Platforma na generování SMS z internetu

Raspberry, Arduino, Mini-PC a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Platforma na generování SMS z internetu

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám zařízení, který po WiFi pošle svůj havarijní stav na internet. Prosil bych poradit nějakou odzkoušenou free platformu, co by tyto zprávy přežvejkala do SMS a poslala na mobilní čísla, co bude mít v seznamu. Zkoušel jsem Sendiblue a Brevo, to je ale spíš na marketingový emailový kampaně. Email zase není tak úplně ideální.
Na netu jsem našel, že se na to co potřebuju používá Twilio, je bohužel placený.
Něco jinýho?
Jo kdyby šlo z internetu aktivovat GSM modul s datovou kartou, tak by to asi taky byla možnost ale až ta poslední.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

U O2 si můžeš poslat email na adresu ve tvaru: +420602456789@sms.cz.o2.com Přijde ti SMS, sice jen pár prvních znaků, ale třeba by ti to stačilo.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
JirkaZ

#3 Příspěvek od JirkaZ »

Pouze glosa: při čtení dotazu jsem skoro zamáčkl v oku vzpomínku na doby, kdy (tuším všichni) operátoři umožňovali zdarma posílat SMS ze svých webů a dokonce na to existovaly nezávislé free programy.

To byly časy...

Ale jinak se máme stále lépe.

P.S.: tohle by použít nešlo? Není to ovšem free.

Ono dneska chtít od komerčních subjektů, aby něco bez skrytých úhrad* umožnily zdarma a navíc to spolehlivě fungovalo, je skoro z říše scifi.

(*) např. dnes tak "normálního" šmírování

P.S.2: tady je nějaký, snad ne tak starý přehled možností SMS z webu.

Jinak dle mého názoru bych asi rovnou preferoval ten GSM modul. Je to přímá cesta beze všech řetězových obezliček (kde stačí, aby se podělal jeden článek) a při vhodné volbě tarifu je to téměř zdarma.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Zaky píše:U O2 si můžeš poslat email na adresu ve tvaru: +420602456789@sms.cz.o2.com Přijde ti SMS, sice jen pár prvních znaků, ale třeba by ti to stačilo.

Nejsem u O2 ale zkusil jsem to. Nic mi nepřišlo. Ale stejně by to asi neřešilo můj problém.
Jirka

matahari

#5 Příspěvek od matahari »

Tak posílej email.
Valdano

#6 Příspěvek od Valdano »

Na různé zakázky používáme v práci modemy GSM-BGS5-EEN. Komunikuje se s nimi přes ethernet pomocí textových AT příkazů. Jsou použitelné pro obecné zasílání SMS dle programu, který si případně napíšete. Vzhledem ke komunikaci přes ethernet se dají připojit i na internet.
pocitujlasku

#7 Příspěvek od pocitujlasku »

Zadarmo to asi nebude, ale su nejake sluzby, ktore umoznuju posielanie sms cez nejake ich api, alebo, kedze sme na elektro fore esp + gsm modul.
pripadne nejake raspi + gsm modul
No vidis, a tak si sa bal
Zaky

#8 Příspěvek od Zaky »

Záleží, zda jsi za to ochoten platit :-) T Mobile snad umožňuje, když si to u nich zapneš, pak doručovat SMS z emailu zdarma, Vodafone to úplně vypnul.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

JirkaZ píše:P.S.: tohle by použít nešlo? Není to ovšem free.

Tak jsem se zaregistroval a dal na jejich chat dotaz, jestli to co chci ten jejich SMS Manager umí.
Došla odpověď "Dobrý den, ano, je možné sestvit HTTP požadavek, který odešle SMS. Zde je odkaz na dokumentaci: https://smsmanager.cz/api/http". Jenže z tý dokumentace nejsem vůbec moudrej, takže nemám páru, jak to udělat.

JirkaZ píše:Jinak dle mého názoru bych asi rovnou preferoval ten GSM modul. Je to přímá cesta beze všech řetězových obezliček (kde stačí, aby se podělal jeden článek) a při vhodné volbě tarifu je to téměř zdarma.

Jestli myslíš použít nějakej modul pro Arduinisty, tak s tím je pytel problémů. Mají většinou G2 a G3. G3 zařízli už před dvěma roky, G2 má taky skončit do cca 4 let. No a G4 to většinou neumí.
Navíc recenze tvrdí, že ty moduly jsou "na heslo" někomu chodí, někomu né hlavně kvůli strašnýmu (až několik A) odběru při registraci a vysílání. Prý PRCák těžce poddimenzoval napajecí cestu na desce. No to je na baterkový napájení nesmysl.

To matahari: Psal jsem, že email není ideální. SMS přijde každýmu ať má jakejkoliv mobil jakkoliv nastavenej.
Nebo jsi myslel něco jinýho?
Jirka

JirkaZ

#10 Příspěvek od JirkaZ »

V alarmu mám GSM modul Siemens a chodí naprosto spolehlivě.

