Jak přepůlit destičku solárního článu?
Moderátor: Moderátoři
Jak přepůlit destičku solárního článu?
Síla destičky je 0,35mm. Zničení druhé poloviny nevadí.
Má s tím někdo zkušenost nebo nápad?
To sklo je velmi křehké. Před cca dvaceti lety byly pořádané na středoškolské úrovni soutěže solárních vozítek podle vlastních návrhů a výroby konstruované právě na tyto maličké panely. Jezdilo se s tím soutěžit tuším do Ostravy na vejšku.
Tenkrát jsem panely pro ty experimentální vozítka musel dohromady do série + vývody plus a minus pájet sám, protože se na ně stačilo jen křivě podívat a okamžitě praskaly. A i ta plocha pro pájení tam moc nedržela, bylo to vše takové docela fórové.
Nicméně tenkrát žáci i nějaké diplomy za umístění na "bedně" po dobu několika let domů vozili.
Vašek
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Panel nejprve pomocí brusky, hranou kotouče na povrchu „naříznu“, v místě naříznutí zlomím a opatrně zarovnám. Ideální je na práci použít diamantový brusný kotouč, v nouzi se dá použít i kotouč obyčejný a panel dorovnat na ručním brousku.
Většinou se dalo minimálně jednu půlku vždycky zachránit. Chce to ale držet v ruce, nějaké upínání je nesmysl, to se ten panel rozdrtí. Kdyby ti došly, tak se ozvi, nějaké tu určitě ještě mám.
Nejmenší co jsem dělal byly asi tyhle: http://www.jova1.cz/beamboti/mini_III/mini_III.html