TESLA 4333A Color Oravan, cykluje zdroj
Moderátor: Moderátoři
- MPazdera
- Kontaktovat uživatele:
Ty kondy paraelně ke konc. tranzistoru jsou OK, ale změřil jsem na jejich pinech svod (ne zkrat) na kostru. Zjistil jsem, že ten konc. tranzistor SU160 je načnutý a má mezi C a E částečný svod (přivody k němu jsem odpájel). Taktéž napětí PN přechodu mezi B a C není normální. Podle mě je na 95% to cyklování způsobeno právě tím SU160.
Musím tedy k těm kondům splašit i ten tranzistor a pak se uvidí. To je zatím vše
- MPazdera
- Kontaktovat uživatele:
- MPazdera
- Kontaktovat uživatele:
Dále jsem nepřišel na to, jak uložit nastavení hlasitosti a obrazu do paměti, pokud to vůbec nějak jde. Když televizor vypnu ze sítě, uživ. nastavení se obnoví podle nějakých přednastavených hodnot.
MPazdera píše:Nakonec je to trochu jinak. To cyklování se začne projevovat až po zahřátí televizoru, za studena jede normálně. ...
Dále jsem nepřišel na to, jak uložit nastavení hlasitosti a obrazu do paměti, pokud to vůbec nějak jde. Když televizor vypnu ze sítě, uživ. nastavení se obnoví podle nějakých přednastavených hodnot.
Vlákno má název: TESLA 4333A Color Oravan, cykluje zdroj - tj. jedná se o (základní) model bez DO.
Ty máš zřejmě některý z modelů s DO (s napěťovou syntézou) - neuvedl jsi který
Ve všech modelech je (téměř) shodný zdroj - IPSALO. I v odkazovaém vlákně se (mj.) píše:
Častou závadou těchto televizorů v jejich stáří je takzvané cyklování, kdy se periodicky přerušuje zdroj. Může to mít několik příčin a řešení: např. kondenzátor C43, VN násobič, modul V, ... a další. Vyhledejte si k tomu dokument a AR B 5 a 6 r. 87.
Popis zdroje je kromě dokumentací výrobce také v Amatérském rádiu A 11 / 1985 str. 412.
Modely s napěť. syntézou (na bázi procesoru: MHB193) neuměly ukládat nastavené (analogové) hodnoty do paměti. Obdobně jako stolní modely tvp: C423/C430
To umí až modely s procesorem: SAA1293A-03. Z nichž je nejdokonalejší model tvp: 4339 Color Oravan LUX
Poté již nabíhal bezproblémů, na nerůznější poklepy už nepadal. Po zakrytování také naběhl, ale místo obrazu jen nahodilé vodorovné pruhy. Tak jsem ho zase otevřel, a z oblasti kolem VN trafa byly slyšet takové různé šelesty, které zmizely po odpojení VN násobiče. Ten jsem vyměnil, ale beze změny. Začal jsem podezřívat modul V, po jeho vyjmutí ty šelesty také nebyly patrné. Nicméně ani tím to nebylo, nebyl to ani ostřící trimr.
Zkrátím to - během manipulace upadl nýtek na trimru Ug2...
- MPazdera
- Kontaktovat uživatele:
MPazdera píše:fredis píše:A co o vychylovačkách, jejich poruchovosti, psali ostatní jsi četl taky?!Máš tam toho kromě VC ještě dost k prověření. Měříš, nebo čekáš radu vyměň to a to a bude to? Kolik jsi toho opravil a kolik Ipsal? Je to někdy na mrtvici.
To jsem četl. Co jsem měřil jsem tady už psal. Nějaké opravy za sebou už taky mám, IPSALO ale spravuju prvně. Pokud nemáš doma RLC metr a vychylovačku od Oravana k tomu, tak tady nespamuj. Žádné další rady nepotřebuju. Pro podobné případy ti doporučuju třeba fóra na Novinkách.cz. Tam se můžeš vyblbnout dosyta