Brieždenie - co to je?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
yakl

#31 Příspěvek od yakl »

Ak by niekoho zaujímalo, tak na wikipedii nájde vyhlásenie slovenskej republiky rád z roku 1919, kde je zemplínske nárečie použité na toto úradné vyhlásenie.
https://ix.sk/FM88E
Aj pre Slováka zo stredného Slovenska je niekedy ťažko porozumieť, o čom to je. Takže len pre zaujímavosť.
MiraSt

#32 Příspěvek od MiraSt »

Tak proto stařenko protože babička bydlela v Kunčicích pod Ondřejníkem. A to je k valachom kousek.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
ZVUK2000

#33 Příspěvek od ZVUK2000 »

Lukar píše:to EKKAR - Ono je problém porozumět i šlonzákům z okolí Bohumína nebo Hlučína - no nemusí být zrovna na šrot, když jsem poprvé přišel do rodiny mojí budoucí a začal mluvit, tak skory švygermuter (čti budoucí tchán) se na mě díval jak na marťana :lol:
No nemáme to tady lehké. Když chci jít do obchodu, půjdu do sklepa. Když chci jít do sklepa, půjdu do pivnice. Když chci jít do pivnice, "jdu na jedno".
EKKAR

#34 Příspěvek od EKKAR »

A co teprve, když v tom krámu máte někoho hledat, co?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZVUK2000

#35 Příspěvek od ZVUK2000 »

Naštěstí bydlíme na východě republiky. A né na "záchodě". :D
EKKAR

#36 Příspěvek od EKKAR »

ZVUK2000 píše:...Když chci jít do sklepa, půjdu do pivnice. Když chci jít do pivnice, "jdu na jedno".
Teď mě ještě tohle praštilo do očí. Fotřík nikdy neříkal, že jde na jedno, vždycky říkal "Jdu na dvě!" - a máti k tomu dodávala "Jo, na to první a na poslední - bo ty mezi nima nepočítáš...!"
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
ZVUK2000

#37 Příspěvek od ZVUK2000 »

Ani toto ve Slezsku neplatí Neříká se dvě piva, ale dva :D
EKKAR

#38 Příspěvek od EKKAR »

Ještě aby to platilo i tady, naštěstí nejsme ve Šlonzku, ale pouhejch pár kiláků na východ od Perníčkoviček ... Ale zase jsme "skorosudety" - za Protentokrátu vedla hranice mezi ním a samotným Rajchem tak těsně kolem Třebový, že třeba cestou z centra města do drážního depa po dnešní silnici I/14 se muselo chcačky nechcačky přes Rajch - protože vesnice Rybník prostě spadla do záboru a ta cesta vedla a dodneška vede přes její katastr ...
DukeNuke

#39 Příspěvek od DukeNuke »

Jednou jsem dělal s Brňákem v kanclu. Když jel na dovolenou, nechal mi na stole vzkaz - prosím pohnoj mě ty zelený valderony. No, musel jsem volat, co vlastně chce :-)
EKKAR

#40 Příspěvek od EKKAR »

Znám hodně výrazů z hantecu, ale tohle bych taky nevěděl.
tomasjedno

#41 Příspěvek od tomasjedno »

Lukar píše:skory švygermuter (čti budoucí tchán) se na mě díval jak na marťana :lol:
Nepleteš si to? Die Schwiegermutter = tchýně. Tchán je Schwiegervater (švígrfotr?).
samec

#42 Příspěvek od samec »

ZVUK2000 píše:Ani toto ve Slezsku neplatí Neříká se dvě piva, ale dva :D
Dve piva je logický nezmysel. Pivo je predsa nespočitateľné. Ak vravím dva piva, myslím dva poháre piva, dva pollitre piva... skrátene hovorovo dva piva. Normálny zamlčaný podmet, či predmet, či jaký slovný zvratok, predsa nie? :wink:
EKKAR

#43 Příspěvek od EKKAR »

Taky jsou to dva kusy anebo dva škopky. Dvě piva jsou podle toho na jedný pípě Prazdroj a na druhý Kozel nebo Radegast - to jsou DVĚ PIVA ...
tomasjedno

#44 Příspěvek od tomasjedno »

samec píše:Dve piva je logický nezmysel.
Možná na Slovači. V Čechách existuje malé pivo, velké pivo, a do hospody jdu na jedno nebo na dvě (piva).

Sedí pán při malém pivu
ve tváři má zděšení
přitom ale není divu
padá na něj lešení.
(Jan Vodňanský)
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od zdenoeddie »

samec píše:
rnbw píše:
MiraSt píše:ale vychodňárum nešlo rozumět natož se domluvit.

Ked zacnu hutorit, tak mame problemy aj my na zapade :D
bo dachto hutori, dachto hvari, dachto bešeduje...

...a dakto rozpravia. Dumem nad tim, že bi cale forum še preložilo do vychodňarčini, bo dakedi až oči koľe z teho čitaňa.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“