Vozidlo s právom prednostnej jazdy.
Moderátor: Moderátoři
- pocitujlasku
§41 odst.2 definuje která vozidla mohou být vybavena výstražným zařízením.
Dále zákon říká, že doprovázená vozidla mají také právo přednostní jízdy.
Dále zákon stanovuje věk řidiče takto vybaveného vozidla na 21 let. K tomu jen to, že dalšími předpisy je stanoveno, co dalšího musí splňovat (např. psychotesty atd,)
A konečně §42 říká, kdy má být užito světel oranžové barvy. A POZOR! i zde platí povinnost pro ostatní řidiče povinnost snížit rychlost jízdy, či zastavit vozidlo (§42 odst.2).
Které paragrafy nemusí během jízdy dodržovat také říká zákon. A že VRZ musí při plnění úkolů souvisejících s výkonem zvláštních povinností použít je jasné. Naopak - pokud tyto úkoly neplní, pak jej použít nesmí.
Zjednodušeně řečeno - vozidlo vybavené VRZ je vozidlem s právem předností jízdy. Ale nedodržování určitých paragrafů platí pro jízdu řidiče, který VRZ používá. Tím budiž řečeno i to, že pokud řidič takového vozidla VRZ nepoužívá, pak pro něj platí všechny paragrafy tak jako pro obyčejného smrtelníka.
Kód: Vybrat vše
https://kurzy.estranky.sk/clanky/skolenie-vodicov-s-pravom-prednostnej-jazdy.htmlViz. moje psaní výše - nesmí.kutilmil píše:No chalani tak polozim otazku inac. Moze napriklad hasicske vozidlo alebo vozidlo zachranky soferovať vodič mladsi 21 rokov bez opravnenia viest vozidlo s pravom prednostnej jazdy? Predpokladam situaciu ze vozidlo ma majaky instalovane ale aktualne ich nevyuziva.
Vozidlo s namontovanými majáky je vozidlo s právem přednostní jízdy. Tudíž pro jeho řízení musí řidič splňovat podmínky dané předpisy. To, že má vypnuté majáky znamená, že řidič vozidla musí dodržovat silniční zákon stejně jako každý.
Je to jako by ses dohadoval, že máš řidičák "C", tak můžeš řídit autobus bez lidí. nemůžeš.
Plne s tebou súhlasím a aj ja to takto chápem. Sranda je ale v tom, že všetci ostatní a dokonca aj samotní policajti mi tvrdia pravý opak. Tvrdia, že pokial nemá zapnuté majáky nemusí mať skúšky na VRZ. Ja sám tie skúšky mám, takže ja som v pohode. Ale v tých paragrafoch naozaj nieje jednoznačne napísané napríklad. "pokial je vozidlo sanitky vybavené vrz, tak sa považuje za vozidlo s právom jazdy (myslím bez ohladu ži toto právo aktuálne využíva)"
(2) Řidiči vozidel s právem přednostní jízdy mají při čerpání pohonných hmot přednost. Přitom nepoužívají zvláštních výstražných znamení.
Z tejto jedinej vety my vyplíva, že vozidlo sa volá (vozidlo s právom prednostnej jazdy) bez ohladu na to, či toto právo využíva.
A kutilmile - nelituju tě