No-frost - námraza - Je topný kabel řešení?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
doktor365

#16 Příspěvek od doktor365 »

Pavel_Z píše:A ještě jeden dotaz:
Tušíte někdo, podle čeho lednice vlastně pozná, že je na topném tělese námraza,

Podle čidla
Pavel_Z

#17 Příspěvek od Pavel_Z »

Pavel_Z píše:
Celeron píše:
Pavel_Z píše:Tuším, ale jak vidno, nečteš to co jsem o topnejch kabelech napsal. No a komu není rady, tomu není pomoci. :roll:

Tak ještě jednou... Krom toho že tušíš, podělíš se o to se mnou? :)
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Co chceš, všecko kolem kabelů jsem už napsal. :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pavel_Z

#19 Příspěvek od Pavel_Z »

1. Jaká rezerva může být u toho 235W topného tělesa, a lze případně předem nějak změřit, nebo jinak zjistit jak silný topný kabel k němu mohu připojit?
2. Jaký výkon při délce topného kabelu 1m by byl optimální?
3. Nemůžu přidáním topného kabelu něco odpálit?
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Už jsem ti psal, že kabely na 230V, kór ty samoregulační jsou tak tvrdý, že je nenamotáš na malej průměr. Na rozmrazování potřebuješ cca 20-30W na metr délky potrubí. A musí to zapnout včas, pokud to zapneš až v kouli ledu, vypálí se v tom kolem kabelu tunel, voda vyteče a dál to hodně dlouho trvá pokud je kolem kabelu vzduchová dutina.
Třeba aby nepřimrzly dveře do mrazících místností v supermárkrtech ten kabel běží trvale 24/365.
Jirka

Pavel_Z

#21 Příspěvek od Pavel_Z »

1. Omotání není problém, psal jsem, že kabel povedu podélně s potrubím.
2. Jde nějak zjistit jak velkou další zátěž k tomu topnými tělesu můžu přidat?
3. Kabely se dělají 30 až 40 W? byla by to zhuba o 15 - 20 % vyšší zátěž než s původním samotným topným tělesem - nemůžu tam něco odpálit?
Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

1- po dýlce to půjde. Musíš si ale koupit samolepící teplopřenosnou Al pásku, kterou ten kabel přibandážuješ k trubkám. Ta stříbrná slabá na sádrokartón nefunguje není to hliník ale pokovenej papír. Koukni na https://shop.fenixgroup.cz/z60-hlinikova-paska-samolep-50mm-50m
Body 2 a 3 nevím, nejsem ledničkář.
Jirka

kejki

#23 Příspěvek od kejki »

Nebylo by jednodušší ohlídat kolísání teploty? Celý rok do toho budeš topit kvůli nahodilému problému. Pokud stoupá teplota nad povolenou mez, tak v tu chvíli vypnout a samoodmrazit by mohlo stačit. Možná by chvilkové vypnutí vedlo k sepnutí teplého odmrazování.
Prostě občas je deštivo a vlhkost se drží vysoko, nám takhle namrzala kombi Siemens, pokud zamrzla odtoková dírka, natekla voda pod zeleninový šuplík a tam zmrzla.
Pavel_Z

#24 Příspěvek od Pavel_Z »

Taky jsem nad tím hlídáním teploty v mrazáku přemýšlel, ale v praxi by to nebylo tak jednoduché.
1. V počátcích to nepoznáš (teplota nestoupá) a když už dojde ke stoupnutí teploty v mrazničce, je to proto, že už je tam vytvořeno tak velké množství námrazy, že to zablokuje veškeré proudění vzduchu do mrazničky. To znamená, že ten velký kus ledu se tam vytváří o dost dříve, a teprve po jeho koncovém zvětšení dojde k uzavření průduchů.
2. Je to tak veliký kus ledu, že by jej bylo obtížné nějakým topným kabelem rozmrazit. Kabel by okolo sebe udělal v kusu ledu vzduchovou mezeru, a následné rozmrazování by bylo velmi pomalé, neúčinné, a nikdy bych nevěděl jak dlouho by mělo probíhat.
To znamená, že ten velký kus ledu se tam vytváří o dost dříve, a teprve po jeho finálním zvětšení dojde k uzavření průduchů
3. Když už by se nakonec velký kus ledu přecijen rozpustil, bylo by z něj tolik vody, že by to zadní odparná miska ani nepobrala.
4. Navíc, když už stoupne teplota, potravinám to zrovna neprospěje.

Myslím tedy, že včasná prevence je lepší řešení. Vzhledem k tomu, že by topný kabel spínal pouze s topným tělesem a jen lehce navýšil jeho výkon, nemělo by to zřejmě mít na spotřebu žádný dramatický vliv.
To ale neznamená, že bych nezvažoval i instalaci nějaké teplotní kontroly a varování. Opravdu nerozumím tomu, jak nějaký korejský soudruh může v dnešní době udělat ledničku, která nevaruje při zvýšení teploty, když už se toto běžně dělalo před 30ti lety. :(
Pavel_Z

#25 Příspěvek od Pavel_Z »

[quote="Celeron"]1- po dýlce to půjde. Musíš si ale koupit samolepící teplopřenosnou Al pásku...

Jirko děkuju za dobrý tip s tou Al páskou. A co prosím ty body 2 a 3 ohledně možného zatížení, rizika poškození, nebo možnosti nějak zjistit, jaký výkon ještě mohu k topnému tělesu připojit?
Celeron

#26 Příspěvek od Celeron »

Pavel_Z píše: A co prosím ty body 2 a 3

Už jsem ti odpověděl minule.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“