mohu vás poprosit o radu ohledně tvorby namrazy nad výparníkem americké chladničky LG GSL360ICEV, která se nám zhruba jednou za rok v mrazničce vytvoří?
Údajně by se nemělo jednat o závadu. Z různých zdrojů se mi podařilo zjistit, že se nejedná o ojedinělý případ, ale naopak se toto děje u různých výrobců, a také u různých druhů lednic.
Nejčastěji je namrzání zdůvodňováno častým, nebo dlouho trvajícím otevíráním dveří ledničky.
Nebudu tvrdit, že dveře od ledničky otevírám jen na deset vteřin, ale lednici si s televizí nepletu a židli si k ní neberu. Těsnění dveří těsní a navíc, jak jsem již uvedl, k namrznutí dojde zhruba jen jednou za rok, nebo spíš ještě déle, a jinak funguje v pořádku. Topné těleso, které je umístěno v dolní části výparníku svou práci dělá zřejmě také správně, jelikož zde se námraza netvoří.
Každopádně předtím jsme měli dvě jiné americké lednice, a žádná nám toto nedělala.
Z mého pohledu je lednička jednoznačně konstrukčně špatně vyřešena.
1. I kdyby teoreticky k namrzání docházelo z důvodu častého otevírání dveří, myslím, že by s tím měl výrobce počítat, a vyřešit u lednice takový způsob ohřívání rizikových míst, který by v kritických případech námrazu rozehřál.
2. Když už by k namrzání mělo začít docházet, měla by na to lednice začít alespoň upozorňovat nějakým varovným tónem.
Informaci o momentální teplotě v lednici a mrazáku však výrobce v tomto případě vůbec neřeší. Ať se děje cokoliv a v mrazničce je třeba 5 stupňů nad nulou, žádný alarm se nespustí. Displej totiž ukazuje pouze nastavenou teplotu, aniž by například alespoň blikáním předvolené teploty informoval, že požadované hodnoty není dosaženo!
Veškerý systém varování funguje jen na otevřené dveře. Pokud však dveře zůstanou jen mírně nedovřeny a mraznička se začne ohřívat, nebo se nad výparníkem vytvoří námraza a chlad se do mrazničky přes utvořený led již nedostane, systém nic nepozná a klidně nechá všechny potraviny v mrazničce rozmrznout, aniž by na závadu upozornil!
Závěr tedy zřejmě bude, že kromě této softwarové i technické výrobní nedokonalosti lednice nějakou přímou závadu nemá, respektive výrobní vadu mají všechny tyto lednice.
Každopádně nemá již asi více smysl se zaobírat tím, kde výrobce udělal chybu, ale rád bych našel nějaké řešení, které by tuto chybu odstranilo. Jak je vidět z přiložené fotografie, k námraze dochází v horní části výparníku na nějakých dvou součástkách. Odhaduji, že to asi budou filtrdehydrátory. Bohužel po odmrazení jsem toto místo zapoměl nafotit.
Napadlo mě, že řešením by mohl být nějaký topný kabel, který by se omotal kolem těchto součástek a připojil paralelně k topnému tělesu výparníku. Netuším však, jaký by byl vhodný výkon topného kabelu, ani jestli je můj předpoklad správný.
Máte prosím někdo nějaké zkušenosti s tímto řešením, nebo alespoň tušíte, na koho bych se mohl s tímto problémem obrátit?
Děkuji moc, Pavel.