neznámá mechanika
Moderátor: Moderátoři
neznámá mechanika
- tomasjedno
A kutilmile - nelituju tě
ja si tuhle "aparaturu" pamatuju ze zakladni skoly, nas tridni to vlacel kdyz chtel neco poustet... nekdy kolem r 1995-6. pamatuju si ze to knouralo az des. jednoho dne to bud nevydrzel nebo mu to zdechlo a zacal sebou nosit nejake dvojce od toshiby...byly k tomu dve bedny...
EKKAR píše:Podobnou mechaniku nejspíš dělala i pšonská Unitra - ... ...nezkoumal jsem ho, nebyl na to čas, takže je klidně možný, že to nebylo čistě pšonský dílko, ale že to byla podobná kooperace RVHP jako Safír/Diamant, akorát ne Pšonci s Čehúnama, ale Pšonci s Uhrákama a ta mechanika v něm byla zase tahleta uherská BRG ...
Poláci používali vlastní mechaniky, nejen, že nepotřebovali v rámci kooperace dovážet, ale je vyváželi. Příklad: Korund K103, (elektronika z Bratislavy), mechanika stejná, jako v u nás prodávaných Safír, Diamant, M531S či MK125 (jedna z jeho variant se v Polsku prodávala jako B113 Kapral). Ostatně mechaniky z Polska jsou i v SP210, SM260, 261 a 580, jiná pak v Condoru.
Maďarská mechanika SM-1 byla například v Tesla Unisono, ale tam byla komplet s elektronikou, jen monofonní.
Princip pohonu mezikol a spojky řemínkem měly ty mechniky společný, ale Maďarům ten řemínek tahal mezikola trvale, Poláci ty řemeničky přiklápěli.
a omezovač šumu syst. DNL Philips tuším měla. Hezké přehledné VU dvojměřáky původem z cívkáčů M 2404 S, M 2405 S. Klávesy rychloposuvu neměly aretaci, dobastlilo se doma. AUTO STOP chyběl docela.
Potud jenom chvála, cena lidová proletářů všech zemí ale jinak masomlejnek na pásek CC90 v kazetě...
Harry.pa píše:Není mechanika SM260 spíše česká? Mám dojem, že tam byl použit český patent, a to kyvné uložení držáku hlav.
Kyvné uložení hlav měl SP210 a 210T, suport se otáčí kolem čepu vlevo od mazací hlavy. Jestli bylo použité i u (části nebo celé) řady SM, tím si jistý nejsem. Opravoval jsem před lety nějakou SMku a ta měla hlavy jako obvykle na posuvné desce. Ale motory i elektromagnety nesly značku Unitra.
Konečně - kyvné uložení suportu má i ta mechanika, kvůli které Crifodo založil toto vlákno, jen osu otáčení má na opačné straně, za přítlačnou kladkou.
Kyvné uložení hlav měly už léta předtím i kazeťák Superscope SC a viděl jsem to i v ghettoblasteru Marantz, ale osa otáčení byla napříč - ty hlavy se vyklápěly z kazety dozadu dolů, jejich suport se otáčel kolem osy umístěné pod rovinou setrvačníku. Vymezit koncovou polohu v kazetě, aby čela hlav byla ve svislé rovině s tónovým hřídelem, když se ošoupal plast páky tlačítka PLAY, to byla opičárna... asi Amíci nečekali, že to bude někdo 15 let a déle používat.