ovládání světel v autě
Moderátor: Moderátoři
ovládání světel v autě
Kam mám zapojit plus (na drain ?) a kam žárovku (na source ?) a gate přímo na plus nebo přes odpor ?
dík za pomoc.
Ak áno tak velice jednoduché zapojenie je toto z tzv. šuflíkových zásob.
http://cyberax.szm.sk/svetla.jpg
Použitý je BD139, alebo KF508 výkonový tr. ktorý spína relé.
TS je tlakový spínač oleja
KM kontrolka mazania
15 je +12V ak je klúč v spín. skrinke
31 kostra
30 +12V
58 svetlá
S1 vypínač leto/zima sa môže vynechať ak chceme zapojenie využívať celoročne
Mám to namontované už asi 2 roky a funguje to bez problémov, len asi 2 dni po montáži, odišiel R1 2k2, tak som tam dal 2k2 myslím že 2W a ide to doteraz.
auto zapínání světel
-
Autoelektro
- Kontaktovat uživatele:
Re: auto zapínání světel
Pjotr píše:Ano, chci automaticky zapínat světla, ale u mého auta (japonec) se nelze připojit mezi kontrolku mazání a kostru (chci to spínat napěťovým komparátorem - když se spustí motor - začne se dobíjet - stoupne napětí - zenerka se prorazí - a sepnu FET). Světla se spínají spínačem a rele budu muset koupit (už jsem zkoušel rele co jsem měl v šupliku a slepily se mu kontakty) a tak jsem si říkal, že půjdu s dobou a použiju FET.
Dej si pozor na zapojeni svetel u japoncu je normalni ze na stred zarovky privedou +12V a jednotlive konce vlaken zarovky uzemnuji.
Evropske vozy maji stred zarovky uzemnen a privadis tam napeti podle toho jestli dalkove nebo tlumene.
p-fet
Ještě jednou dík a až to budu mít celý nakreslený tak se to sem pokusím dát ke zhodnocení.