myčka Baumatic BDW46 - nejde navolit program
Moderátor: Moderátoři
myčka Baumatic BDW46 - nejde navolit program
myčka Baumatic BDW46. Po zapnutí myčky, proběhne test - rozsvítí se všechny kontrolky a zhasnou (kontrolka leštidlo a sůl svítila, po doplnění obě kontrolky zhasly).
Na displeji svítí dvě vodorovné pomlčky.
Myčka žádnou chybu nehlásí.
Když chci navolit (nějaký) program - mačkám příslušné tlačítko a nic se neděje. Žádná z kontrolek, která informuje o nastaveném programu se nerozsvítí.
Panel jsem rozdělal a tlačítko resp. spínač jsem proměřil a je ok, funguje.
Zkusil jsem nasimulovat zavadu E4 = zaplavení / přetečení myčky a po nadzvednutí plováku ve spod se rozjelo vypoštění a na displeji se zobrazila chyba E4 - což je správně.
Ovládací elektronika je WQP8-9325.D1-1; (rv. 2007-10-09); V1.3.
Předpokládám, že je problém v kontrolním panelu (ale nemám s myčkou žádnou zkušenost ani je neopravuju) - proto se ptám, zda-li může být proplém ještě někde jinde a případně po čem jít?
Zaky píše:Změř na tom tlačítku pro volbu programu při zapnuté myčce napětí, tím ověříš celistvost spojů od procesoru. Vidím tam 3 tlačítka, zapínací, volba programu a to třetí? Poloviční náplň? Zkontroluj napětí na všech, jestli některé nemá svod. Dveřní spínač indikuje otevření dveří správně? Zkontroluj také veškeré pájení na těch jednostranných deskách, může to tam být s kvalitou pájení všelijaké, jak nejsou prokovené otvory, dají se studeňáky očekávat.
Pro info označení desek:
- zdrojová s procesorem: WQP8-9325.D1-1
- panel s diodama a 1 tlačítko pro výběr mycího programu: WQP8-9325.D2-1
- panel s displejem a 2 tlačítky: WQP8-9325.D3-1 (jedno tlačítko je odložený start a druhé tlačítko je poloviční náplň, ale pokud je myčka složená, není k němu přístup/není možné jej zmáčknout).
Všechny desky jsou zalakované a měřilo se mi to špatně, nehledě na to, že pořádně nevím, kde a co v nízkonapěťovém obvodu měřit.
Postup proměření - OBR 1:
Zdrojovou desku jsem napojil na síť na stole úplně mimo myčku (takže displej hlásil chybu E6 = závada na topném tělese.) Předpokládal jsem, že by to teoreticky nemuselo vadit při proměřování tlačítka.. ale nevím. Co myslíte?
Obvod dveřního snímače myčky jsem zkoušel pípákem a spínač funguje. (Na volbu programu by otevřená/zavřená dvířka neměla mít vliv.)
Co jsem měřil a kde?
Vždy mezi kontakty tlačítka pro volbu programu (z obou stran spínače) a červeně zakroužkovanými kontakty u mikroprocesoru - naměřil jsem DC okolo 2,5V - pokud jsem zmáčknul tlačítko, tak bylo skoro 0V.
Potom jsem měříl napětí mezi tlačítkem a žlutě zakroužkovanými kontakty, což je 16 pinový šváb. Naměřil jsem až k 15V DC.
Měřil jsem to, co jsme potřebovali vědět nebo jsem to měl měřit jinak? Případně jak a co?
Co ale moc nechápu: Na trafu je udávaný OUTPUT 10,5V AC, ale na desce jsem naměřil až 14,9 až 15V DC - to je nějak moc. Čekal bych tak okolo 11V DC, což by bylo o cca 4-5% víc. Je to ok nebo mi něco uniká?
PS: Ještě musím zkontrolovat resp. vyměnit baterii v multimetru - je tam docela dlouho - doufám, že tím nejsou ovlivněna měření.
rnbw píše:Napatie je OK. 10,5V AC je po usmerneni 10,5*sqrt(2) = 14,9V.
Robi nieco tlacidlo "odlozeny start"?
Skusal si ich podrzat dlhsie?
Tlačítko odložený start bez odezvy.
Ano, zkoušel jsem podržet tlačítko volby programu i odloženého startu, jak samostatně tak současně (až na cca 15-20 sekund) a nic se nestalo.
Když jsem proměřoval tlačítka mezi mikroporcesorem a jedním či druhým tlačítkem, tak se po stiknutí tlačíka obvod jednoho i druhého dostal na 0 Volt.
No, myslím, že stačilo. Myčku jsem poskládal, problém nenašel, posun žádný.
Děkuji za tipy a ochotu pomoct..