Brieždenie - co to je?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Ono je problém porozumnět i šlonzákům z okolí Bohumína nebo Hlučína, když jsou na šrot a začnou natvrdo "po našimu" (mix asi tak 30% češtiny se zbytkem složeným z polštiny a němčiny halb und halb a nádechu kysucký slovenštiny) nebo Šalingradcům, když upadnou vinou draka do hantecu. O takzvanejch Maďarech ze Žitnýho ostrova, který ač občani SR, tak odmítají z "národnostních důvodů" mluvit slovensky - ale jejich "maďarštině" žádnej skutečněj Maďar nerozumí, ani není potřeba mluvit ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
MiraSt

#17 Příspěvek od MiraSt »

Jaj, jaj..... Byl jsem ve Velkým Mederu v termálech a já na ně česky, oni na mě slovensky a mezi sebou maďarsky. :-)
A Slováci majú ozajstné chmurné slová.... Dědeček a babička - starý otěc a stará mama. To my máme krajšie. :-)
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
adakar

#18 Příspěvek od adakar »

Komu to vadí, môže dedko, babka :wink: Starý otec a mama sa používa snáď len v rozprávkach pre dospelých...
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Dedka a babku pozname. Ale ked mas ako decko dvoch dedov, tak je vyhodne jedneho volat stary otec, aby to bolo jednoznacne.
Inak ja som mal dedov troch, to bol uz problem :D
MiraSt

#20 Příspěvek od MiraSt »

Já měl babičku a bratranec ji říkal stařenko. Nevím proč.
Taky je hezký výraz "Gulôčka v jamôčce.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Lukar

#21 Příspěvek od Lukar »

Já měl babičku a bratranec ji říkal stařenko. Nevím proč.
To je jižní Morava - tchán odtamtud pocházel
MiraSt

#22 Příspěvek od MiraSt »

Ale my jsme z jedného kraja. I okresu.
vladodyno

#23 Příspěvek od vladodyno »

Aj Vaši (Tvoji a bratranca) rodičia sú z jedného kraja a okresu?
MiraSt

#24 Příspěvek od MiraSt »

Ano. Já se ho prostě zeptám až s ním budu.
Naše mamky pocházejí z domku kde bydlela jejich matka. Moje babička a jeho stařenka.
pocitujlasku

#25 Příspěvek od pocitujlasku »

rnbw píše:
MiraSt píše:ale vychodňárum nešlo rozumět natož se domluvit.

Ked zacnu hutorit, tak mame problemy aj my na zapade :D

Ale zase vychodniar rozumie aj zapadu. Zase zalezi aky tvrdy je vychodniar. Bezny akurat rozprava rychlo, takze kto na to nie je zvyknuty, tak nerozumie. Ale taky rusin, co je zmes slovensko-ukrajinsko-polsky, to uz mam problem porozumiet aj ja, vychodniar spod Tatier :)
No vidis, a tak si sa bal
EKKAR

#26 Příspěvek od EKKAR »

