ESP8266 plošáková / pendreková anténa
Moderátor: Moderátoři
ESP8266 plošáková / pendreková anténa
Zajímá mě, jestli to s pendrekem 3 nebo 5 dBi má aspoň o 1/3 delší dosah než s tou klikaticí přímo na desce Wemos D1.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Video s testy dosahu wifi modulu ESP8266 (Wi07C)
Při testech v otevřeném městském prostoru porovnávali rozdíly při použití interní antény na DPS modulu a externí pendrekové antény zřejmě 5dBi. Kromě wifi routeru s pendrekovými anténami zkusili při testech na tom videu jako protikus vůči ESP8266 také specifickou venkovní jednotku Ubiquiti NanoBridge M2 s parabolickou anténou 18dBi, se kterou naměřili cca 10x delší dosahy vůči ESP8266, a to jak s interní tak i s externí pendrekovou anténou, ale to už je spíš taková specialita. Níže tedy uvádím jako relevantní jen dosah ESP8266 při měření vůči wifi routeru.
Testy dosahu vůči wifi routeru TPL-LINK WR841N
- dosah ESP8266 s interní anténou (klikatice na DPS modulu) 366m
- dosah ESP8266 s externí anténou (pendrek 5dBi) 479m
Rozdíl: 113m tj. necelých 31% navíc oproti dosahu s interní DPS anténou
Takže bych odhadoval, že s pendrekovou anténou 5dBi bude dosah lepší zhruba o 1/3 oproti dosahu s tou klikaticí přímo na desce Wemos D1.
Ale třeba na pustým ostrově, kde bude pásmo 2,4GHz prázdný, to těch půl kiláku dostříkne.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ty dosahy z hlediska vzdáleností měřených v USA nejsou až tak podstatné pro EU, ale to zvýšení dosahu o cca 1/3 bude obecně platné i na kratším dosahu v EU, a o to přece jde primárně. Takže jak už jsem zmínil odhaduji, že s externí pendrekovou anténou 5dBi bude dosah lepší zhruba o 1/3 oproti dosahu s tou klikaticí přímo na desce Wemos D1, a to i když bude dosah v EU z logických důvodů kratší než v USA.
Zdroj: WiFi antény
Přístupový bod kompatibilní s 802.11b nebo 802.11g, využívající všesměrovou anténu (pendreky), může mít dosah 100m. Stejné zařízení s externí polo parabolickou anténou (zisk 15 dBi) s podobně vybaveným přijímačem na vzdáleném konci může mít dosah až přes 30 km.
Jen pro zajímavost článek o wifi rekordu v pásmu 5GHz.
27. srpna 2007 Italské centrum pro rádiové aktivity (CISAR) a společnost Ubiquiti Networks, přední inovátor v oblasti venkovních bezdrátových širokopásmových řešení, dosáhly nového světového rekordu ve vzdálenosti pro 5 GHz Wi-Fi spojení. Vzdálenost 304 km byla stanovena z ostrova Sardinie do střední Itálie a dosáhla rychlosti přenosu dat asi 5 Mb/s, s použitím radiového modulu mini-PCI High-Power Carrier Class od Ubiquiti XtremeRange5 (XR5) a parabolických antén 35dBi pro 5 GHz.
Celeron píše:Zajímá mě, jestli to s pendrekem 3 nebo 5 dBi má aspoň o 1/3 delší dosah než s tou klikaticí přímo na desce Wemos D1.
Já jsem koupil s pendrekovou anténou rovnou… Jednak s plošákovou zrovna nebyl (ESP-C3-12F), a jednak jsem už vědel, že s pendrekovou to je vždycky lepší (a rovnou jsem ji dokoupil i k mému Banana Pi M3).
