Kabely RJ45
Moderátor: Moderátoři
Celeron píše:... s MLT401 to skoro nešlo.
Bodejť by šlo...
Kabely už jsou hotový.
edit: a chodí, dýlka celkem 25m.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hape píše:Mám doma kabel UTP Cat. 5E Belden 1700E a ten má vodiče v párech k sobě slepené (nebo svařené). To má zlepšovat vlastnosti, nebo proč to tak je udělané?
Belden 1700E je sloužen z kroucených párů drátových vodičů tj. nejedná se o pletené lankové vodiče. Kabel se svařenými kroucenými páry drátových vodičů má lepší vlastnosti při ohybu kabelu v tom smyslu, že je zachována konstantní vzdálenost vodičů v páru.
Tady je odkaz na datasheet ke kabelu Belden 1700E z roku 2019.
Part Number: 1700E
Cat 5e Cable, U/UTP, PVC, 4 Pair bonded, AWG 24, Indoor CPR Eca
Cabling
Description
4 bonded pairs twisted together
Dnes jsem to s provrtanejma obyčejnejma RJ45 zkusil. Opravdu to funguje mnohem líp a rychlejc. Navíc my brejlovni snadno zkontrolujeme na tom, co čučí ven, pořadí barev. Akorát pokud nejsou origo kleště, co ty přebytky ucvaknou při lisování, je potřeba před zamáčknutím ucvaknout přebytek a asi 2 mm posunout kabel v konektoru zpět. Jinak i 1 mm čumějící drátky brání zastrčení RJ45 až na doraz a nejde zamknout zámek.
Celeron píše:...Akorát pokud nejsou origo kleště, co ty přebytky ucvaknou při lisování, je potřeba před zamáčknutím ucvaknout přebytek a asi 2 mm posunout kabel v konektoru zpět. Jinak i 1 mm čumějící drátky brání zastrčení RJ45 až na doraz a nejde zamknout zámek.
Na to by mělo stačit přibrousit čelní štípačky tak, aby štípaly beze zbytku... Nebo drátky (pochopitelně měděné) po opření konektoru třeba o prkénko uříznout těsně u tělesa ostrým lámacím nožem.
Jinak ty průchozí konektory viz tady nebo zde (ať je to tady všechno pohromadě).
Fakt není třeba je nazývat provrtané, protože nic takového neexistuje a zase se tím nově vytváří nesmyslný a zmatečný název. Nebo jsi opravdu vrtal úplně standardní typy?
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
JirkaZ píše: Nebo jsi opravdu vrtal úplně standardní typy?
To víš že jo, vrtal. Dremelou s univerzálkou hlavičkou a vrtákem 1-1,1 mm. Akorát se musí vrták nasadit do drážky pro drát a pak zapnout Dremelu, jinak se ta plastová drážka počochňá.
Jo a ty zbroušený skřípačky jsou k ničemu, prohlídni si RJ45, je tam jednostrannej výstupek, takže to cvakneš kvůli němu stejně cca o 1 mm delší a už to vadí. Dělal jsem 3 kabely a je to opakovatelný a rychlý.
A nevím, proč se rozčiluješ nad názvem, hned napoprvé jsem je nazval průchozí, přesně jak se pod tímhle názvem prodávají.
Celeron píše:Jo a ty zbroušený skřípačky jsou k ničemu, prohlídni si RJ45, je tam jednostrannej výstupek, takže to cvakneš kvůli němu stejně cca o 1 mm delší a už to vadí.
Jo, máš pravdu, "přetéká" tam zámek. A jak to tedy řeší ty speciální krimpovací kleště na průchozí konektory?
Celeron píše:A nevím, proč se rozčiluješ nad názvem, hned napoprvé jsem je nazval průchozí, přesně jak se pod tímhle názvem prodávají.
Vadil mi ten druhý "název", ale jak se ukázalo, tak to nebyl název, ale popis činnosti...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Nevím, nikdy jsem je neviděl jen vím, že existují.
Ještě k tomu dnešnímu mačkání kabelů. Musím ráno kouknout, co je na kabelu přesně napsáno ale tak příšerný barevný provedení jednotlivých drátů v UTP jsem ještě neviděl. Na bílejch do páru vůbec žádná barevná proužka. A rozeznat hnědou a oranžovou to byl i na ostrým světle Led baterky pod lupou docela problém. Rozhodně nebrat, asi nějaká PRCka.