Chytrá regulace ústředního topení v RD
Moderátor: Moderátoři
- feliz_navidad
Po skoro 30letech práce s MaR můžu řict, že v běžném, rozumně zatepleném RD s vytápěním radiátory naprosto dostačující a poměrem cena/výkon nedostižná je regulace prostorovým termostatem a termostatickýma hlavicema. Různá chytrá regulace si dalšími dodatečnými předpokládanými úsporami na sebe ani nevydělá. Pokud má některá místnost výrazně odlišný provozní režim (např. víkendový) od ostatních, je to řešitelné programovatelnou hlavicí za 3 stovky.
Mám samozřejmě i RD, u kterých jsem dělal MaRku jak do Temelína, ale ty nemají 5+1 a 160m2.
- feliz_navidad
https://www.alza.cz/thermopro-tp357-d6769325.htm
Najdu-li takový regulační systém, samozřejmě ho použiji i pro přesnou regulaci v jednotlivých místnostech s efektem vyššího komfortu, možná nějakých úspor (?) a to jak v současném uspořádání, tak i v budoucnu, kdy mne cěny elektřiny k nějakým zásahům do topné soustavy doženou.
Zatím vím, že systém ETATHERM něco takového, co hledám, zřejmě umí. Má s ním někdo nějaké zkušenosti? Nebo s jiným, obdobným, běžně dostupným? Vyvíjet řídící systém do Temelína, jak tu už také padlo, určitě nebudu.
feliz_navidad píše:Pokud bych přeci jen chtěl monitorovat teplotu v jednotlivých místnostech, použil bych třeba něco takového:
https://www.alza.cz/thermopro-tp357-d6769325.htm
Neplní zadání.
Když v jedné místnosti snížíš teplotu, narostou tepelné ztráty ve všech místnostech a prostorách, které s ní sousedí. Pokles teploty zaregistrují termoregulační ventily a zvýší množství otopné vody to topných těles. Takže úspora = 0.
Statisticky jsou kupodivu největší ztráty v RD nedostatečně zaizolovaným stropem nad nejvyšším podlažím. Teprve min. 30 cm kvalitního polystyrenu, případně ekvivalent v jiných izolačních materiálech nad stropem nejvyššího podlaží v domě sníží tepelné ztráty celého "zatepleného" objektu.
A jen pro zajímavost - ve všech výpočtech vždycky vyjde, že snížení teploty v objektu o 1°C sníží spotřebu tepla o 4 až 6%.
feliz_navidad píše:Mám samozřejmě i RD, u kterých jsem dělal MaRku jak do Temelína, ale ty nemají 5+1 a 160m2.
Tazateli evidentně jde o to mít k dispozici data o běhu celého systému v čase včetně regulace, chodu kotle, teplot atd.. Takže nějaké jednoduché logování pouze teplot v místnosti mu prostě nestačí a raději by něco blíž tomu Temelínu, ale sám si pro tento účel nic bastlit nechce. Pokud jste schopen mu tedy nabídnout komplexní řešení na míru dle jeho požadavků, které Vám jistě ještě upřesní, tak neváhejte a nabídněte mu takové řešení. Třeba rád takovou nabídku přijme.
V průběhu dne a týdne se využití místností mění. Nechci proto regulovat na konstatní teplotu. Chci vědět, jak stávající topný systém zvládá současnou situaci a to prostě nevím. Nesedím u kotle, abych si zapisoval, kdy běží. Neběhám po domě a nezapisuji si teploty radiátorů. Až budu zvažovat např. TČ, rád bych to všechno ale věděl. Přišlo mi nejjednodušší najít chytrý regulační systém, který mi takové přehledy poskytne a který mi jako druhotný efekt třeba umožní zvýšit komfort bydlení.
- feliz_navidad
Jenyk píše: Zvolím-li například jednou TČ, které má výrazně nižší teplotu média, budu lépe vědět, ve které místnosti bych měl zvětšit radiátory a ve které to nejspíše nutné nebude.
Na to ale přeci nepotřebuju žádný řídící systém ani teplotní monitoring, tohle snadno zjistím otočením termostatem na kotli.
Valdano píše:Pokud jste schopen mu tedy nabídnout komplexní řešení na míru dle jeho požadavků, které Vám jistě ještě upřesní, tak neváhejte a nabídněte mu takové řešení. Třeba rád takovou nabídku přijme.
Děkuji, ale práce mám jak na kostele.
Jenyk píše:Přišlo mi nejjednodušší najít chytrý regulační systém, který mi takové přehledy poskytne a který mi jako druhotný efekt třeba umožní zvýšit komfort bydlení.
Hotový systém ani zdaleka nemusí splnit vaše očekávání. Proto bych doporučil spíš profesionální MaR řešení na míru. Zkuste se domluvit přes SZ s feliz_navidad, který kde už zmínil, že různá řešení MaR pro RD na míru už realizoval. Takže asi pro něj nebude problém realizovat řešení na mírů dle vašich požadavků. Předpokládám, že nepůjde o žádné amatérské řešení, ale o profesionální řešení ve smyslu zakázky na MaR pro váš RD, a to včetně monitoringu i případné regulace. I když je teď vytížen, tak třeba časem. Nebo zkuste poptat řešení na míru u nějaké jiné firmy, která se tím zabývá.
- feliz_navidad
- feliz_navidad
Jenyk píše:Chci vědět, jak musím vytápět kterou místnost. Vědět to chci proto, abych věděl, jestli se mám například v některé místnosti zaměřit na lepší izolaci, jak jsou vytížené radiátory a jak často mi spíná kotel.
Všechny tyhle informace ale poskytne záznamník, na který jsem dával odkaz. Stačí ho položit na radiátor (např. přes ručník, aby nebyla překročena max. teplota) a na přívod od kotle.
Nevím, kolik máš místností, ale pro běžný RD je to řešení cca za 2000,-.