lékařská prohlídka na řidičák
Moderátor: Moderátoři
lékařská prohlídka na řidičák
Dva dotazy - ta cena 500kč je nějak daná, nebo si to každý doktor počítá sám?
- moc se mi nechce ten papír A4 tahat s sebou, uznali by policajti třeba sken v mobilu?
Zdroj: Ministerstvo dopravy
Potvrzení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel
Podle § 6 odst. 7 písm. d) zákona č. 361/2000 Sb. musí mít Posudek u sebe při řízení motorového vozidla řidič, který dosáhl věku 65 let. Musí se jednat vždy o originál posudku.
Musí se jednat vždy o originál posudku.
277/2004 par.4 odst.1: Posudek lze vydat i v jiném formátu a uspořádání, než je uvedeno v jeho vzoru.
Je někde napsáno, že to musí být originál na papíře, když může ze zákona být v jiném formátu? Nestačí progresivní lékař (který ovšem dobře zálohuje - 372/2011, par. 55) a vydá originál v pdf podepsaný zaručeným elektronickým podpisem? Papírový originál ani nemusí existovat, originálem je to pdf...
Ale u nás musíme pořád mít něco extra, nebo alespoň odfláknutý zákon.
Jestli střídáš víc aut (já jsem těch aut v pětašedesáti střídal 18, záskok za správce autoparku, který byl víc v IKEMu, než v práci, a nový mě vystřídal po čtyřech letech), vyplatí se domluvit s doktorem, ať ti orazí potvrzení velikosti kreditky, které můžeš vozit v peněžence. Ten můj originál A4 po dvou měsících stěhování z auta do auta totiž vypadal, jak tureckej prápor.
Originálů ti za jedny peníze doktor může dát několik, takže za to víc nezaplatíš.
Na Cspsd k tomu píšou viz citace níže.
Posudek při jízdě musí mít u sebe
řidič motorového vozidla, na kterého se podle § 87 odst. 3 vztahuje povinnost absolvovat lékařskou prohlídku ve věku 65, 68 a následně každé dva roky.
Přestupku se podle § 125c odst. 1 písm. e) bod 4. dopustí ten, kdo není držitelem platného posudku o zdravotní způsobilosti.
V takovém případě se uloží pokuta od 5 000 Kč do 10 000 Kč a zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku, body se nezapočítávají. Komentář z publikace BUŠTA, P., KNĚŽÍNEK, J.: Praha 2016, s. 301, doplňuje:
„Skutečnost, že řidič motorového vozidla nebude mít v rozporu s § 6 odst. 7 u sebe doklad o zdravotní způsobilosti, sama o sobě nebude zakládat naplnění skutkové podstaty tohoto přestupku.“
Otázkou tedy je pokud by řidič až dodatečně prokázal, že v době silniční kontroly, byl držitelem platného potvrzení i když ho zrovna neměl u sebe, tak o kolik by byla pokuta či postih obecně menší.
Našel jsem k tomu upřesňující popis v dokumentu od Autoklub.cz.
Pokud pouze nemá doklad u sebe (ale prohlídku má), může dostat blokovou pokutu do 2 tisíc Kč, ve správním řízení 1.500 až 2.500 Kč; body se za tento přestupek nezaznamenávají.
Takže pokud nebude mít řidič doklad u sebe i když prohlídku a tedy i potvrzení bude mít platné, tak může dostat blokovou pokutu viz citace.
Pokud platí, žeValdano píše:...
Na Cspsd k tomu píšou viz citace níže.Posudek při jízdě musí mít u sebe
řidič motorového vozidla, na kterého se podle § 87 odst. 3 vztahuje povinnost absolvovat lékařskou prohlídku ve věku 65, 68 a následně každé dva roky.
Přestupku se podle § 125c odst. 1 písm. e) bod 4. dopustí ten, kdo není držitelem platného posudku o zdravotní způsobilosti.
V takovém případě se uloží pokuta od 5 000 Kč do 10 000 Kč a zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku, body se nezapočítávají. Komentář z publikace BUŠTA, P., KNĚŽÍNEK, J.: Praha 2016, s. 301, doplňuje:
„Skutečnost, že řidič motorového vozidla nebude mít v rozporu s § 6 odst. 7 u sebe doklad o zdravotní způsobilosti, sama o sobě nebude zakládat naplnění skutkové podstaty tohoto přestupku.“
Otázkou tedy je pokud by řidič až dodatečně prokázal, že v době silniční kontroly, byl držitelem platného potvrzení i když ho zrovna neměl u sebe, tak o kolik by byla pokuta či postih obecně menší.
potom nesplnění skutkové podstaty přestupku znamená, že se žádnej přestupek ve skutečnosti nestal. Neboli bude veškerý jednání spočívat výhradně v doložení příslušnýho zdravotního potvrzení při vyvolaným správním řízení - pokud bude datovaný dostatečně dlouho před onou projednávanou kontrolou, mělo by bejt konstatovaný, že vzhledem k předloženýmu potvrzení s datem platnosti vyhovujícím zákonu k žádnýmu přestupku nedošlo a obviněná strana by měla bejt zbavená veškerýho možnýho postihu. Jenomže u nás je problém v tom, že zákony nemají jednoznačnej výklad a každej říká něco jinýho - pro běžnýho ofčana pak v praxi je bohužel nejčastějc použitej ten nejpřísnější výklad....„Skutečnost, že řidič motorového vozidla nebude mít v rozporu s § 6 odst. 7 u sebe doklad o zdravotní způsobilosti, sama o sobě nebude zakládat naplnění skutkové podstaty tohoto přestupku.“
A kutilmile - nelituju tě