parametrovací program, ale v době, kdy jsem tam pracoval byl pouze pod DOSem. :D
Odpovědět

Zpět na „Poradna“