Zesílení obdélníku z generátoru z 1V na 50V

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cust

#61 Příspěvek od Cust »

Tak jsem se podíval do datasheetu dýl než na 15 s a nemohl jsem si nevšimnout, že v pulzu máš 27 kV a 23,5 A. Jestli ti modulátor hlásí přetížení, zmenši tomu aspoň na měření opakovačku. :roll:
HF_Tech

#62 Příspěvek od HF_Tech »

Mňo, mám k tomu dvě připomínly:

1) Kolega buď kecá nebo dělá něco hodně špatně. Když se sonda připojí na VN bez zatěžovacího odporu 1MeG, tak se po připojení prorazí kompenzační kondenzátory a sonda se v podstatě zničí. První by to chtělo změřit, že dělicí odpor v sondě má pořád 100MOhm.

2) Když už máte osciloskop s 10bit ADC převodníkem a rozlišením 1mV/DIV, tak na kalibraci sondy stačí nižší napětí. Měl by stačit rozkmit i 10V. To dají i běžně dostupné generátory. Je potřeba si trochu pohrát se spojením zemí přístrojů a pak to bude chodit.
yeeshkul

#63 Příspěvek od yeeshkul »

Cust píše:Tak jsem se podíval do datasheetu dýl než na 15 s a nemohl jsem si nevšimnout, že v pulzu máš 27 kV a 23,5 A. Jestli ti modulátor hlásí přetížení, zmenši tomu aspoň na měření opakovačku. :roll:

Opakovačka je 1kHz, RMS pulzu je 250W. Jestli jí při měření snižujou nevim, ale předpokládám, že jo. Opakuju - informace teprve zjišťuju, jsem v práci novej, původním záměrem vlákna byla snaha postavit zesilovací prvek ke kalibraci.
yeeshkul

#64 Příspěvek od yeeshkul »

HF_Tech píše:1) Kolega buď kecá nebo dělá něco hodně špatně. Když se sonda připojí na VN bez zatěžovacího odporu 1MeG, tak se po připojení prorazí kompenzační kondenzátory a sonda se v podstatě zničí. První by to chtělo změřit, že dělicí odpor v sondě má pořád 100MOhm.

Mňo, tam bude zakopanej pes. Nebo jinde.

Sonda má 97.6M, to jsem měřil jako první, kompenzační box jsem neměřil.

Jak se zničej ty kompenzační kondíky proudem pod jeden mA? Teď nechápu ... pořád má na výstupu svejch 120k proti zemi.
Naposledy upravil(a) yeeshkul dne 05 pro 2023, 14:23, celkem upraveno 1 x.
HF_Tech

#65 Příspěvek od HF_Tech »

Ty kondíky se nabíjej jako RC článek až se nabijou na průrazné napětí a prorazí se. Pokud má tedy měřený signál dostatečně vysokou DC složku.
yeeshkul

#66 Příspěvek od yeeshkul »

Aha. To nevylučuju, sonda je stará 15 let, já jsem tam měsíc.
Dík za připomínku.

Fakt je, že v manuálu se jasně píše - prvně na osciloskop pak na měřící bod. Ale jsem první kdo ten manuál kdy stáhnul a četl ho 16.5s +/- hodinu.
yeeshkul

#67 Příspěvek od yeeshkul »

Tak kolega používal jakousi svojí terminologii. On používal termín "nekonečná impedance" pro AC vstupní vazbu, nechápu.

Každopádně připojit to jde přes AC i DC vstupní vazbu, při DC pulzer vypadne.

Důvod, proč 100Meg sondou při 25kV teče přes 10mA je ten, že má parazitní kapacitu a k těm pulzum se dost pravděpodobně přidává i 5Ghz z magnetronu a burst pulzeru samotnýho. Ale tohle nemám ověřený, to je spekulace. Proto to vlasně ani není téma tohohle vlákna,
Sendyx

#68 Příspěvek od Sendyx »

Já se obávám, že jste mimo bezpečnou pracovní oblast této sondy.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“