No a pak to vypuklo. Jak asi víte, od 1.1.2024 jsou zrušený velký techničáky. Jede se na nějakou databázi a v ní je, jak jinak bordel. Já tam třeba nemám zapsaný tažný zařízení a asi 8 typů alternativních povolených disků a rozměrů gum. Takže pokud by jeli striktně podle databáze, tak skrz STK neprolezu. No technik mi říkal, že přihlédli k velkýmu již neplatnýmu techničáku a dali mě to. Ale jak to bude příště za dva roky netuší. Jestli to někam hlásí aby se údaje doplnily jsem se nezeptal.
Takže jsem odjel bez razízítka ve velkým techničáku, jen s flastrem na čísle a kusem papíru, že byla provedená technická a že je OK.
Jo a taky jsem se od technika dozvěděl další věci. Při přepisu na novýho majitele dopravka ty velký techničáky zabaví. Pokud tam jsou nějaký záznamy o přípojným zařízení a gumách, je prý dobré pro sichr si velkej techničák okopírovat a nechat na matrice ověřit.
No a malej techničák se už taky nemusí vozit s sebou. To technik označil jako státní podporu zlodějů aut. Třeba modelová situace: Někdo Vám šlohne auto z řadovky garáže kam nechodíte každej den, takže o tom nevíte třeba 1-2 dny a pak to teprve nahlásíte. Protože řidič už nemusí mít s sebou malej techničák, tak pokud ho zastavěj s kradeným autem, může klidně tvrdit, že má auto půjčený. No a po nahlášení a než to semelou datový služby policajtů, tak už to auto je zcela bez problému v Polsku nebo ještě mnohem dál. Ono vlastně stačí když to auto ukradnou večer před barákem a přijdete na to až ráno.
Tak je to státní podpora zlodějů nebo né? To zas někdo na ministerstvu vymyslel trakař.