Využití FVE "do mrtí"
Moderátor: Moderátoři
Já mám dotaz - provozuju jednoduchou malou FV jen na ohřev vody, 1,5kW, pulzní optimizer typu Bell, bez baterky. Orientace střechy na JZZ není teď v zimě moc optimální. Tak uvažuju přidat ještě pár panelů na garáž se střechou na J, ale jak to jednoduše spojit do jednoho bojleru? Panely by měly jiné napětí a proudy, pralo by se to.
- feliz_navidad
- vasekpetr1
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Olchor píše:Jistit FV tavnou pojistkou jaksi postrádá smysl. Panely jsou proudový zdroj, pracovní proud se od zkratového moc neliší.
Pojistky se na FV běžně používají a to z několika důvodů.
Pokud je více stringů zapojených paralelně, může při zkratu jednoho, do něj ty ostatní pouštět mnohem větší proud než je jeho zkratový proud.
V případě přepětí na panelech, např. při bouřce, zareaguje přepěťová ochrana a pojistka mezi ní a panelem to pak odpojí.
Pokud jsou pojistky v pojistkovém odpínači, slouží zároveň jako bezpečný vypínač v případě opravy, údržby…
Já spoléhám na Hlavní jistič (vypínač) a odpojení panelů nezávislým vypínačem.
_luky_ píše:v zimě svítí tolik, že FV panely jsou od října asi do půlky února jen designový doplněk... Takže o ohřevu vody v zimě nemusíš vůbec uvažovat.
I s tímto nízkým zimním sluncem to nahoní 6.5 kWh denně, pokud svítí. 2.5 kWp. Uvažovat se o tom na přilepšení dá, považovat to za výhradní zdroj nedá, jako třeba geotermální zdroje.