Kabely RJ45

Vše o nekvalitním materiálu, výrobcích, zboží. Vyslovení vlastního názoru na cokoliv a v mezích slušnosti není nijak v rozporu se zákony této země ani Pravidly EB. Vše ostatní jde automaticky směr koš.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Kabely RJ45

#1 Příspěvek od Celeron »

Potřebuju poslat po jednom UTP kabelu signál od switche do dvou zařízení. Protože to má jistá specifika ohledně dýlky jednotlivých vývodů slučky a rozlučky, tak jsem se rozhodl si obojí udělat sám.
Koupil jsem dva půlmetový, jeden metrovej a jeden pětimetrovej. Nakrátil jsem je, rozholil a že je spájím a zasmrštím. Všecky kabely byly slaněný, necínovaný.
No to jsem si ale dal. Pocínovat to Kovohutěma 60/40 s MLT401 to skoro nešlo. Vyzkoušel jsem všechny možný tavidla kromě převařený a stále jakoby mezi jednotlivejma vláknama lícny působily nějaky odpudivý síly, prostě se to neslilo do válečku. Úplně stejně byly blbě pájitelný sluchátkový šňůry od telefonů za bolševika, jenže tam byla mezi vláknama zapletená nit a ta jak se pálila tak taky dělala problém.
Z čeho to je vyrobený? To už ti PRCáci uměj udělat vlákna 0,08 mm lícny z mědí pokovenou hlínou? Ty jednotlivý žíly UTP mi přišly na svůj pidiprůměr dost tvrdý. Když jsem je ale oškrábal a kouknul na ně mikroskopem, tak to mělo barvu mědi v celým průřezu. Tak z čeho to je, nějakej bronz? :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kynolog07

#2 Příspěvek od kynolog07 »

No, pokud je to laciný kabel CAT 5E CCA ALIEN, tak to je poměděný hliník.
Tento kabel nikdy pořádně nespájíš dokopy.
„Na některé otázky je jedinou rozumnou odpovědí mlčení.“
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

Celeron píše:Z čeho to je vyrobený? To už ti PRCáci uměj udělat vlákna 0,08 mm lícny z mědí pokovenou hlínou? Ty jednotlivý žíly UTP mi přišly na svůj pidiprůměr dost tvrdý. Když jsem je ale oškrábal a kouknul na ně mikroskopem, tak to mělo barvu mědi v celým průřezu. Tak z čeho to je, nějakej bronz? :roll:

jj, už to umějí . . .
je spousta různých UTP kabelů, které se liší na pohled jen cenou . . .
setkal jsem se s kabely cat5 i CAT6 které byly z hlíny, železa a měli jen poměděnou slabou vrstvičku . . .
dokonce i když se to mechanicky oškrábalo vypadalo to stále jako měděné i pod lupou.
když si vezmeš dvě stejné špule UTP cat5 (třeba 100m) poznáš to jen podle ceny a také podle jejich váhy.
. . . a ty železné poznáš magnetem.
ransom

#4 Příspěvek od ransom »

Zalisuj to v malý dutince a zaizoluj. Beztak je lisování statisticky spolehlivější než pájení.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Nakrimpovat do RJ45 a pouzit RJ45 spojku.
JirkaZ

#6 Příspěvek od JirkaZ »

Celerone, sežeň si někde třeba Belden 1583E, to je zaručeně celoměděný kabel z normální země.

Pokud chceš ne dráty, ale lanka (v tomto případě pocínovaná měď), tak třeba Belden 1752A.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
ransom

#7 Příspěvek od ransom »

Na spojování UTP a podobných věcí používám mačkací samořezné spojky s gelem (UY2, UY3). Ale na dráty. Ani nevím, jestli je to určené i pro slaněné vodiče.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

ok1hga píše:když si vezmeš dvě stejné špule UTP cat5 (třeba 100m) poznáš to jen podle ceny a také podle jejich váhy.
. . . a ty železné poznáš magnetem.

Slaněný? To běžně elektrikáři nevedou. Takže nic nepotěžkám. Na magnet nereagují.
Udělal jsem pokus. 2 hodiny tu už leží pár kusů toho oholenýho lícna v lahvičce s vodou a s pár peckama hydroxidu sodnýho. Je to na radiátoru topení cca 55 stupňů. Pokud by to měla být hlína, tak by to mělo bublat až dokonce vařit. Kousek alobalu na porovnání zmizel za 10 minut. Ani trt, hlína to není!!
Jirka

Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše:Nakrimpovat do RJ45 a pouzit RJ45 spojku.

Jak chceš krimplovat dva kabely do jedný RJ45?
Jirka

ransom

#10 Příspěvek od ransom »

Každej do svý a spojit rozdvojkou.

https://www.czc.cz/premiumcord-rozdvojk ... XVEALw_wcB
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Celeron píše:
rnbw píše:Nakrimpovat do RJ45 a pouzit RJ45 spojku.

Jak chceš krimplovat dva kabely do jedný RJ45?

Predpokladam, ze z kazdeho chces pouzit len 4 vodice. Jeden kabel do konektora vlozis normalne (nepouzite 4 vodice odcvaknes), druhy oholis viac a do konektora vlozis len vodice bez izolacie. Ak ti to nepojde, tak oholis viac oba.

Predtym na oba kable navlecies zmrstovacku, aby si to mohol potom nejako spevnit. A nasledne este jednu vacsiu aj cez konektor.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

ransom píše:Zalisuj to v malý dutince a zaizoluj. Beztak je lisování statisticky spolehlivější než pájení.

Tak mi prosím poraď, jaký dutinky na lanko AWG24. Nic tak titěrnýho jsem nikdy neviděl.

JirkaZ: Nevíš, kde ty Beldeny rostou, když nechci celý klubo za 20 tisíc?
Kámoš, co dělá hasičský a datový sítě vůbec slaněný nepoužívá.
Jirka

barnodaj

#13 Příspěvek od barnodaj »

Nacpi všechny dráty, co mají být spojený do jedné dutinky, pak zalisuj a zaizoluj.
ransom

#14 Příspěvek od ransom »

Dva (tři) vodiče do jedné dutinky 0,5 nebo lépe 0,35. Zalisovat nadvakrát. Občas to dělám taky.
Valdano

#15 Příspěvek od Valdano »

Metráž leda drát Belden 1583E, ale Belden lanka tam v metráži nemají.
Naposledy upravil(a) Valdano dne 07 led 2024, 13:48, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „"Čínský" a jiný šmejd“