Pohon zámků dveří u Octavie I - znalci prosím poraďte
Moderátor: Moderátoři
Pohon zámků dveří u Octavie I - znalci prosím poraďte
Můj problém je v tom, že z ničeho nic nešly odemknout řidičovy dveře - ani dálkou, ani kličkou zevnitř. Ostatní bez problémů. Odvrtání krytky a záslepky zámku (aby ten šel zvenku otevřít šroubovákem) nepomohlo, protože zámek jsem před léty zablokoval právě proti tomuto způsobu otevření. Takže nakonec jsem do pasti spadl sám...
Skončilo to řízenou destrukcí dveřní výplně. Poté jsem se dostal ke kabelovému svazku, přestřihl dva dráty k motoru zámku (protože jsem mezitím zjistil, že v zámku je jen motor a koncové mikrospínače, žádná elektronika) a zkusil motor rozběhnout z 12V zdroje. Na první pokus se roztočil a zámek odemkl...
Ještě předtím jsem koupil zámek nový (byl tam stále původní a dle různých pramenů jsem předpokládal vadu motoru), v tuto chvíli jsem ale zapochyboval o smyslu koupě. No, nový kus jsem namontoval a samozřejmě: nemožnost ovládání řidičových dveří trvá...
Multimetr připojený na motorové vodiče ukazuje, že nějaký budící puls (v obou polaritách dle otevření či zavření) na motor přichází, vzhledem k délce pulsu ale neukáže nic rozumného.
Dneska se chystám puls změřit osciloskopem a taky použít diagnostiku VAG.
Teď konečně víc k věci na elektronické úrovni: ví někdo, jak to přesně je s buzením motoru zámku? Předpokládám nějaký H můstek, který by se dle všech mých zjištění (zejména z tohoto studijního materiálu) měl nacházet v modulu stahování oken (jednotka 1U4 959 801B 5S), přičemž takto to mají všechny dveře a jednotlivé jednotky (v různých dveřích mírně odlišné) komunikují s komfortní jednotkou 1J0 959 799 AH po CAN busu.
Pokud něco rozumného zjistím, napíšu to sem sám...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Ale dnes večer budu moudřejší (ten osciloskop + diagnostika) a napíšu to sem.
kdo ne - hledá důvod.
Zkontroluj konektor v RJ dveří. jestli tam není zelenina. Pokud je, tak zkontroluj postižený vodič zatažením, bývá uvnitř uhnilý a není to vidět. Zelenina bývá zalezlá kolem pinů až do RJ
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- hajeklubos
Luboš
- Přílohy
-
ZámekFabia schema 12 2010.pdf- (83.19 KiB) Staženo 221 x
Po dnešní etapě mám tato zjištění:
1) motor ve skutečnosti žádné budící pulsy nedostává. To, co registroval multimetr, byly jen pár ms jehly o amplitudě mezi 0,5 až 1V (neboli rušení z ostatních synchronně se pohybujících zámků a šířící se po napájení).
2) VAG diagnostika neukázala u jednotky 46 žádné závady. Nezkoušel jsem pomocí diagnostiky ovládnout motor zámku (ani netuším, zda to lze, navíc je to v části popisované jako "nikoliv bezpečné operace", takže to bude chtít nějaké studium).
3) konektor kabelu do ŘJ dveří je skutečně uvnitř na jedné straně zelený (viz moje podezření vyjádřené výše), i když protikus na jednotce (nože) se zdá být OK. Viz taky fotky v příloze. Z hlediska umístění (z konektoru jdou kabely šikmo dolů) bych ale očekával, že někde v tělese konektoru na přechodu dutinka - lanko může být docela humáč, až rozpad, protože právě tam mohla zatékat voda. Takže to bude další věc, která půjde na podrobnou analýzu.
4) pokud to nepomůže, půjde na stůl vlastní řídící jednotka dveří. Ta se prostě momentálně chová tak, že komunikuje, ale motor nebudí...
kdo ne - hledá důvod.
kdo ne - hledá důvod.
Mimo toho mi nejde ovládání L zrcátka (neva jezdím s ní sám) a indikační LED zamčení. Tak si zkontroluj, to zrcátko a LED. Třeba máš těch poruch i víc...
- hajeklubos
Co upilovat pro zrušení sejfu jsem na EB popsal. Pak jde na 2x klička zevnitř vždy otevřít. S celým SAFE je jen problé – zrušit. Tak ať se zadaří. Co reverzuje motor zámku nevím, jednotku jsem neměl ještě rozebranou. U motoru okna to dělá dvoucívkové reverzační relátko.
Luboš
Osobně si v tuto chvíli nemyslím, že by byl problém v kabelovém svazku v gumové harmonice mezi dveřmi a sloupkem. Proč? No, protože výkonově je řídící jednotka dveří napájená dobře (stahování okna jede jak z praku) a komunikace s komfortní jednotkou se odehrává pouze po CAN busu, který je taky OK.
Takže můj odhad je úsek mezi zámkem a řídící jednotkou dveří, a to buď buzení motoru (nejpravděpodobnější), nebo mikrospínače. Fyzicky přitom půjde o kabel nebo konektor.
Ale třeba se úplně pletu a budu překvapený, nebylo by to poprvé. Každopádně to sem napíšu, až bude jasno. Opravu jsem odložil (jak píšu i výše), protože hrabat se 50 cm nad zemí v mrazu nebo zimě v množství drobných pinů konektoru nějak úplně nemusím...
hajeklubos: předpokládám, že odstranění SAFE ze zámku popisuješ v tomto příspěvku. Nemá ten zásah nějaké negativní důsledky?
kdo ne - hledá důvod.
Jinak by na vinè moh bejt červenožlutý drat konektoru co de do řj oken vyhnije uvnitř konektoru a dokud za něj nezatahneš tak to nezjistíš
https://www.club-opel.cz/viewtopic.php?f=150&t=451
https://www.club-opel.cz/viewtopic.php?f=150&t=440
https://www.club-opel.cz/viewtopic.php?f=150&t=429
https://www.club-opel.cz/viewtopic.php?f=150&t=213
- hajeklubos
Mluvil jsem s kamarádem ze škodovky a potvrdil co tady píšou kluci, že je možný uhnilý pin z tišťáku v pohonu okna. Některé Octávie bez centrální jednotky mají zde i ovládání zámku. Tak ti přeju úspěch a žádný mráz.
Luboš