neznámá mechanika

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lubos1961

#16 Příspěvek od lubos1961 »

SP 210 i SM 260 mají totožné mechaniky. Jejich držák hlav je otáčen kolem čepu umístěném 4cm vzadu za kazetovou mechanikou ovládanou elektromagnetem. Motorky byly polské a ne moc kvalitní. Více na obrázcích.
Přílohy
IMG4a.jpg
IMG4a.jpg
IMG3a.jpg
IMG3a.jpg
IMG2a.jpg
IMG2a.jpg
IMG1a.jpg
IMG1a.jpg
Harry.pa

#17 Příspěvek od Harry.pa »

Měl jsem na mysli tento princip. Jen si nejsem moc jistej, jak je to v tom SM260. Jinak shodná mechanika je ve strojích: SM260, SM261, SP210, SP210T. Jestli má SM580 stejnou mechaniku, to netuším, nikdy jsem v tom "nevrtal".
Ta mechanika UNITRA má hlavy na raménku otočném na jednom čepu, já měl namysli právě to uložení na dvou čepech, to jsem jinde neviděl.

Edit:
Než jsem to odeslal, lubos1961 byl rychlejší. Chtěl jsem se do SM260 večer kouknout, jestli nekecám, lubos1961 dal fotky a ušetřil práci. Díky.
pepik9

#18 Příspěvek od pepik9 »

Myslím, že Unitra vyráběla magneťáky i v licenci, např. Grundig nebo Thomson.
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

Samozřejmě, ale o těch licenčních se tu nebavíme.
Ještě, že komunikace mezi patentovými úřady v roce 1984 (rok zveřejnění) drhla, protože to "zaklánění hlav" je ten princip, o kterém jsem psal v souvislosti s kazeťákem Superscope C101, ten se u nás po roce 1975 prodával, (je popsán i Bozděchem, kniha Magnetofony II, jen v pojednání o mechanice se o tom nezmiňuje), a stejnou mechaniku používal i jeden ghettoblaster Marantz, ten byl jen v Tuzexu. Jenže ty byly americké a o 9 let starší.
U nás byli v té době autoři na tom stejně blbě - udělals to v rámci zaměstnání, tak žádný patent, ten bude patřit národnímu podniku, tobě, vynálezče, dáme jen autorské osvědčení. Čili, dokud si to podnik nedal patentovat, či dokonce nezačal vyrábět a exportovat na Západ (to už v roce 1984 nehrozilo, do výroby šly takové věci až tak za pět let, to už by to venku nikdo nechtěl, a řekl bych, že u nás to nikdo nepoužil), ve světě se o nějakém autorském osvědčení ani nemohli dovědět.
Jednoduše u nás přijali československou přihlášku, aniž by se obtěžovali s rešeršemi. A náhodou to prošlo, protože už to nikdo léta nedělal.

A taky výše píšu "nějaká SM" (možná SM380, nebo SM580, to skutečně nepamatuji).
Velmi podobnou, či dokonce tutéž, mechaniku jsem o nějaký ten rok později koupil v nějakém výprodeji, a měla klasicky otočně zavěšenou jen přítlačnou kladku. Věnoval jsem ji na náhradní díly Jacobsovi.
Hlavy jezdily přímo na sáních. Hele:
Obrázek
lubos1961

#20 Příspěvek od lubos1961 »

Ano, tato mechanika je z (SM550) SM580
Přílohy
SM580.png
SM580.png
Harry.pa

#21 Příspěvek od Harry.pa »

Tak tuto jsem neviděl. Přijde mně to provedení, jako krok zpět. Co konstruktéry k tomu vedlo?
Do K103 Delta dávali ještě jinou mechaniku, to byla Unitra? Na vlastní oči jsem to ale taky neviděl.
Hill
Administrátor

#22 Příspěvek od Hill »

Možná krok zpět, možná ne: zatímco zinkalové nosníky hlav v SP a SM se občas rozpadly, ten ocelový suport přežije všechno. Kdysi jsem koupil na přestavbu SP210 s prasklým nosníkem hlav. Hned, než se rozpadl úplně, jsem ho oměřil a vyfrézoval podle něj z jakéhosi druhu houževnatého polyamidu, ze kterého jsme v prototypové dílně frézovali ozubená kola na značně namáhané převody (materiál měl nějaké konkrétní obchodní jméno, ale na to si nemůžu vzpomenout). Slouží v kazeťáku dodnes a na seřízení hlavy jsem nemusel od té doby sáhnout.
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Ten zinkal bola teda vyhra... Nevedel som, ze to dali este aj do kazetakov. Akoby nestacili gramofony a dverne zamky.
Harry.pa

#24 Příspěvek od Harry.pa »

To s tím nosníkem ze zinkalu je dobrá připomínka, zavčas si ho musím v práci oměřit a zmodelovat, abych nebyl nemile překvapen. Zatím ho mám na obou strojích vcelku. Přecejen se to líp vyrábí, když je mustr vpořádku.
Jinak přecejenom to mohli udělat z čehokoli jiného, pak by byla na "kovářská" mechanika nesmrtelná.
rnbw

#25 Příspěvek od rnbw »

Mohli to urobit z plechu, ako to maju vsetky ostatne mechaniky vratane cinskych.
Hill
Administrátor

#26 Příspěvek od Hill »

Tam je místa dost, není potřeba dělat tak hluboká vybrání, jako na původním odlitku, jde jen o to, aby hlavy byly v pracovní poloze ve správné výšce a ve správném místě správně zanořené do kazety. Nosník se dá ve značném rozsahu seřizovat.
Výkres je hrubě okótovaný, jen výšku je třeba dodržet. Umístění závitů pro šroubky hlav je v měřítku, takže výkres jde použít, jako šablonu.
Přílohy
drzakANP950.png
pro mechaniky SP210, SM260 a další
pro mechaniky SP210, SM260 a další
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“