Bohužel teď ho nemám po ruce, takže nemůžu upřesnit typ. Co to umí nebo neumí zatím neřeším, SMS to odesílá spolehlivě a myslím, že i bude. Edit: jo, ty jsi myslel 2G, 3G a 4G (LTE), aha. No, píšou, že v roce 2028 2G ukončí, ale jak to opravdu bude, to se teprve ukáže.

Každopádně bys ho musel někde shánět, protože už se tuším nevyrábí...

Edit: bez záruky by mělo jít o Siemens TC35 (nebo TC35i).

Jinak impulsní odběr bude u všech GSM modulů velký. Důvodem je navazování spojení s BTS, kdy to (zejména zpočátku) vysílá max. výkonem. To by měl řešit pořádný elektrolyt (případně i superkapacitor) paralelně k napájení.
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 18 led 2024, 12:43, celkem upraveno 1 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Valdano

#11 Příspěvek od Valdano »

Odkazovaný GSM modem od SEA Praha, který jsem zmínil je také spolehlivý, ale cenově je to spíš pro profesionální použití.
Valdano

#12 Příspěvek od Valdano »

Celeron píše:Jenže z tý dokumentace nejsem vůbec moudrej, takže nemám páru, jak to udělat.

Podle mého názoru to jejich rozhraní funguje tak, že se prostě na příslušný odkaz tj. v případě Send

https://http-api.smsmanager.cz/Send

zašlete z klienta GET požadavek, který obsahuje použité tím odkazem podporované parametry, které se uvádějí oddělené znakem &. Obecný popis pro použití GET metody při HTTP dotazech viz tento odkaz.

Takže to bude zřejmě něco jako viz příklad níže.

Kód: Vybrat vše

https://http-api.smsmanager.cz/Send?apikey=XXXXXX&number=420777111222&message=text&gateway=lowcost
Naposledy upravil(a) Valdano dne 18 led 2024, 12:56, celkem upraveno 2 x.
matahari

#13 Příspěvek od matahari »

Celeron píše:To matahari: Psal jsem, že email není ideální. SMS přijde každýmu ať má jakejkoliv mobil jakkoliv nastavenej.
Nebo jsi myslel něco jinýho?

Zachytil jsem, že máš veřejnou IP a nejspíš i nějakou doménu.

Na serveru, kde mám také email na vlastní doméně, jsem kdysi vyhodnocoval kamerový RTSP stream a případně poslal jednoduchý jednořádkový email:

Kód: Vybrat vše

echo "Naruseni prostoru" | mail -s "Pozor, naruseni prostoru" me@mujemail.cz

Na telefonu jsem používal pouze pro tuhle schránku extra aplikaci s dost razantním a bez potvrzení se opakujícím zvukem.

Ale budiž, když máš požadavek na SMS.
JirkaZ

#14 Příspěvek od JirkaZ »

Ještě bych to závěrem shrnul, jak to vidím já (s těmi modemy):

1) spolehnout se na 2G a sehnat někde ten Siemens TC35 či podobný. Je k němu úplně všechno včetně Arduino příkladů.

2) dodělat nějakého levného PRCáka.

3) koupit profi modem třeba už s 4G (LTE), náklad tak 3 až 4 kKč a doufat, že zase bolševik ruku v ruce s korporáty něco za rok neudělá úplně jinak. Holt spotřební kolotoč, který zmiňuju v jiném vláknu. Levnější cesta, ovšem s větším podílem vlastní práce by mohla být třeba tady (vypadá to docela "průmyslově", ale nezkoumal jsem blíže).

4) nezapojoval bych do věci další svévolné subjekty, tzn. do toho patří všechna webová řešení závislá na někom. Je to obdoba úchylnosti zvané cloud a budeš něčím otrokem... Jo, změnil jsem názor (resp. se mi rozsvítilo), jakkoliv jsem původně tuto cestu uvedl výše.

Všechno záleží na požadavcích a kapse. Jako obvykle nepíšeš, zda se jedná o hračku, nebo o "mission critical" zařízení, či něco mezi tím.
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 18 led 2024, 13:39, celkem upraveno 4 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Zaky píše:Záleží, zda jsi za to ochoten platit :-) T Mobile snad umožňuje, když si to u nich zapneš, pak doručovat SMS z emailu zdarma, Vodafone to úplně vypnul.

Kdysi jsem měl od T-Mobilu opačnou funkci, SMS do emailu.
Jenže i kdyby to měli funkční, zatím jsem ani nezkoumal, jak pošlu z toho mýho ESP email aby se to někde přechroustalo na textovku.

Na netu jsem našel pár příkladů, třeba tohlehttps://www.youtube.com/watch?v=ImVK5cGVrpQ&t=313s Jenže to má napsaný v Java kterou neumím a když jsem to zkusil zkompilovat v Expressiv IDE, tak to na ESP-01S vůbec nic nedělalo (vypadá to že to je na starou ESP-01 s menší flash a mírně nekompatibil) a na Wemosu D1 se to neustále točilo do Watch Dog.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další)“