Náhrada Tesla kondenzátorů - obecně

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
AZK401

#16 Příspěvek od AZK401 »

Opravdu provozuji to co mám v nicku - AZK401. Jeden "kanál" - má to mix dvou vstupů, hraje zatlumeně a s nižší úrovní, než druhý, krásně čistý. Hovňáky, jasně řekl jsem si - vyměnil jsem všechny, v signálový cestě i za drahý spec pro NF a stále stejný problém. Druhý kanál, s hovňáky hraje pořád dobře. :D Šťastný a veselý! :D
JirkaZ

#17 Příspěvek od JirkaZ »

AZK401: no a proč prostě osciloskopem bod po bodu neporovnáš signálové cesty v L a R kanálu?

Když mám situaci, že závada je stabilní a je s čím porovnávat, tak si nemůžu přát víc.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
doga

#18 Příspěvek od doga »

Co by jste mi doručili za měřák kondenzátorů? Dosud jsem používal kombi tester z Ali. xsc psal, že ho oklame svod.
Dík
JirkaZ

#19 Příspěvek od JirkaZ »

Svod oklame většinu jednoduchých/univerzálních měřáků, protože tam jaksi není očekáván...

Principiálně lépe se budou chovat přístroje fungující na principu komplexní analýzy impedance, ale tomu zase bude odpovídat cena.

Možná by stálo za to vyzkoušet levnější typy z této oblasti, třeba zde už víckrát probíraný DER-EE DE5000 či podobné.

A nebo prostě standardně ke kontrole použít především hlavu a primárně kondenzátor měřit ohmmetrem (pokud mám na svod podezření).
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

xsc

#20 Příspěvek od xsc »

doga píše:Co by jste mi doručili za měřák kondenzátorů? Dosud jsem používal kombi tester z Ali. xsc psal, že ho oklame svod.
Dík
Svod oklame i běžné měřáky v multimetrech, fakticky všechno, co pracuje na principu měření přes nabíjení kondenzátoru zdrojem proudu nebo RC obvodem. Správný údaj o kapacitě dostaneš z můstku nebo jakéhokoliv měřiče impedance, ale myslím si, že to není potřeba. Když to člověk ví, tak je prostě potřeba brát kondenzátor s o dost vyšší kapacitou jako podezřelý. U hovňáků fakticky nikdy není co řešit. Svod, kterému odpovídá vnitřní odpor v jednotkách MΩ u tranzistoráků nevadí i vzhledem k malému provoznímu napětí. U elektronek je ale nepřípustný. S vyšším provozním napětím se navíc zhoršuje a hrozí riziko probití. Dobrý svitek musí fungiovat tak, že když ho jedním koncem připojím na anodové napětí (třeba 250V) a na druhý konec dám multimetr, musí po chvilce ukazovat prakticky 0. Vstupní odpor multimetru je dnes nejčastěji 10MΩ, vstupní odpor dávaný do G1 elektronek býval obvykle okolo 1MΩ.
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Zvod oklame aj ESR tester od Zajica. Uz sa mi parkrat stalo, ze maly elyt 10uF vykazoval ESR 0,3Ω a az ohmmeter ukazal, ze je skratovany.
JirkaZ

#22 Příspěvek od JirkaZ »

Tak zkrat není svod (v tom smyslu, jak je to většinou chápáno - tedy že svod má minimálně řekněme kΩ).

Zajícův měřič ESR v podstatě měří amplitudu špiček (úzkých pulsů) přivedených na měřený kondenzátor, čili je mu jedno, zda tam má ESR, nebo skutečný odpor.

Mimochodem tady je obdobná konstrukce, jako je ta zveřejněná od Zajíce s tím rozdílem, že u ní je i firmware pro použitý procesor (nějak si nevzpomínám, zda jsem to sem už nedával dřív).
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 04 led 2024, 23:36, celkem upraveno 1 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

ok1hga

#23 Příspěvek od ok1hga »

JirkaZ píše:Zajícův měřič ESR v podstatě měří amplitudu špiček (úzkých pulsů) přivedených na měřený kondenzátor, čili je mu jedno, zda tam má ESR, nebo skutečný odpor.

. . . taky se to dá kalbrovat skutečnými odpory
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

Ma aj detekciu skratu, ale funguje to len pokial je odpor dostatocne maly (zvod dostatocne velky).
Crifodo

#25 Příspěvek od Crifodo »

Poruchovost "hovňáků" hlavně nemá ráda žádnou lampasáckou pravidelnost a statistiku. Existujou rádia, kde je rozpukáno úplně všechno a na vyházení, a pak opravujete desky z průmyslových regulací, kde jsou desítky MP18x ve fázovacích obvodech a elytů TE98x, mají za sebou 40 let v tvrdých podmínkách, a až na výjimky dobré, rozhodně podstatně lepší než asijská produkce po 3 letech.
Přílohy
hovniac.jpg
hovniac.jpg
ok1hga

#26 Příspěvek od ok1hga »

xsc píše:Dobrý svitek musí fungiovat tak, že když ho jedním koncem připojím na anodové napětí (třeba 250V) a na druhý konec dám multimetr, musí po chvilce ukazovat prakticky 0. Vstupní odpor multimetru je dnes nejčastěji 10MΩ, vstupní odpor dávaný do G1 elektronek býval obvykle okolo 1MΩ.

na tohle se dříve používala "doutnavková" zkoušečka a taky to stačilo . . .
protože na kondenzátorech oddělujících jednotlivé stupně elektronkových zesilovačů nezáleželo ani tak na přesné kapacitě kondíků, ale nejdůležitější byl minimální, nebo spíše nulový svod.
Hlavně je potřeba používat hlavu, jak je již výše napsáno . . .
xsc

#27 Příspěvek od xsc »

ok1hga píše:na tohle se dříve používala "doutnavková" zkoušečka a taky to stačilo . . .
No však jo, jen dneska máš po ruce spíš měřák než doutnavku :-)
doga

#28 Příspěvek od doga »

Dík za typ s ohmmetrem ;)
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Lukas-Peca »

Jestli myslíš to měření pod napětím, tak to se samozřejmě měří voltmetrem, ne ohmmetrem.
EKKAR

#30 Příspěvek od EKKAR »

Digitálním ohmmetrem v METEXu 3860 mi změřil svod v 230VAC připojeným lustrovým obvodu jeden tuze chytrej absolvent Lanškrounský elektro střední - stálo mě to 1600,- za výměnu desky převodníku ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Součástky“