Nabíjení - výměna baterky u novejch aut
Moderátor: Moderátoři
1) zkusil bych na baterku aplikovat různé impulsní a proudově + časově sekvenované procedury, jak tu nakonec zmiňují i ostatní;
2) pokud by to v dohledné době nevedlo k úspěchu, tak sběrný dvůr, nákup nové značkové a lepší péče o ni.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- tomasjedno
rnbw píše:Podla mna tej baterii nic nie je a normalne sa nabija.
Jo, přesně jako každá jiná se zkratovaným článkem.
Nedávno jsem takhle “nabíjel” jednu baterku se zkratovaným jedním článkem. Ne že bych si od toho něco sliboval, zkoušel jsem opravovanou tovární nabíječku a jiný aku jsem neměl po ruce. Skončilo to zkratem na dalším článku a vybavením tepelné pojistky na sekundáru trafa v nabíječce. Naštěstí byla vratná
- feliz_navidad
Nejspíš by takové zařízení šlo i postavit, ale vzhledem k ceně je na zvážení, zda to má smysl (tedy pokud je člověk ještě v aktivním věku).
kdo ne - hledá důvod.
- feliz_navidad
Já ti poradím jednoduchou metodu, jak zjistit jestli opravdu má šlusnutej jeden článek - ty tu baterku podle tvýho vyjádření krmíš už zhruba od úterka večera neboli aktuálně nějakejch 44-45 hodin baterku nabijákem s maximálním proudem 3,8A. OK, ze začátku ji ten přemoudřelej procesorovej impulsní nabiják nechtěl akceptovat, musel jsi ji nakopnout jiným "blbým" zdrojem. Včera před polednem jsi sem napsal, že baterka má 11,2V, večer kolem 6 hodin že má už 11,9V. od toho poledne do teď za těch cca 26 hodin by bejvala ta nabíječka musela jet jak dráha plným proudem - takže by do tý baterky musela nacpat cca 26x3,8= skoro 100Ah. Ta baterka by touhle dobou musela klečet a prosit se slzama v očích o vypnutí, protože by už byla zoufale přebitá a kdyby nabiják neměl hlídání svorkovýho napětí, byla by už dávno (zhruba někdy od 4 až 5 hodin ráno) ve stavu připomínajícím havajský sopky = bublala by jak Kebuleho mlhovej kotel a napětí na ní by bylo vysoko nad 16V.tomasjedno píše:rnbw píše:Podla mna tej baterii nic nie je a normalne sa nabija.
Jo, přesně jako každá jiná se zkratovaným článkem.
...
Takže teď tu baterku odpoj, nechej ji půl hodiny bez nabíjení i vybíjení stát a pak změř na ní KLIDOVÝ NAPĚTÍ BEZ PŘIPOJENÝHO NABIJÁKU - PO 30 MINUTOVÝM ODSTAVENÍ. Jestliže v tý chvíli po odstavení bude na ní napětí menší jak 12,3V, je mrtvá a má šlusnutej minimálně 1 článek. Klidně to odstavení můžeš udělat 1 hodinu, bude to výraznější změna. Zdravý nebo aspoň vyléčitelný baterce by ta hodina nic neudělala, napětí by v týhle chvíli po tolika hodinách nabíjení muselo držet jak židofská víra. Nevyléčitelně chorá ti v klidu spadne na svorkách pod 12V jak cihla do studny - a to se na 99% bude týkat i týhletý.
A kutilmile - nelituju tě
- feliz_navidad
A kutilmile - nelituju tě
Samozřejmě další krok (kdyby se ten zmíněný ukázal jako slibný) je ověření vnitřního odporu. No a tam podle mě bude kámen úrazu (myslím tím ve zjištěné hodnotě)...
kdo ne - hledá důvod.