Neznámá pájecí kapalina, co to bylo ?

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Killroy
Moderátor

Neznámá pájecí kapalina, co to bylo ?

#1 Příspěvek od Killroy »

Dotaz pro všechny pamětníky:

asi tak na začátku osmdesátek jsme používali v dílnách ŽOSky pájecí kapalinu, které všichni říkali "elektron". Zda se to tak jmenovalo ve skutečnosti, kdo ví. Bylo to ve flašce a původní označení nenávratně pryč už tehdy.

Lehce nažloutlá řídká kapalina, výborná na těžko pájitelné věci a i po mnoha letech dobře použitelná. Tehdy jsem si trochu odlil a po čtyřiceti letech mi zůstalo na dně lahvičky pár kapek pro případ nouze nejvyšší.. Znáte to někdo ?
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

Nemůže to být kalafuna v lihu, nebo Acetonu?
Killroy
Moderátor

#3 Příspěvek od Killroy »

Nene, to by časem zhoustlo a postupně vyschlo. Tohle je po xx letech pořád stejný, nelepí to a teče jako voda. A smrdí to při pájení skoro stejně jako kdysi Eumetol. Nebo možná voní, ale to je věc názoru..
samec

#4 Příspěvek od samec »

nie je elektrón iný názov pre jantár?
JirkaZ

#5 Příspěvek od JirkaZ »

Pokud chceš něco zaručeně neagresivního (s testem na Cu zrcadlech) a přitom velmi účinného, tak si pořiď Marmot MTL-468. Používám ho desítky let, na všechno možné a ve všech možných konzistencích a už nikdy nechci nic jiného.

Ředím isopropylem nebo acetonem (dle požadovaného chování).

Vtip je právě v té výše uvedené směsi vlastností, to umí málokdo. Principem je, že nejen základní kalafuna, ale i další přidané organické látky se aktivují (tedy stanou se agresivními) jen za vysokých teplot (čili při pájení).

Dnes není jednoduché ho sehnat, výrobce přímo zákazníkům neprodává (nebo to alespoň tak bylo) a RaC Vonka ho jednoho času neměl (edit: nemá ani teď).
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Killroy
Moderátor

#6 Příspěvek od Killroy »

MTL-468 znám, mám ji ještě z GESu. Není špatná, nicméně zhoustla mi (ztuhla) v tom kelímku a i po naředění je to taková medovitá konzistence. Používám ji na jiné věci.

Tahle kapalina se dá dávkovat injekční jehlou a stačí kapka, která se dostane všude kde je třeba.
JirkaZ

#7 Příspěvek od JirkaZ »

A proč MTL-468 tedy nerozředíš ještě víc?

Dá se to až do "homeopatického" stupně, proto jsem výše napsal, že ho používám ve všech možných konzistencích...

Já bych dnes (asi) na elektroniku nepoužíval něco, co vzniklo kdysi dávno, nic o tom nevím a ani netuším, v jakém je to stavu (chemicky).

Tím nemám naprosto nic proti starým věcem, postupům atd. (nakonec myslím, že to tu dávám jasně najevo), ale tohle je prostě jiná kategorie.

Ještě trochu jinak: o té neznámé kapalině ani neuvádíš, zda byla nekorozivní (což je v elektronice podmínka - že to poměrně často nikdo neřeší, to je jiná a samostatná kapitola). No a "neutrálních" pájecích kapalin, které jsou velmi účinné, nicméně způsobují po nějaké době korozi, je na trhu spousta. Nakonec si můžeš "uvařit" Zn v HCl, na závěr dorovnat pH a dostaneš něco podobného...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

DukeNuke

#8 Příspěvek od DukeNuke »

V Tesle bylo něco podobného. Říkali jsme tomu letol, ale jak se to jmenovalo opravdu, netuším. Poradilo si to i se smaltovanejma drátama.
fredis

#9 Příspěvek od fredis »