Crifodo píše:Ty kilometrové a stakilometrové vzdálenosti jsou hezké a celkem pochopitelné, spíš je zajímavé že bezdrátový vodoměr umístěný v jímce v zemi 1.4 m pod terénem se dá odečítat na 30+ m a to nemá žádný pendrek a je napájen baterií údajně s 10letou výdrží.
To vysiela asi na 433MHz, mozno raz za minutu.
- pocitujlasku
Crifodo píše:Ty kilometrové a stakilometrové vzdálenosti jsou hezké a celkem pochopitelné, spíš je zajímavé že bezdrátový vodoměr umístěný v jímce v zemi 1.4 m pod terénem se dá odečítat na 30+ m a to nemá žádný pendrek a je napájen baterií údajně s 10letou výdrží.
tak ono je trocha rozdiel vysielat na 2.4GHz a prenasat desiatky Mbit obojsmerne a raz za cas poslat par bajtov na stovkach MHz
Crifodo píše:spíš je zajímavé že bezdrátový vodoměr umístěný v jímce v zemi 1.4 m pod terénem se dá odečítat na 30+ m a to nemá žádný pendrek a je napájen baterií údajně s 10letou výdrží.
Využívání rádiových kmitočtů k provozování zařízení krátkého dosahu pro tento účel upravuje všeobecné oprávnění VO-R/10/07.2021-8 vydané ČTÚ. Podobná zařízení vysílají buď jen krátké datové impulsy s dlouhou periodou čímž splňují klíčovací poměr menší než 10% a nebo jen naslouchají a data vyšlou pouze na vyžádání tj. na základě přijmu požadavku. Zejména druhá varianta, kdy zařízení dlouhodobě vůbec nevysílá a pouze naslouchá s tím, že data vyšle pouze na základě přijmu požadavku o data, výrazně minimalizuje spotřebu a baterie pak vydrží dlouhou dobu.
Máme ty dálkový měřáky doma taky, bo bydlíme na stejným sídlišti a máme tím pádem i stejnýho dodavatele tepla. Ale Vláďa opomenul zmínit, že ty měřáky mají ještě jednu centrální škatulku v každým vchodě, která shromažďuje odečty ze všech z nich a jednou za X času když přijede odečtovej kchár, na bezdrátovou výzvu ty data hezky sbalený odešle. Nejdřív byla o patro níž, ale při testech zjistili, že nemá dostatečně stabilní kontakt s měřákama v bytech v posledním patře, tak ji předělávali a teď ji mám prakticky vedle dveří do bytu. A taky není k ničemu napojená, tzn. musí mít interní baterku. Ještě jsem nikoho neviděl, že by v ní něco měnil, ano, nejsem doma 24/7, ale jak píše Vláďa, máme tenhle systém v bytech už nějakej pátek.ok1hga píše:rnbw píše:To vysiela asi na 433MHz, mozno raz za minutu.
nebo 869MHz . . .
v baráku máme na radiátorech dálkové odečty tepla.
jednou za čas zastaví auto před barákem, vyčtou si všechna měřidla a zase odjedou . . . ani si nepamatuji jak dlouho to tu máme, ale pár let už to bude.
A kutilmile - nelituju tě
pocitujlasku píše:tak ono je trocha rozdiel vysielat na 2.4GHz a prenasat desiatky Mbit obojsmerne a raz za cas poslat par bajtov na stovkach MHz
To je zřejmé, ty paraboly můžou být ekvivalent zvýšení výkonu o dva řády, je to na přímou viditelnost, napájení a jeho efektivita obvykle není problém.
Ty vysílače ve vodoměru naproti tomu kromě malé vzdálenosti nemají žádnou výhodu. Jsou téměř ve Faradayově kleci, laděná natož zisková a směrová anténa ani náhodou, a pokud jde o baterie... na podobných frekvencích pracujou PMR, kde je na 4x AAA problém týden příjmu. Mně ta komunikace vodoměrového vysílače připadá hodně dobře řešená. Samozřejmě 10 let je zatím jen tvrzení.