Drobné opravy strojů

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Dodo677

#16 Příspěvek od Dodo677 »

Sendyx píše:Pokud někdo dělá servis elektrospotřebičů, tak by taky (jako výstupní kontrola) měla proběhnout sada zkoušek nebo revize spotřebiče. Čili byste měli mít na firmě i osobu s papírovou (a raději faktickou) schopností provádět revize spotřebičů.

Tady bych si dovolil nesouhlasit. Přes pět let sem dělal zařízení pro většinou cementáren atd v republice. Vše řešil externí revizní technik :)
petrfilipi

#17 Příspěvek od petrfilipi »

Myslím, že požadavek na revizi po opravě byl přímo v normě na revize elektrických spotřebičů ČSN 331600 ed.2 nebo tak nějak.
Něco je o tom tady.

PF
Ruprecht

#18 Příspěvek od Ruprecht »

Dodo677 píše:TIČR ale zajímá jenom VTZ...
Drát ve zdi, pokud má sloužit pro "rozvod a odběr elektrické energie" je VTZ. Já to nevymyslel.
V tomto vlákně se naštěstí řeší "Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů", na což stačí příslušný paragraf 50/194.
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
Valdano

#19 Příspěvek od Valdano »

Jen pro zajímavost norma ČSN 331600 ed.2 patří do okruhu tzv. právně závazných norem pro účely uvedené v nějakém zvláštním právním předpisu platném v ČR. Dodržování těchto norem je právně závazné pro osoby, na které se dodržování příslušného právního předpisu vztahuje. Zmíněná norma je z důvodu právní závaznosti dostupná k nahlížení v aktuálním znění včetně postupných změn na portálu České agentury pro standardizaci. Pro přístup k celému seznamu závazných norem i s možností jejich vyhledávání a nahlížení tj. čtení obsahu jednotlivých norem je nutná registrace, která je zdarma.
Yarda1

#20 Příspěvek od Yarda1 »

Kdysi jsem chodil na školení sem
https://www.cczdata.cz/
Asi to nebude přesně ono, ale možná by věděli.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Valdano

#21 Příspěvek od Valdano »

petrfilipi píše:požadavek na revizi po opravě byl přímo v normě na revize elektrických spotřebičů ČSN 331600 ed.2

Ano viz přiložená citace z normy.
Přílohy
Citace_z_ČSN_331600_ed2.png
Citace_z_ČSN_331600_ed2.png
Valdano

#22 Příspěvek od Valdano »

Yarda1 píše:Asi to nebude přesně ono, ale možná by věděli.

Tady by to měli vědět.
ONLINE školení včetně zkoušek pro osoby s elektrotechnickým vzděláním.
Zkoušky odborné způsobilosti v elektrotechnice dle NV č. 194/2022 Sb. - §6, §7
Sendyx

#23 Příspěvek od Sendyx »

Sendyx píše:Pokud někdo dělá servis elektrospotřebičů, tak by taky (jako výstupní kontrola) měla proběhnout sada zkoušek nebo revize spotřebiče. Čili byste měli mít na firmě i osobu s papírovou (a raději faktickou) schopností provádět revize spotřebičů.

Sypu sobě popílek na hlavu, tohle už tedy naštěstí neplatí. Nevěděl jsem, že je definovaná "kontrola po opravě".

BTW, někdy se nestačím divit, jak i u autorizovaného dovozce pytlíkují servis a co dokáže způsobit blbec, který dostal důvěru.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
JirkaZ

#24 Příspěvek od JirkaZ »

Sendyx píše:BTW, někdy se nestačím divit, jak i u autorizovaného dovozce pytlíkují servis a co dokáže způsobit blbec, který dostal důvěru.

Toto je naprostá pravda a následky počínání takového jelita nezachrání ani sebelepší (případná) revize.

A už jsme zase u toho: ne papíry, bolšlevárny a razítka, ale zájem, vzdělání, praxe, šikovnost, neprasení, faktická zodpovědnost atd. je to, oč tu běží.

To nemůže zajistit jakákoliv byrokracie, ale jen a pouze soustavná výchova od malička a následný výběr jedinců. Bohužel dnes skoro není z čeho...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Yarda1

#25 Příspěvek od Yarda1 »

JirkaZ píše:...a následný výběr jedinců. Bohužel dnes skoro není z čeho...
Vznikají různé firmy a agentury co se úspěšně snaží vmáčknout mezi mne a mé peníze.
Třeba nedávno se nějaká agentura vmáčkla mezi mne a mou objednávku lázeňské léčby, asi mne to stálo víc než kdybych si to domluvil přímo s lázněmi jako dřív. Moje blbost že jsem si toho nevšiml, příště si dám pozor.

Z jedné diskuse vyjímám (firmu nebudu jmenovat, prý mají právní odděleni):
...jedna stará paní (kolchoznice) z jižních Čech tyto lidi nazývá lehkoživka 🙂. když jsem se jí ptal, co si pod tím mám představit, tak mi řekla, že ten, který něco hmotného a opravdu užitečného nevytváří...
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“