MiraSt píše:Jaj, jaj..... Byl jsem ve Velkým Mederu v termálech a já na ně česky, oni na mě slovensky a mezi sebou maďarsky. :-)
...
O těchto čurácích mi něco povídej - zrovna myslím tyhle 🤐 z Čalova alias Veľkýho Mederu. Byli jsme tam v létě tuším 2008 (poslední léto, kdy ještě platila Slovenská koruna - u všeho už měli i ceny v €urech, ten kurs snad nezapomenu do smrti - 1€ = 30,126SKK) na dovolený a krom toho, že ceny tam měli jako by účtovali Himálajskou přirážku jsem tam chca nechca musel udělat tóčo - protože zvyklej v cizině mluvit aspoň trochu "po jejich" jsem na prodavačku-pokladní v místní Bille vytáhnul svoji slovenštinu z vojny. Odpověděla mi právě cosi tou jejich pseudouherštinou a na slovenštinu odmítala reagovat. Chtěl jsem, aby mi zavolala vedoucího - NÉM TUDOM! Tak jsem nasranej jak kýbl vytáhnul telefon a zavolal na 158 = policajty, že chci nahlásit protizákonný jednání, kdy na území jejich svrchovanýhbo státu někdo na veřejný pozici zatvrzele odmítá hovořit jeho oficiálním úředním jazykem - a do toho telefonu jsem mluvil česky. To jste měli vidět jak ksicht tý mrdky pseudouherky, která předtím odmítala slovenštinu, tak i toho 🤐 jejího vedoucího, kterej stál jen pár metrů vedle a dokud jsem mluvil slovensky, tak se hajzl tvářil jako by tam nebyl. Prostě dokud si mysleli, že jsem Slovák, tak jak náckové NÉM TUDOM, ale v momentě zjištění, že jsem Čech a že si to nechci nechat jen tak líbit - ten úžas a děs z toho, jak se nechali nachytat při takový sviňárně. A najednou omluvy a pánko nehnevajte sa my sme nevedeli ... NASRAT, NÁCKOVÉ HNUSNÝ!!! Policajtům jsem ukázal českej pas a SLOVENSKY řek co se stalo a nechal jsem je tam, ať si to vyřešej po svým, stejně to byli místní, takže jim asi jen vynadali, co jsou to za hovada, když se nechají takhle nachytat - a napsal jsem písemnou stížnost na tohle jednání na českou ambasádu v Prešpurku, aby to případně předali čomboláckýmu ministerstvu - kterýmu, jestli zahraničí nebo vnitra, jsem nechal na nich. Od ambasády mi odpověď přišla, že moji stížnost na náckovskej problém s pseudouhrákama tlumočili slovenský straně, ale od tý MNĚ nikdy nic k jednání těch hajzlů v Mederu nedorazilo ... Od tý doby jih Slovenska beru jako "Hic sunt Leones"" a ani hodně vřelý a určitě naprosto upřímně míněný pozvání od Janka Tiktaka mě nepřesvědčí, abych tam jezdil ... A sorry za vulgarity, nemám jinou možnost jak vyjádřit svý zhnusení nad takovým jednáním některejch místních na veřejnosti.

MiraSt píše:Já měl babičku a bratranec ji říkal stařenko. Nevím proč.
Taky je hezký výraz "Gulôčka v jamôčce.
Stařečku, stařenko se hodně říká na Slovácku a na Valachách, slyšel jsem i "staříčku". Taky jsem to slýchával na jih od Šalingradu, ve vinařským pásu směrem k Břeclavi a Hodonínu - kolem Hustopečí, Rakvic ... A na spojení "Guľôčka v jamôčke" (tvar "v jamôčce" je husákovsko-babišovština) mě učila právě jedna fešná Slovenka z Povážský Bystrice správně vyslovovat ono "okrúhle ô" čili "vokáň" ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 27 pro 2023, 23:50, celkem upraveno 3 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Lukar

#27 Příspěvek od Lukar »

to EKKAR - Ono je problém porozumět i šlonzákům z okolí Bohumína nebo Hlučína - no nemusí být zrovna na šrot, když jsem poprvé přišel do rodiny mojí budoucí a začal mluvit, tak skory švygermuter (čti budoucí tchán) se na mě díval jak na marťana :lol:
EKKAR

#28 Příspěvek od EKKAR »

Nic mi neříkej. Měl jsem 1 školní rok spolužáka z Třince a spolužačku z Hlučína. On byl navíc poloviční Pšonek. Oni dva mezi sebou si rozumněli - ale nikdo jinej už se nechytal ... "Ščur jak buta civel z ryny jak cyp" a podobný lahody - to bylo na denním pořádku. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
breta1

#29 Příspěvek od breta1 »

když už se tady řeší jazykový koutek - píše se rozumět ne rozumnět
samec

#30 Příspěvek od samec »

rnbw píše:
MiraSt píše:ale vychodňárum nešlo rozumět natož se domluvit.

Ked zacnu hutorit, tak mame problemy aj my na zapade :D
bo dachto hutori, dachto hvari, dachto bešeduje...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“