EAGLE - otázky a odpovědi
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Měl bych dotaz k Eaglu - když mám tranzistory (konkrétně IRF3205PBF) na společném chladiči bez izolační podložky a chtěl bych využít toho, že na "zádech" má D, tak jak řeknu tomu návrhovému SW, že nemusí tranzistory propojovat pomocí vývodů, ale že to propojení defacto provedu já tím, že je přišroubuji na jeden chladič?
Díky za rady.
PF
-
petrfilipi
-
petrfilipi
Já jsem v Eaglu nový, mám ho jen cca týden. Předtím jsem dělal ve Formice - ale ani tady vlastně nevím, jak bych to systémově s autoreouterem vyřešil.
Prasárny jsem si vědom - ale to připojení přes chladič je jedna z možností a jelikož jsem ji neuměl v Eaglu řádně vyřešit, položil jsem tento dotaz.
PF
Edit - tak jsem asi našel odpověď na svoji otázku - viz příloha.
petrfilipi píše:Nazdar všem.
Měl bych dotaz k Eaglu - když mám tranzistory (konkrétně IRF3205PBF) na společném chladiči bez izolační podložky a chtěl bych využít toho, že na "zádech" má D, tak jak řeknu tomu návrhovému SW, že nemusí tranzistory propojovat pomocí vývodů, ale že to propojení defacto provedu já tím, že je přišroubuji na jeden chladič?
Díky za rady.
PF
V layoutu stačí kliknout na nožičku součástky a kliknout na "hidden airwire".
Žlutý propojovací "drát" pak zmizí. Při kontrole v DRC se pak chybějící propoj potvrdí, že to tak chceš.
Jedna možnosť je, že v schéme skopírujem diódu, dám ju na pôvodnú ale opačne, potom na doske novú diódu umiestnim na pôvodnú, kliknem Ratnest, a nakoniec v schéme starú diódu zmažem. Existuje nejaká jednoduchšia možnosť?
https://forums.autodesk.com/t5/eagle-fo ... -p/7690441
https://github.com/martonmiklos/ulps_fo ... values.ulp
Funguje to! Ale bohužel jenom ve verzi 7.5. Nešlo by to nějak předělat i do Eagle verze 5? Ten mám na určitém PC, kde vyšší plná verze nainstalovat nejde...
V ULP prográmku se píše:
Kód: Vybrat vše
"This ULP works with Eagle 7 (tested with 7.5.0). Eagle 6 not tested!<br>"A je to bohužel pravda.
- martinkopp
Je to za cca rok a půl, ale výběr nového systému a migrace není záležitost na jedno odpoledne, tak na to raději upozorňuji předem (nepředpokládám že by někdo dobrovolně přešel na nástupnický fusion). Starší a "vyléčené" verze by měly fungovat dál, ale je nejspíš jen otázkou času kdy narazí na nějaké systémové omezení v budoucích verzích win což bude konečná i pro starší a warezové verze. Downgrade na v7.7 a starší nic moc neřeší, protože od doby kdy eagle koupil autodesk používají ten JSON formát který cadsoftové verze neotevřou.
- martinkopp
https://www.autodesk.com/cz/products/fu ... bscription
Pro bezneho ceskeho bastlice to moc neni. Kdyz licence vyprsi, tak je mozne soubory pouze prohlizet.
Ja osobne jsem Eagle pouzival od DOS verze 2.x z roku 1996, takze jeho konec bude hodne bolet, i kdyz uz samozrejme mam davno sehnanou "vylecenou" verzi 9.6.2. Budu prechazet na KiCAD, i kdyz jeho zastarala a neintuitivni koncepce ala Orcad pred 30 lety mne dost vytaci. Ma vsak temer dokonaly importer z Eagle a soucasny vyvojovy tym kazdy rok pridava par uzitecnych funkci. Ale bohuzel soucasne i hromadu balastu, ktery jeho pouzivani zeslozituje a bezny uzivatel vyuzije mozna tak 1x za rok.