OT z vlákna o nabíjení - o motorech
Moderátor: Moderátoři
Já jsem věnec nepřesazoval, ale na jednom autowebu lidi tvrdili, že když se objede autogenem přiměřenou rychlostí, tak jde ze setrvačníku sklepat, a podobně nasadit.
Při tolerancích, které dokázali u některých kusů ve výrobě udělat, bych to neviděl tak černě. Můj Favorit byl vyrobený za převratu a najezdil jsem asi 50 tis.km s častým klepáním ventilů. Nakonec to vyřešily dvě podložky pod pružinu podtlakové regulace a přihnutí úchytu per odstředivé regulace. Za života fava byly nejméně tři různé nastavovací předpisy rozdělovače.
A kutilmile - nelituju tě
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
V druhé polovině 80. let zaváděný Natural (ten název je československé specifikum) měl 91.
Ještě by mě zajímalo, co bys chtěl u Favorita nastavovat na rozdělovači...
Hubertusi, jezdil jsem s tátou tankovat už v době, kdy ty ses tomu svýmu tak akorát pohupoval mezi nohama - a minimálně do konce 80.let byl na stojanech benzínovejch pump Speciál označovanej jako 85-87 oktanů a Super 90-91 oktanů. Hodnoty se navyšovaly právě kvůli rozšiřujícímu se turismu u nás a kvůli tomu, že za západníma hranicema už nikdo míň jak 90oktanovej benzín nepoužíval. A uvědom si, že když mně informaci o PLÁNOVANÝM zvedání oktanovejch čísel benzínu přinesla autoškola v roce 1987 - když už bylo představení fanouše v Brně na veletrhu na spadnutí, tak to asi komunisti nezvedali v roce 1959 ...Hubert_79 píše:Zase kecáš. Škodovky 105/120 už měly (kromě 120 LS s vyšší kompresí) oktanový požadavek 91, žádných 85. Speciál měl 91 už v 70. letech (uveden na trh byl v roce 1959), Super měl 96.
V druhé polovině 80. let zaváděný Natural (ten název je československé specifikum) měl 91.
Ještě by mě zajímalo, co bys chtěl u Favorita nastavovat na rozdělovači...
- feliz_navidad
"Komfort odběru paliva se dále zvyšoval od poloviny 70. let, kdy se započalo se zaváděním samoobslužného prodeje. Do sortimentu tehdy pronikl 96oktanový benzin Super a 91oktanový Speciál,"
Pokud jde o vyvážení kliky společně se setrvačníkem, slyšel jsem i argument, že kdyby to tak bylo, neprodával by se setrvačník samostatně jako náhradní díl.
pepik9 píše:Pokud jde o vyvážení kliky společně se setrvačníkem, slyšel jsem i argument, že kdyby to tak bylo, neprodával by se setrvačník samostatně jako náhradní díl.
U Šáde byla z výroby skutečně vážená celá sestava klika - setrvačník s věncem - spojka. Pamatuji, že někde v dílenské příručce bylo uvedeno, že případě výměny některého z těchto dílů (nejčastěji spojky) se vyvážení celku neřeší.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Žádná generálka, spotřeba oleje od výměny do výměny. Šla z domu z důvodu koroze a pak ještě nějaký rok služila nějakým zedníkům jako přibližovadlo na stavby.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich