Jak obejít snímač otáček ventilátoru u notebooku

Klasické bastlení z domácích zásob

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pocitujlasku

#16 Příspěvek od pocitujlasku »

rnbw píše:Nezmysel. Notebookove ziadne moznosti vypinat kontrolu ventilatora nemaju.

Moj stary Asus neriesil, ci tam mam pripojeny ventilator, alebo nie. spustil sa aj bez pripojeneho bez jedinej hlasky.
No vidis, a tak si sa bal
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Niektori vyrobcovia su radi, ze im to vobec nabootuje. Na osetrenie nejakych chybovych stavov nie je cas.
Manas

#18 Příspěvek od Manas »

golemson: Do Advanced menu jsem se dostal a k ničemu. U HP 255 G2 je to že se při zapnutí drží klávesa ESC, pak zmáčknout klávesu F10 a rychle stisknout klávesu A.
Jinak odpoledne jdu koupit tu 555ku, bude to nejednoduší a nejlevnější řešení.
Manas

#19 Příspěvek od Manas »

Bohužel jsem se nedostal do krámu pro 555ku a chtěl jsem to mít přes víkend hotový. Takže jsem šel touto cestou Obrázek
a funguje to.
Až budu nakupovat součástky, předělám to na tu 555ku.
Moc děkuji všem za pomoc.
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

Tohle funguje jako oyebáfka kontroly, když tam vůbec nemáš větrák - 555-kou to vůbec nahrazovat nemusíš, bude to fungovat i takhle. Ale pokud bys tam větrák měl, ale jen 2-wire neboli nějakej lacinej jen s 2drátovým připojením červená-černá (i takový se dají koupit), dá se snadno ubastlit z LEDky a fotodiody nebo fototranzistoru jednoduchá optická závora, která se upevní třeba přilepením nebo malým šroubkem na rám větráku tak, aby lopatky přerušovaly paprsek. No a jeden tvarovací tranzistor a dva - tři odpory a máš v podstatě to samý - akorát že to nebude dávat 1 impuls na otáčku, ale třeba 5 nebo 7 - podle počtu lopatek oběžnýho kolečka ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Manas

#21 Příspěvek od Manas »

Tu prasečinu co jsem vytvořil budu muset předělat, dělal jsem to narychlo metodou žáves. Jenom jsem propojil součástky drátky a dal do krabičky od tic tacu. Pro tu 555ku už mam připravenou destičku.
samponek

#22 Příspěvek od samponek »

Existuje softvér na řízení otáček ventilátoru v NTB, který kromě základních funkcionalit nastavování otáček podle teploty umožňuje i vetknutí audiomodulace do PWM řídícího vstupu ventilátoru.

Používá se to například na komunikaci dvou NTB blízko sebe, ventilátor - mikrofon, nebo ventilátor NTB - mikrofon v mobilu, pokud je blízko, podmínka je, že softvér musí být nainstalovaný na obou zařízení.
Artaban001

#23 Příspěvek od Artaban001 »

u notebooků, co tady mám systém o ventilátorech ví a zná jejich otáčky.
DELL si je kontroluje v testu systému a to samý MSI Katana - tam jdou oba větráky pustit naplno klávesovou zkratkou (fn + šipka nahoru)
Takže věřím, že při prostém pokusu o odpojení systém bude protestovat. Taky nevím, zda bude stačit jen nějaký prostý emulátor nějakých otáček.
Mě osobně ty větráčky nevadí - při běžné práci se u Dellu skoro nikdy nezapne a u Katany jedou jen občas a při hraní her je trochu protáhnu. Většina notebooku umí tichý režim, kdy se jim sníží výkon a otáčky chlazení, takže se ttak dají používat jako multimediální přehrávače (vyžaduje to originální software výrobce notebooku)
Pokud by chtěl autor použít nějaký ventilátor s ulámanýma lopatkama (jak psal v úvodu) na oblbnutí - tak proč ten větrák nedat přímo na ten pasiv, nebo k pasivu - mohl by použít co nejmenší 3-drát, chladiči by to trochu pomohlo a měl by vyřešený to oblbování MB. Radiální větráčky zas tak hlučný nejsou.
Odpovědět

Zpět na „Zapojení ze šuplíku“