Prevodnik RS232-TTL - 74HC14D
Moderátor: Moderátoři
Prevodnik RS232-TTL - 74HC14D
Rozpitval som zaliaty konektor a nasiel plosak s obrusenym 14-pinovym IO. Nastastie to Cinan neobrusil poriadne, takze po vycisteni a pod hladinou izopropanolu sa to dalo odfotit a precitat - je to "blby" 74HC14D.
TX ide z DB9 cez 10K na jedno hradlo (potom rovno na vystup), RX ide na dve hradla paralelne a ich vystupy paralelne do DB9. VCC je cez 56R na napajanie IO, paralelne tam je nejaka keramika a zenerka.
Celkom dobre zapojenie s 5 lacnymi suciastkami. Asi to nema napatove urovne uplne OK, ale fungovalo to.
Jo, jsou tam vnitřní ochranné, ale to je právě ta PRCácká prasárna oholit věci až "na kost". Ty diody jsou myšleny opravdu jako ochranné, ne pracovní.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Inputs also include clamp diodes, this enables the use of current limiting resistors to interface inputs to voltages in excess of VCC.
IIK input clamping current (VI < -0.5 V or VI > VCC + 0.5 V): max ±20 mA
IOK output clamping current (VO < -0.5 V or VO > VCC + 0.5 V): max ±20 mA
[1] The input and output voltage ratings may be exceeded if the input and output current ratings are observed.
Prave som to tiez ojebal. Kedze nahradny IO nemam, dve hradla s prerazenymi vstupmi som odpojil, piny urval a prepojil to drotmi na dve nepouzite hradla. To ojebali tiez - nechali ich nezapojene, takze mi usetrili pracu. Funguje to. Este najdem nejaky kryt a docasne to posluzi (kym to neodpalim znovu).
Střílel jsem se z toho před časem na jedné profi průmyslové desce, která se chovala zcela náhodně. Nenapadlo mě, že sám výrobce a jeho konstruktér to mohli takto zprasit...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Pri cinskom kabli za 1 euro ma to vobec neprekvapilo. Viac ma prekvapilo, ze tam je jeden kondenzator navyse. Na plosaku je totiz priprava pre napajanie IO z DTR a RTS. Odpor a diody nie su osadene, kondenzator vsak zostal, jednym koncom nezapojeny.