Světlo s vrtulí směr otáčení
Moderátor: Moderátoři
Světlo s vrtulí směr otáčení
Je možné v tom udělat nějakou úpravu (jakou) s jejíž pomocí by se obracel směr otáčení ventilátoru?
Chci aby to v létě chladilo a v zimě naopak tlačilo teplej vzduch od stropu směrem k zemi. Číňan moc neřeší značení vodičů, takže jsem to proměřil ohmmetrem a pokusil se z toho udělat něco na způsob schématu. Bílou pastelku nemám, tak jsem ji nahradil fialovou barvou.
- tomasjedno
Dají se koupit větráky s "letním" a "zimním" provozem už z výroby. A v zimě se točí obráceně.Crifodo píše:Já jsem si až dosud myslel, že stropní ventilátor vždycky fouká dolů na uživatele. A ochlazuje ho odfukováním jeho tělesného tepla případně odpařováním povrchu.
Vrtule bude mít v jednom směru výrazně horší účinnost.
ok1hga píše:nějak se mi nezdá tvoje měření odporu cívek toho motoru . . .
. . . odpoj dráty a změř to ještě jednou.
pokud jsou ta vinutí motoru alespoň přibližně stejná, zapoj to podle upraveného obrázku.
Zkusil jsem to M testerem a ta vinutí v motoru určitě stejná nejsou:
1-2 = 303 Ohm a 2206 mH
4-3 = 356 Ohm a 1324 mH
Otevřel jsem i tu bednu, která to řídí a jsou v ní velké kondy a nějaká relata. Myslíš, že by to mohlo umět i samo přepínat směr otáčení? Deska má označení ZY-FAN-PCB-V.6(A)
tomasjedno píše:U mého stropního ventilátoru je výslovně uvedeno, že na letní chlazení má funět dolů a pro zimní topení má táhnout nahoru.Lukas-1 píše:Chci aby to v létě chladilo a v zimě naopak tlačilo teplej vzduch od stropu směrem k zemi.
Aha, no tak jsem to napsal obráceně, ale princip je jasnej. V zimě tam a v létě obráceně.
Lukas-1 píše:Otevřel jsem i tu bednu, která to řídí a jsou v ní velké kondy a nějaká relata. Myslíš, že by to mohlo umět i samo přepínat směr otáčení?
vycházel jsem z té tvé malůvky . . .
a přidal jsem ti tam přepínač směru otáčení, ale za předpokladu, že jsou cívky motoru stejné, nebo hodně podobné . . .
pokud je to zapojené jak jsi nakreslil, tak to otáčení směru uvnitř nemá.
. . . měřil jsi to s úplně odpojenými dráty z motoru ?
stále se mi to nějak nezdá . . .
buď blbě měříš, nebo je to zapojené jinak, než jsi nakreslil.
ok1hga píše:Lukas-1 píše:Otevřel jsem i tu bednu, která to řídí a jsou v ní velké kondy a nějaká relata. Myslíš, že by to mohlo umět i samo přepínat směr otáčení?
vycházel jsem z té tvé malůvky . . .
a přidal jsem ti tam přepínač směru otáčení, ale za předpokladu, že jsou cívky motoru stejné, nebo hodně podobné . . .
pokud je to zapojené jak jsi nakreslil, tak to otáčení směru uvnitř nemá.
. . . měřil jsi to s úplně odpojenými dráty z motoru ?
stále se mi to nějak nezdá . . .
buď blbě měříš, nebo je to zapojené jinak, než jsi nakreslil.
Multimetrem a M testerem a vyšlo to dost podobně. Mám to odpojeno od všeho ostatního, tedy od toho, co je dostupné venku. Co je uvnitř motoru netuším. Já osobně bych čekal nižší hodnoty, ale tuhle silovou a motorovou problematiku vlastně neznám, takže moc nevím, jaká čísla, bych asi tak měl naměřit.
No takhle jsem to dostal do ruky, ale venku jsou wago svorky, takže by teoreticky bylo možné to zapojit i trochu jinak, hlavně ten modrý a žlutý vodič, které jsou v tom wagu propojené.
No nic, zkusil jsem tvůj návrh a funguje to, takže děkuju moc.