Allen and Heath QU16 vadný PSU
Moderátor: Moderátoři
Allen and Heath QU16 vadný PSU
- Přílohy
-
Allen Heath AG8700_1_QU16_PSU.pdf- (87.2 KiB) Staženo 216 x
mihal píše:Ako sa menilo napätie na 7V5 vetve pri regulácii z ext.zdroja?
Ten optočlen by mal byť v linearnej oblasti, ak je pod tak hľadaj na sekundári, ak je nad ňou tak hľadaj na primári.
Vadné môže byť aj trafo.
Ověřoval jsem jen sekundár takže primár byl odpojený. Zajímalo mě jen co se děje na té ledce. v linearní oblasti jako té ledky?Jako při těch 20V na výstupu jestli je na té ledce něco z rozsahu 1,1 až 1,3 V? Když to bude nad tou hodnotou tak se ta informace o výstupním napětí dostává na ledku špatně?
Zároveň napájej obvod výstupu optronu (C23) napětím okolo 5V a měř napětí mezi vývody 3 a 4 IO U2.
Pokud regulační smyčka (mimo IO U2) funguje, tak při změnách napětí na sekundáru musíš vidět velmi výrazné změny napětí mezi vývody 3 a 4 IO U2.
Edit: ten vstup chybového zesilovače (C) u TOP261EN je proudový (stáhni si datasheet), takže je třeba měřit spíš proud do něj. Jinými slovy třeba napětí na R29.
Pokud bude popisovaná část reg. smyčky OK, tak tipuju na "načatý" TOP261EN.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Při snižovaní napětí na výstupu se skokově sníží napětí z 5V(kterými napájím optočlen) na nulu při cca 6,9V. Při vyžším napětí než je 6,9V už je na výdodech 3 a 4 pořád 5V. Takže co teď. Něco na primáru nebo v tom zpětnovazebním vinutí? Něco co změřit nějak jinak? Nebo teda vadný transformátor?
napájet primár z galvanicky odděleného regulovatelného zdroje sníženým napětím - nejlépe tak malým, aby měnič právě nastartoval (dle DS by to mohlo být někde v okolí 100V DC). Ideálně ještě přes sériově zapojenou tepelnou kouli coby ochranu.
V tomto stavu by nutně nemuselo hrozit přepětí na výstupu i bez zpětné vazby (ale je třeba to samozřejmě kontrolovat).
Pak rozpojit ve vhodném bodě (nejlépe odpojit uzel R15+R26 od výstupu) zpětnou vazbu a řídit ji do tohoto bodu ručně (tedy přivést tam regulovatelné ss napětí okolo 7,5V). Při změně napětí se musí měnit střída měniče a výstupní napětí na sekundárním vyhlazovacím elektrolytu.
Dále je nutné pochopit celý DS IO TOP261EN a měřit průběhy či hodnoty v jednotlivých uzlech.
Zdroj je při tomto pokusu nutné zatížit přiměřenou (nejlépe nastavitelnou) zátěží.
kdo ne - hledá důvod.
zatím děkuji všem za podporu.
p.s. ještě pak napíšu jak to dopadlo celkově
O rodině TOPSwitch-HX, kam patří použitý obvod, píše výrobce mj. toto:
Also provides very good performance at low load and during standby (no load) operation.
Nicméně jsi nejspíš nerealizoval to, co jsem napsal naposledy - nebo jo?
Pokud ne, tak pořád úspěšně vůbec netušíš, kde je problém a jak pracuje TOP261EN.
Na takovou práci bych se vys..l, protože vůbec nemá smysl a člověka nemůže uspokojit.
kdo ne - hledá důvod.
Dále je nutné pochopit celý DS IO TOP261EN a měřit průběhy či hodnoty v jednotlivých uzlech.
To bych, ale vedle musel mít druhý funkční, protože nebudu tušit jestli je ten průběh správný nebo ne. I když mám datasheet tak to bude furt jen bádání.
podle nástroje sedí jádro trafa i tlumivka.
výstup je dimenzovaný na 10A/7,5V a +-15V/0,5A.
2A je jen 1/4 výkonu.
Servisák těchto půltů mi přimo řekl, že to mám zapojit do pultu, že se napětí srovná, ale chci to právě ještě zatížit mimo tu elektroniku
Tlumivka u takto zapojeného flyback zdroje pro jeho funkci vůbec není podstatná (a nechápu, s jakým "nástrojem" a jak jsi ji porovnával).
U trafa musí pro danou pracovní frekvenci sedět především indukčnosti primáru a sekundáru (měřit pochopitelně nezapojené trafo), jádro je až na druhém místě. Samozřejmě že se to nebude shodovat úplně, protože výpočetní model nezahrnuje úplně všechny okolnosti.
A ještě jednou: pokud zdroj s TOP261EN se zpětnou vazbou z výstupu přes optron nestabilizuje až do nulové zátěže, tak je prostě někde zásadní problém, nebo je maximálně doprasený už jeho návrh.
Spoléhat na to, že stabilizovaný zdroj má vždycky nominální zátěž a bez ní vyletí napětí až kdovíkam, to normální mozek nevymyslí.
kdo ne - hledá důvod.