Mimochodem ani v zemi kde se už skoro nikde neplatí hotovostí tj. ve Švédsku hotovost jako takovou ještě nezrušili.
Sorry, tyhle papírky nebereme. Jak vypadá země, kde se neplatí hotovostí?
Většině Švédů masivní přechod na bezhotovostní platby evidentně nevadí. Na denní bázi používá hotovost méně než desetina populace.
Je mi líto, pane, ale hotové peníze tady nebereme. Jestli chcete něco přidat k účtu jako pozornost, zadejte prosím částku do terminálu.“ Replika mladého číšníka byla sice pronesená zdvořile, ale jeho pohled směrem ke mně byl zřetelný: Proboha, co je to tady za exota?
Naťukal jsem tedy do displeje padesát švédských korun a odešli jsme.
Scénka proběhla při placení v pizzerii ve švédském Göteborgu. V podniku, ve kterém – tak jako na tisících dalších obchodních místech ve Švédsku – už nějaký ten pátek neberou hotovost. Je tomu tak v restauracích, supermarketech, běžných obchodech, hotelích, zkrátka všude.
Peníze a ceny ve Švédsku
Ve Švédsku hotovost vůbec není potřeba. Upřímně jsme za poslední rok života ve Švédsku použili hotovost tak dvakrát. Platit kartou se dá opravdu všude včetně trhů, autobusů, restaurací atd. Platba kartou je navíc výhodnější než v hotovosti.
Video: Čech ve ŠVÉDSKU: Mít hotovost není normální Povídání o životě ve Švédku tj. nejen o hotovosti. O hotovosti se v tam mluví v čase cca 26:30 od počátku toho videa. Ten Čech žijící ve Švédku tam popisuje jak si jeho manželka šla uložit do banky výplatu, kterou dostala v hotovosti, protože ještě neměla vyřízenou platební kartu a v bance musela absolvovat dlouhý pohovor kde se jí ptali na to kde vůbec vzala tu hotovost a proč vůbec má hotovost když se všude ve Švédsku platí bezhotovostně atd. Zkrátka člověk se tam pak cítí skoro jako u výslechu na policii.
Hotovost berou ve Švédsku hlavně "žebrající" tj. ti ještě na příjem darů přes terminály nepřešli, ale moc míst kde pak mohou to co vyžebrají v hotovosti také v hotovosti i utratit tam opravdu není. Dokonce i na venkovních trzích se skoro všude platí bezhotovostně. Možná, že poté co vyžebrají hotovost si ji uloží na svůj "žebrácký" účet v bance a pak platí kartou jako skoro každý Švéd.