Napájací symetrický zdroj pro koncové stupne s ochranou.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#31 Příspěvek od masar »

Plný souhlas. Napětí 1.6V= na horním konci R8(R9) proti kostře nemůže sepnout ani jeden z tranzistorů T3,T4 a ochrana nesmí vypnout. Ohmův zákon platí pro každého - i pro xreef. :wink:
masar

#32 Příspěvek od masar »

Myslím, že by byla vhodnější tahle úprava zapojení:
Přílohy
ochrana.png
(2.25 KiB) Staženo 90 x
paveltl

#33 Příspěvek od paveltl »

xreef píše:tak jsem to nakonec pořešil a chodí to na "prázdno" to znamená vezmu modul zdroje, připojim. Relé spožděně přitáhne pokud vezmu pomocný zdroj a přiložim ho na ochranu tak mi to při 1.6V stejnosměrným vypíná :) heureka , je to na dva kanály, já to mám k subwooferu, takže mi stačí jeden. na první svorky připojim výstup z leache na 200w repro od focalu přes právě ten jeden "kanál" a na druhom simuluju poruchu,(jako by tam ty konce byli dva). tzn vezmu s pomocného zdroje 2V a zkoušim s nimy donutit ochranu vypnout a nedaří se. zajímavé je, že když tam připojim koncák s tda7294 tak to vypína ják vsteklí :) už ničemu nerozumim. ten leach jsem měl na osciloskopu nezakmitává pracovní bod je nastavenej zkoušel jsem na něm kde co, chová se naprosto stabilně. při signálu 20Hz to dělá s Focalem věci nevídané, chladiče se rozpálí, ale zasák drží a repro pracuje jak má (nahoru dolu :) ), tak kurňa už fakt nevim co s tou pošahanou ochranou. Asi to dopadne tak, že se na ní vykašlu a budu rád za ten zpožděnej přítah a rychlé odpojení :)

Uvědom si že máš jednu ochranu pro dva zesíky. Takže pokud ji zkoušíš naprázdno na jednom kanále vypne při určitým napětí daným děličem řekněme R9/R5+R6. Pokud ji ale připojíš jedním koncem na zesík chová se jako bys druhý vstup natvrdo uzemnit a do děliče musíš započítat ještě R8 paralelně na R5+R6. Takže už sepne při vyšším napětí. To si jednoduše vyzkoušej tím že při zkoušce naprázdno spoj druhý vstup se zemí.
A proč ti to s jedním zesíkem dělá a s jiným ne? Měřil jsi jejich stejnosměrný ofset (napětí na výstupu na prázdno)? Pokud je ten dělič na hraně může pár desítek mV posunout hranu libovolným směrem. Pak jsou ještě další možnosti. Zkrátka pro jeden zesík ti ty 2V můžou stačit a pro jiný budeš potřebovat třeba 2,5V nebo i víc. Vyzkoušej a uvidíš že to bude fungovat i pro Leach jen s jiným napětím.

Edit: Tak mi vychází že bys měl potřebovat víc než 2,5V. Nezkoušel jsi náhodou těch 1,6V přivézt na oba vstupy najednou? Tím sis zase rozhodil dělič a budeš potřebovat mnohem větší napětí. Prostě ochranu vyzkoušej rovnou s 5V a uvidíš.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“