Plnospektrální osvětlení
Moderátor: Moderátoři
O přesnou kolorimetrickou hodnotu nejde, ostatně ti výrobci co tvrdí o LEDkách nebo zářivkách, že mají vysoké CRI (=věrně podávají barvy) taky nezdůrazňujou, že jejich výrobek září okolo tří maxim, zdaleka ne spojitě a navíc v průběhu životnosti proměnlivě.
A kutilmile - nelituju tě
Někde to nevadí, někde to může vést k narušení kvality až bezpečnosti práce. Třeba na úplně přesném vnímání barev nezáleží, stačí jen zkombinovat světelné zdroje tak, aby spektrum bylo pokud možno souvislé, aniž by bylo naprosto vyvážené, i kdyby to podle měření pouze RGB v pořádku.
Proto se přece tam, kde je přesná barva důležitá, používají například srovnávací kabinety se třemi spektrálně různými zdroji světla. A taky spektrofotometry. A navíc se stím ještě proběhnou ven na denní světlo.
U foťáku a kamery záleží na konstrukci: má to štěpnou optiku a alespoň dva čipy? Nebo všechno obstarává jeden čip s proužkovým filtrem, či Baierovou mřížkou? Jak selektivní jsou ty RGB filtry, či dichroické vrstvy? Prostě všechny mezihodnoty se z něčeho nějak dopočítávají.
A to už řeším odražené světlo.
Takže kdesi výše zmíněná barevná tabulka viděná při daném osvětlení je asi nejspoiehlivější.
Tiež ide o to, ako na také všelijaké svetlo/nesvetlo reaguje dúhovka.
A duhovka se chová, jako automatika - celkem nezávisle na vlnové délce se snaží zabránit "přeexpozici".
Nebezpečné jsou naopak infračervené lasery, třeba v CD/DVD mechanikách, protože nejsou vidět a duhovka na ně nereaguje.
Nevím, kdo vyzkoumal, že modrá může poškodit zrak. Podle oftalmologů to není prokázané. Asi to vzniklo z toho výzkumu, který měl dokázat, že lidský organismus je nastavený na večerní červánky, kterým se spektrální složení světla normální žárovky blíží. Vyšlo z něj, že citlivější jedinci, kteří svítí zářivkami a LEDkami a čumí do pozdních hodin na obrazovky, mají problém s usínáním, a zobecnili to, že kdo se modrému peaku dvě hodiny před spaním vyhne, bude lépe spát. Že se problém s nespavostí začal množit s ústupem od normální žárovky k úsporkám a LEDkám, to vyloučit nemůžu, ale těch příčin nespavosti bude rozhodně víc.
Ruku na srdce: kdo z nás těsně před spaním nečumí na nějaký displej?
Jenomže někdo jiný z toho udělal, že tím nadbytkem modré složky trpí sítnice, další si k tomu přidali patřičně "vědeckou" omáčku a už to jelo.
Už jsme tu měli období magnetických náramků, nebýt Jáchyma házejícího ho do stroje si na ně už skoro nikdo nevzpomene.
Taky elektrolytický rozklad vody na "živou" a "mrtvou". Účinek se projevil jen na spořicím účtu někde jinde.
Přišlo období negativních zón a zlomů, stínění pod postelemi a stěhování postelí ke stěně, ve které nejsou zásuvkové rozvody, a taky to utichlo.
Následovaly nějaké ty elektrošoky na odtučnění, magnetoterapie, magnetická úprava vody a co já vím, co ještě.
Teď se rozmohlo období "škodlivé modré", kliniky nabízejí žlutý filtr na nové čočky při operaci šedého zákalu, protože to pacienti žádají, jako příplatkovou záležitost: "když to zákazník chce, tak mu to dáme".
Docela dobře jsem si o tom na oční klinice popovídal s doktorkou, protože barvocit podle testů mám výborný a nemám zájem si ho rozhodit žlutým filtrem: podle ní převaha modré jen způsobí větší stažení duhovky a ztmavnutí ostatních barev. Sítnici to neublíží, to odmítnutí žlutého filtru mi nejen schválila, ale doslova pochválila.
Připustila jen, že ne nadbytek modré, ale nadbytek UV záření může způsobit rychlejší degradaci voperovaných akrylových čoček, které mají plánovanou životnost 15 let, brýle s UV filtrem vřele doporučila, ať mi nové čočky vydrží co nejdéle. O tom nepochybuji, na denním světle ty brýle nosím.
Veď aj som slepý, odkedy pracujem v IT.Hill píše:Tak to nemůžeš koukat na většinu LCD displejů, včetně mobilu.
Jasné, že to hnusné biele svetlo má vplyv na spánok. Stačí že je spln mesiaca.
Mne odkedy na ulici vymenili staré sodíové výbojky za nové hnusné biele LEDky, tak mám spln mesiaca každú noc. Jak som sa pol roka nevyspal, tak som zavesil ťažké nepriehľadné závesy. Odvtedy spím dobre. Len zas ráno neviem vstať. Tak ešte potrebujem servo s arduinom...
Spektrálnu čistotu najlepšie vidieť v kuchyni na surovom mäse. To pod úsporkou vyzerá hnusne, až na vyhodenie. Pod klasickou žiarovkou vyzerá normálne. Rovnako pri varení sa dá rozlíšiť stav uvarenia najlepšie pod klasickou žiarovkou. Takže do digestora jedine klasickú žiarovku. Ony sa tie klasické žiarovky aj pod takou výnimkou/zámienkou predávajú, že sú do digestora.