Kolik stojí 1 km elektroautomobilu ?
Moderátor: Moderátoři
msar píše:Ale kdo nemá možnost dobíjet doma a bude na veřejných stanicích za 20Kč/kWh, tak to vyjde trochu jinak.
Nafťák za 2.5Kč/km, tedy se spotřebou asi 7,3l/100, to je dodávka?
Jo, tyhle řeči mám fakt rád. Popravdě je mi úplně jedno, kdo nemá možnost dobíjet doma. Na můj vlastní vozový park to absolutně nemá vliv. A do věcí lidí okolo se nemotám. Ať si lidi okolo jezdí třeba na růžovým jednorožci. Totiž tyhle lidi, co nemají kde nabíjet obvykle taky nemají kde parkovat, protože ten plac před panelákem patří městu a na 50 bytů je tam 40 parkovacích míst. A tyhlety samý lidi si sami zvolí radnici, která jim tam nakreslí modrý zony, vytáhne z nich prachy a počet parkovacích míst se tím nijak nezmění. Já si za svoje peníze koupil dům a k tomu pozemek a kus ulice. Takže ten kus bláta pod autem patří mě a můžu si tam tahat kabely a nabíjet co chci.
Nafťák za 2.5Kč je Berlingo, jezdí to za cca 6,5l a naposledy jsem tankoval za 37Kč/l.
p32 píše:Já mám u benzíňáku celoroční spotřebu (90% po městě) těch 1,50-1,60 Kč/km.
4,3l/100km benzínu na provoz po městě? Hádám, že s takovým provozem auta na baterky by nebyl problém se dostat na 10kWh/100km.
My asi půlku kilometrů najezdíme po dálnici a jak známo, odpor vzduchu roste s druhou mocninou rychlosti...
EDIT: opravena mocnina
Nikomu neberu, že když dobíjí doma, vyjde provoz výhodně. Ale většina lidí (v mém okolí) takovou možnost nemá.
Jak to dělají podnikatelé, kterým se vrací DPH z nafty, když si pořídí elektroauto?
A kutilmile - nelituju tě
_luky_ píše:Hádám, že s takovým provozem auta na baterky by nebyl problém se dostat na 10kWh/100km.
Možná tak s nějakým elektro pidi prckem jako je třeba elBlesk Pony.
Zdroj: Vyzkoušeli jsme nejlevnější elektromobil. Maličký Pony vzniká v Klatovské společnosti elBlesk.
Chvíli jsem zvažoval, zda si mám nastoupit, nebo jej obléknout.
13" kola, 3 m na délku, cca 1,5 m na šířku a necelých 1,6 n na výšku.
LiFePo4 akumulátor od společnosti CATL (největší producent akumulátorů pro elektromobily), s kapacitou 13,7 kWh.
Z obyčejné domácí jednofázové zásuvky jej z 10 na 100 procent nabijete za zhruba šest a půl hodiny. A rychlejší to nebude ani u veřejné stanice s konektorem Type2 – vestavěná nabíječka má výkon 2,2 kW (tj. cca 9,5 A při 230 V) a rychleji energii do akumulátoru nedostanete, k vysokorychlostní DC stanici Ponyho vůbec nepřipojíte.
Maximální rychlost Ponyho je 100 km/h (podle navigace, cca 114 podle tachometru), takže na dálnici sice smí, ale jakmile dojedete kamion nebo pomalé vozidlo, jedete dál za ním – ne že bych několikrát nepředjížděl, ale chce to plánování a dost prostoru. V zásadě bych řekl, že Pony na dálnici patří spíše v nouzi, kdy je neprůjezdná alternativní cesta nižší třídy – i proto, že spolujezdec nemá airbag ani za příplatek.
Jak jsme již psali, auto je dvoumístné – sice právě probíhá homologační proces na čtyřmístnou verzi, kde vzadu přibude lavice pro další dva pasažéry, ale zatím je za předními sedačkami mříž a za ní ... spousta prostoru. A když říkám spousta, nepřeháním. Naprosto pohodlně jsem do auta naložil například sadu zimních kol z Fordu Mondeo nebo invalidní vozík a francouzské hole. A 350 litrů mulčovací kůry v kufru zmizelo jako nic a další stejná dávka by se tam vešla.
Na kolik tedy vyjde ujetý kilometr? Protože jsme nabíjeli z domácí zásuvky v síti ČEZ se zastropovanou cenu energie na 6 050 Kč za MWh, ujetý kilometr nás vyšel na 60 haléřů. Jinými slovy, 120km otočka v Praze nás přišla na 72 Kč. Pokud bychom jeli dvoumístným benzinovým Smartem s průměrnou spotřebou 4,5 litru na 100 kilometrů, kilometr by stál 1,65 Kč a zmíněná 120km cesta by vyšla na 202 Kč.
Za necelý týden jsme s Ponym ujeli přes 900 kilometrů, přičemž kilometr nás vyšel na 60 haléřů.
Spotřebu energie jsme počítali podle nájezdu udávaného vozidlem a dodané elektřiny naměřené nabíjecím kabelem Moon2Go – součástí spotřeby jsou tedy i ztráty při nabíjení vozidla a samozřejmě veškerá spotřeba včetně světel a klimatizace. Takto spočítaná spotřeba se pohybovala od 10,1 do 10,7 kWh na 100 kilometrů...
Závěr
elBlesk Pony není (a ani nemá být) univerzálním elektromobilem pro každou situaci. Pokud ale potřebujete soukromě nebo ve firmě vozítko pro ježdění především po městě a okreskách, s dojezdem kolem 150 kilometrů (po kterém následuje šestihodinové nabíjení), pak je Pony velmi zajímavou volbou.
Ale když jsem spočítal kolik stojí procyklovat 1kWh baterkama, měničema + ztráty.
No levněji mě vyšlo nechat auto nabít po dobnu NT za 2 kačky a elektriku si nechat na pohon domu v době VT. A to jsem měl použitý baterky za velice příznivou cenu.
Jak je to v současný době netuším, ale podle mě to prostě nemá smysl, nabíjet aku z jiné aku.