Náhrada Tesla kondenzátorů - obecně
Moderátor: Moderátoři
Principiálně lépe se budou chovat přístroje fungující na principu komplexní analýzy impedance, ale tomu zase bude odpovídat cena.
Možná by stálo za to vyzkoušet levnější typy z této oblasti, třeba zde už víckrát probíraný DER-EE DE5000 či podobné.
A nebo prostě standardně ke kontrole použít především hlavu a primárně kondenzátor měřit ohmmetrem (pokud mám na svod podezření).
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Svod oklame i běžné měřáky v multimetrech, fakticky všechno, co pracuje na principu měření přes nabíjení kondenzátoru zdrojem proudu nebo RC obvodem. Správný údaj o kapacitě dostaneš z můstku nebo jakéhokoliv měřiče impedance, ale myslím si, že to není potřeba. Když to člověk ví, tak je prostě potřeba brát kondenzátor s o dost vyšší kapacitou jako podezřelý. U hovňáků fakticky nikdy není co řešit. Svod, kterému odpovídá vnitřní odpor v jednotkách MΩ u tranzistoráků nevadí i vzhledem k malému provoznímu napětí. U elektronek je ale nepřípustný. S vyšším provozním napětím se navíc zhoršuje a hrozí riziko probití. Dobrý svitek musí fungiovat tak, že když ho jedním koncem připojím na anodové napětí (třeba 250V) a na druhý konec dám multimetr, musí po chvilce ukazovat prakticky 0. Vstupní odpor multimetru je dnes nejčastěji 10MΩ, vstupní odpor dávaný do G1 elektronek býval obvykle okolo 1MΩ.doga píše:Co by jste mi doručili za měřák kondenzátorů? Dosud jsem používal kombi tester z Ali. xsc psal, že ho oklame svod.
Dík
Zajícův měřič ESR v podstatě měří amplitudu špiček (úzkých pulsů) přivedených na měřený kondenzátor, čili je mu jedno, zda tam má ESR, nebo skutečný odpor.
Mimochodem tady je obdobná konstrukce, jako je ta zveřejněná od Zajíce s tím rozdílem, že u ní je i firmware pro použitý procesor (nějak si nevzpomínám, zda jsem to sem už nedával dřív).
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
xsc píše:Dobrý svitek musí fungiovat tak, že když ho jedním koncem připojím na anodové napětí (třeba 250V) a na druhý konec dám multimetr, musí po chvilce ukazovat prakticky 0. Vstupní odpor multimetru je dnes nejčastěji 10MΩ, vstupní odpor dávaný do G1 elektronek býval obvykle okolo 1MΩ.
na tohle se dříve používala "doutnavková" zkoušečka a taky to stačilo . . .
protože na kondenzátorech oddělujících jednotlivé stupně elektronkových zesilovačů nezáleželo ani tak na přesné kapacitě kondíků, ale nejdůležitější byl minimální, nebo spíše nulový svod.
Hlavně je potřeba používat hlavu, jak je již výše napsáno . . .
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
A kutilmile - nelituju tě