Váš názor - řidičák od 17 a mentor?
Moderátor: Moderátoři
Váš názor - řidičák od 17 a mentor?
https://tecs.cz/rad-bych-byl-tvuj-mento ... di-te-ano/?
A kutilmile - nelituju tě
Osobně bych raději viděl určité vyjímky při výkonu povolání, popř sportu , než pro civilní ježdění.
Nesouhlasím s autorem článku. Sám jsem jezdil jako šofér z povolání a neměl jsem ani jeden štípanec (majitelé starého růžového řidičáku vědí). Od doby nového řidičáku mám jen jeden nebodovaný přestupek - vracel jsem se v noci a přehlédl zákaz stání kvůli čištění bloku. Stálo mě to tři stovky.
Takže pokud někdo tvrdí, že když je denně za volantem, musí nějaký bod získat je nesmysl. Nemusí. Stačí jet, tak jak se má.
Krásně je to vidět na zákazu předjíždění pro kamiony na D1. Jen v JmK za listopad 600 přestupků. A to silně pochybuju, že tam policajti stáli denně, to by toho bylo daleko víc.
Problém vidím v tom, že autoškoly neučí defenzivní jízdu.
https://www.l17.cz/
První bod:
Mentorem může být pouze řidič, který je držitelem řidičského oprávnění skupiny B po dobu alespoň 10 let (zkušený řidič), kterému nebyl v posledních 5 letech udělen zákaz řízení a který má v bodovém hodnocení řidičů 0 bodů. Mentorem bude nejčastěji rodič nebo příbuzný mladého řidiče, není to však podmínkou.
Podle mne je ale velká chyba tento bod:
Musí být vozidlo s mladým řidičem v režimu L17 nějak označeno, tak jako je tomu v jiných zemích?
Tuto povinnost zákon nestanovuje, nic však nebrání tomu vozidlo patřičným způsobem označit.
Když vidím autoškolu tak své chování upravím, chápu že se učí, jsem obezřetnější a shovívavější. V případě auta s mentorem se 17 letým šulínem za volantem to nepoznám, a budu si myslet, že řidí ementál. Otázkou také je, pokud si 17cka vezme jako mentora 80+ dědečka...
Ne? Tak tos hochu asi dlouho neseděl za volantem, respektive se ti zadařilo, žes v poslední době nemusel jet za vozidlem s majáčkem "Das Autoschulle" ... Zásadně se s žákem za volantem jezdí po městě nejvyšší rychlostí 35-40, když jede úplnej zelenáč, tak 30max = nenechají je zařadit "kvalt" vyšší jak trojku, u zelenáčů dvojku, mimo město nanejvejš čtyřku - a tu je ještě nechají "hoblovat" na nejmíň co to jde = mimo uzavřenou obec nepřekročí 70km/h i kdyby pupenec pálil jak na Sahaře a mraky se honily k Evropě nejblíž tak leda nad Islandem. Aby je po aspoň částečným odježdění povinnýho penza vyučovacích hodin za volantem nechali trošku rozjet nelze ani přemejšlet, o jízdě na hranici limitu ani náhodou. Když vidím vozidlo Autoškoly, jedoucí rychlejc než 40 v obci a 70 mimo obec, je to zaručeně "služební jízda", kdy je za volantem sám instruktor a jede na sraz s dalším žákem. Tuhle zkušenost mám nejen jako řidič, setkávající se s vozidlama Autoškoly dneska můžu říct už prakticky 40 let, ale i jako otec 2 prakticky čerstvejch absolventů Autoškoly a kolega několika dalších lidí mezi 18 a 30 rokama věku, kteří buď žákama v současnosti jsou, nebo jsou čerstvě po zkouškách. Kromě toho, ani jeden z nich nebyl v rámci autoškoly NIKDY na jízdě, zahrnující provoz na komunikacích zahrnujících i tramvajovej provoz a NIKDY NEBYLI NA JÍZDĚ PO DÁLNICI. Takže podle mě - jestli se v dnešních autoškolách neučí "defenzívní" způsob jízdy, tak přizdisráčskej zcela určitě ...DukeNuke píše:...
Problém vidím v tom, že autoškoly neučí defenzivní jízdu.
A kutilmile - nelituju tě
Přitom by to šlo rozseknout tak snadno – mentor nechť si udělá jednu, dvě kondičky v autoškole a pokud dostane razítko, že jezdí dobře, může takový být. Bez ohledu na to, že občas nejede v obci padesát, nebo že zastavil někde na blikačkách. Kdo je bez viny, ať hodí kamenem.
jinak nemyslim, ze by to melo uz tak hrozny stav na nasich silnicich este nejak vic zhorsit
dvorak píše:V USA mohou jezdit od 15-ti a bez mentora ?
Podle státu můžou samostatně od 16 až 18let.
Když chce mlaďoch v USA řídit, tak si pořídí řidičák na zkoušku. To podle státu může od 14 až 16let. Pak může řídit pod dohledem osoby s řidičákem, která je starší 21let.
Pokud odřídí pod dohledem alespoň půl roku a podle státu dosáhne 16 až 18let. Tak se přihlásí na úřední zkoušku - zaplatí poplatek, napíše test a odřídí s úředníkem půlhodinu v provozu. Pak dostane plnohodnotný řidičák.
Prostě jsme tady v babišstánu 50 let za opicema...