Měl jsem něco podobného, původem z Tesly Pardubice. Používal jsem to při stavbě satelitního přijímače, super luxus! Kapka na tišťák, a cín se rozléval přímo neuvěřitelně. Bývalý známý, který tam dělal a údajně to znal, slíbil dodat recepturu, když mu cosi dám. A to byla chyba. Když jsem to z něj začal dolovat, tak blábolil něco ve smyslu že když tam končil, tak museli podepsat mlčenlivost atd. Po víc jak 15 letech. Prostě uživatel. Jo a říkal, že důležitá je kyselina glutanová, nebo glutanyová. Už si to nepamatuju. A tu že nikde neseženu. Sehnal jsem a mám k ničemu dodnes. Pár kapek toho zázraku mě zbylo, ale na rozbor v policajtský laboratoři to prý bylo málo. Věřím, že podobných receptů v různých fabrikách bylo víc. Ale i když je MTL 468 výborná a roky ji používám, tak s tím se srovnat nedala ani náhodou.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
JirkaZ

#10 Příspěvek od JirkaZ »

fredis píše:...Jo a říkal, že důležitá je kyselina glutanová, nebo glutanyová.

Kyselina glutarová.

No a můžeš si něco namíchat (nebo tady atd.). Účinnost teprve uvidíš.

Já raději použiju MTL-468, pan Jeník fakt není blbec a "cosi" pro věc udělal.

Jo a abych od tavidla čekal, že za mě oškrábe smalt z drátu, tak línej vážně nejsem (i když nějakou substanci v tomto smyslu tuším od Elchemca taky ještě někde mám).

Vážně nebudu řešit, že po letech někde něco "nečekaně" vyhnilo proto, že jsem se pasoval do role tvůrce tavidla, když o chemii vím možná tak malou násobilku.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

fredis

#11 Příspěvek od fredis »

Tak to byla glutamová, žádná glutarová! A nic se nemuselo sušit... Na lahvičce už je konec popisu setřený.. Navíc jsem nikde nepsal o sežrání smaltu :roll: . Ten přijímač mám ještě schovaný a nikde nic sežraného není. To by v té Tesle museli být úplní blbci, kdyby namíchali takovou sračku.. :wink:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Killroy
Moderátor

#12 Příspěvek od Killroy »

JirkaZ mimo jiné píše:Já bych dnes (asi) na elektroniku nepoužíval něco, co vzniklo kdysi dávno, nic o tom nevím a ani netuším, v jakém je to stavu (chemicky).

Ještě trochu jinak: o té neznámé kapalině ani neuvádíš, zda byla nekorozivní (což je v elektronice podmínka - že to poměrně často nikdo neřeší, to je jiná a samostatná kapitola). No a "neutrálních" pájecích kapalin, které jsou velmi účinné, nicméně způsobují po nějaké době korozi, je na trhu spousta. Nakonec si můžeš "uvařit" Zn v HCl, na závěr dorovnat pH a dostaneš něco podobného...

Nenapsal jsem, že to používám na elektroniku. Fakt už dávno nejsem v oboru učedník.. Napsal jsem "na těžko pájitelné věci" a o elektronice tam není ani zmínka. Nicméně měl jsem napsat, že to je dost agresivní. Dá se s tím zapájet skoro všechno a s korozí problém nemám.

Vzhledem k tomu, že se zabývám mj. i renovací všelijakých starých lamp a podobně, tak to stejně před i po zapájení musím důkladně očistit. Pokud se něco vytáhne po týdnu z odrezovače, něco co třeba padesát let hnilo na půdě, tak není moc cest jak to v případě potřeby dobře zapájet.
JirkaZ

#13 Příspěvek od JirkaZ »

fredis píše:Navíc jsem nikde nepsal o sežrání smaltu :roll: .

Kolega ovšem ano. Já v odpovědi často reaguju na víc věcí (příspěvků, podnětů...) najednou, protože jinak bych se musel upsat.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

JirkaZ

#14 Příspěvek od JirkaZ »

Killroy píše:Nenapsal jsem, že to používám na elektroniku.

OK, já tak nějak (mylně) automaticky předpokládám, že jsme v konferenci o elektronice ;-)
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

JirkaZ

#15 Příspěvek od JirkaZ »

fredis píše:Tak to byla glutamová, žádná glutarová!

Takže jsi ji našel, nebo jak? Co to má za formu - prášek nebo něco jiného?
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“