Infrazvuk
Moderátor: Moderátoři
Infrazvuk se mě zdá pro tento účel dobrý, protože dle provedených pokusu se třemi výkonnými subwoofery a zesilovačem umístěnými v kamenném sklepení a infrazvukem v rozsahu 5Hz až 31Hz zvuk prochází sklepením domů a je zřetelně slyšet jako temné dunění vycházející z podzemí a mikrofonem zaznamenatelný akustický tlak v rozahu 5Hz až 30Hz ve sklepení domu, který je 500m od sklepa kde mám umístěné subwoofery.
Z toho jsem usoudil, že infrazvuk a vibrace v rozsahu 5Hz až asi 30Hz se dobře šíří v podzemí.
Vídal jsem systémy, kde obsluha udeřila v definovaném místě na povrch palicí a mikrofony v okolí snímaly odrazy od nehomogenit pod zemí/ pod místem úderu.
EDIT: Snímali vibrace, tedy ne už s mikrofony ale akcelerometry. Akcelerometr je takový "mikrofon" pro nízké frekvence.
Můžeš to zkusit se zvukem na záznamu ze zvukové karty počítače. Najít echa / odrazy tlesknutí v místnosti/hale. To je základní úloha ultrazvukové defektoskopie. Řešíš podobný problém.
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
kulikus píše:...Vídal jsem systémy, kde obsluha udeřila v definovaném místě na povrch palicí a mikrofony v okolí snímaly odrazy od nehomogenit pod zemí/ pod místem úderu.
V katastru naší obce je jedno z možných HÚRAO a tady, asi před dvěma roky, při průzkumu ty údery prováděly bagrem s hydraulickým kladivem
- Artaban001