Označení kabelu trčícího ze země

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

Označení kabelu trčícího ze země

#1 Příspěvek od Artaban001 »

Zdravím zdejší kolégium. Má tu někdo zkušenosti z provozu na stavebních projektech?
Popis situace:
Dělá se rekonstrukce stavby ze zkušebním zařízením na VN zkoušky. Součásti stavby bylo ohrazení z návěstními světly a vstupy jištěnými koncovými spínači - pokud tam někdo vleze, vypne se to. Ze stavbou nemám nic společnýho, jsem obsluha toho zkušebního zařízení. V praxi to vypadalo tak, že tam naběhla parta "kopáčů" a hlava nehlava likvidovali. Zůstalo po nich několik poškozených kabelů - do jednoho ale určitě vede NN, co zbylo po těch koncákách a blikadlech. Převrtaný kabel jsem zbavil trubky, ve který byl, zkrátil, rozholil jednotlivý vodiče a zaizoloval každý zvlášť a pak dohromady. Pak jsem našel značkovací barvu a kabel jí nastříkal na oranžovo a sprejem jsem na zem namaloval blesk (snad si toho někdo všimne - ještě jsem nechal vzkaz u vedoucích). převrtaný kabel nejspíš stál za výpadkem ovládání transformátoru na VN. Později bude snad kabel odpojen.
otázka zní - Jak se tohle normálně řeší jinde na stavbách - kde se nalezne potencionálně nebezpečný kabel, který může být živej (VN je rozvedeno jinak a zde není podstatný)
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#2 Příspěvek od kutilmil »

Štandardný postup je nahlásiť stavbyvedúcemu. Ten zjedná nápravu, lebo on je za stavbu zodpovedný.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

A stavbyvedoucí tam buď pošle odpovědnýho elektrikáře, nebo si zavolá firmu a jejím lidem vysvětlí třeba i s pomocí plánů, co by to mělo bejt za kabel a k čemu je - oni by měli zajistit jak jeho označení, tak případný odpojení, aby i kdyby do něj někdo znovu najel nějakým nástrojem, aby ho to nezabilo a nespáchal blackout na přilehlejch desítkách kilometrů čtverečních.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Tak snad se o to vedení postará - já tam teď 3 dny nebudu. Kabel je prozatím výrazně označen a zkušebna je mimo provoz.
foxrider

#5 Příspěvek od foxrider »

Artaban001: Copak, Štefanovi se něco nepovedlo? :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=BlCI8iXmm_o
foxrider

#6 Příspěvek od foxrider »

Jinak, vzpomínám si že v bývalé ŽOSce u zdi jedné budovy vykopali jámu, která ani nebyla zajímavá velikostí ale obsahem - napočítal jsem asi třináct kabelů, nejmenší měly průměr asi tři a největší asi sedm centimetrů. Počtem tak půl na půl.
Stál tam provozní elektrikář, povídám mu "Tyjo tam toho je", a on odpověděl udiveně "Čeho? Co tady vidíš?" No tak povídám "Těch kabelů!" a on "Jakých? Tady žádný nejsou!"
Na můj nechápavý výraz odpověděl "Nám řekli, a ještě ujišťovali, že tady nic nevede!"
Yarda1

#7 Příspěvek od Yarda1 »

Vybavilo se mi, když rodiče zaváděli plyn a potřebovali vykopat příkop aby se tam položilo plynové potrubí, potřebovali k tomu nějaké výkopové povolení.
Jeden kolega z kanclu rekonstruoval dům, zaváděl si bleskosvod a když zatloukal železný kůl na uzemněni, trefil se do VN kabelu a nedaleké sídliště bylo bez elektřiny. Naštěstí se nikomu nic nestalo a škody uhradila pojišťovna.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“