osciloskop vstupní citlivost
Moderátor: Moderátoři
alxa píše:Tak jsem kecal, je to jinak, udělal jsem pokus . V nastavení Probe zadáš delici pomer Custom např A a navolis si uživatelsky dělící poměr 30 ( pro bočníku 33mohmu). Fotku pošlu později, protože tady to je boj. Má fotka je s bocnikem 300,5 mohmu. Dělící poměr 3,3. Teď už ti měří dobře měření na display. Pak pomocí ADJUST FINE a COARSE nastavís smysluplné měřítko zobrazení. Používám na měření proudu hallovu sondu a nebo proudovou sondu Tektronix a tak to nepotřebuji takhle krkolome nastavovat. Netrápí mě zemni smyčky a vzniklé čmoudiky.
O jaký model Siglentu se jedná? Alternativně mám ve výběru teda SDS1202X-E, a podle návodu tam nevidím možnost Custom. Pouze jde přepnout zobrazení "V" a "A" (to zmíněný hantek neumí).
K čemu nebo jak se používá přepnutí na 0,5x - 0,2x - 0,1x ???
V práci máme Rrohde & Schwarz za niekoľko tisíc eur, jednotka aj veľkosť prevodu sa dá nastaviť, ale jak na to následne aplikujem nejkú matematiku, tak je z toho magor a vypisuje nezmysly. Osobne som osciloskop so slušným softvérom ešte nevidel. Hantek DSO2D15 mám doma a za tú cenu je po elektrickej stránke perfektný. Po softvérovej stránke je chrobačný jak všetky ostatné, ale na rozdiel od odstatných sa dá svojpomocne naprogramovať. Totiž je v ňom Linux a na internete množstvo diskusií s návodmi, čo ako softvérovo vylepšiť. Samozrejme, že na to v tejto päťročnici nebudem mať čas.bc546 píše:Pouze jde přepnout zobrazení "V" a "A" (to zmíněný hantek neumí).
- feliz_navidad
Svádí to možná k myšlence, že se sondou 1:10 lze měřit až 3000V, ale není to tak - zde už hraje roli max. povolené napětí sondy. Já mám např. sondy 1:10 max 350V a 600V, sondy 1:100 max 1,2kV a 1,5kV.
A pozor - pokud má biják možnost přepnutí vstupní impedance na 50Ohm, tak max vstupní napětí budou jenom jednotky V!
Základ je měřit vždy sondou přepnutou na 1:10 (jen tak lze také využít max. kmitočtový rozsah, na rozsahu 1:1 může být podstatně menší - mělo by to být uvedené u každé sondy) a pouze pokud citlivost nestačí, tak přepnout na 1:1.
Max.Input voltage 1MΩ≤400 Vpk(DC+Peak AC <=10 kHz)
(laicky - jmenovitý vstup max 40V, ale je designovaný tak, aby přežil škrtnutí na 399V?)
Sonda PP510:
x1 150V RMS 6MHz
x10 300V RMS 100Mhz
Takže, teoreticky, pokud bych chtěl měřit něco kolem 350VDC, tak potřebuju sondu x100. Je to tak?
- feliz_navidad
bc546 píše:Max.Input voltage 1MΩ≤400 Vpk(DC+Peak AC <=10 kHz)
(laicky - jmenovitý vstup max 40V, ale je designovaný tak, aby přežil škrtnutí na 399V?)
Takhle ne.
Osciloskop nemá jmenovité napětí.
Osciloskop má citlivost. Ten tvůj má citlivost 500uV/dílek až max 10V/dílek.
Kromě citlivosti má ješte také offset - to je posun nulové úrovně po obrazovce. Ten tvůj má na rozsahu 10V/dílek max offset +-200V, jak je vidět z obr. To znamená, že by měl být schopen zobrazit např. sinusový signál s amplitudou 40V a stejnosměrnou složkou 200V.
Těch 400Vpk je max. hodnota, kterou by měl být schopen osciloskop trvale snést. Ale pozor, je to kategorie CAT I - to znamená, že je určen k přímému měření pouze na chráněných elektronických obvodech!
Vzhledem k faktu, že Siglent je čínský, tak jsem psal že by měl být schopen trvale vydržet 400V - raději bych to ale nezkoušel.
bc546 píše:Sonda PP510:
x1 150V RMS 6MHz
x10 300V RMS 100Mhz
Tady vidíš, že měřit se má skutečně především na rozsahu 1:10.
bc546 píše:Takže, teoreticky, pokud bych chtěl měřit něco kolem 350VDC, tak potřebuju sondu x100. Je to tak?
Nejenom teoreticky - pro měření např. na primární straně spínaných zdrojů bych alespoň základní sondu 1:100 doporučoval. Ale opět - pokud bude čínská, tak max. vstupní napětí brát s rezervou.
Nebo si koupit kvalitní sondu 1:10 na 600V, ale ta bude asi dražší.
EDIT2: - Pro měření na primární straně by sonda měla být CAT II.
EDIT: U sond platí také, že max. napětí má kmitočtovou závislost! K sondám bývá přiložen graf.
Sonda PP510 má do 20kHz 300Vrms, na 100kHz má 200V rms na 1Mhz již 80V, na 10Mhz cca 30V. Alespoň tak to odečítám z grafu, co je dodán k sondě PP510. Již jsem to tady jednou uváděl. Vysokonapěťova sonda TT-HV250 1:100 má 2500Vp do 1 Mhz, na 10Mhz nějakých 200Vp.
Podívej se na netu jak je řešen po konstrukční stránce vstup difer. sondy, je tam spousta smd odporů v sérii kvůli napěťové pevnosti, to stejné kompenzační kondenzátory v sérii, celé je to profrézováno bezpečnostními vzduchovými mezerami. To se do běžné malé osciloskopické sondy navíc s přepínačem citlivosti nevejde.
https://www.tme.eu/Document/a1e89671eb5 ... Manual.pdf
jezevec píše:Může měřit osciloskopem na primáru za předpokladu napájení toho osciloskopu přes oddělovací trafo nebo pokud má skop bateriové napájení.
Mám ten Siglent, napájení ze sítě. Můžu použít sestavu : baterie 12V -> měnič 12/230V -> oscík?
měnič je tento styl https://www.vpcentrum.eu/menic-12v-230v ... zasuvka-cz
Přes měnič to z baterie napájet můžeš, v oscíku je spínaný zdroj. Akorát je otázka, jestli ti měnič nebude drasticky rušit, to uvidíš.