Rámeček na ručičkový měřák

3D tiskárny

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hajeklubos

Rámeček na ručičkový měřák

#1 Příspěvek od hajeklubos »

Při hrabošení po šuplatech jsem narazil na zapomenutý ručičkový cajk. Protože má skleněný průhled,velký magnet a celkem použitelný rozměr, rozhodl jsem se ho opravit. Využil jsem tak 3D tisk, který dříve v domácích podmínkách nebyl. Rámeček má vnitřní rozměry 53,5x44,5x8. Třeba se to někomu bude hodit. Soubor xxx.stl 40kb nešel připojit, je k dispozici.
Luboš
Přílohy
RamecekDeprez.png
RamecekDeprez.png
ramacek535x445.JPG
ramacek535x445.JPG
p32

#2 Příspěvek od p32 »

hajeklubos píše: Soubor xxx.stl 40kb nešel připojit, je k dispozici.
Luboš
To přece není problém, ne? Přejmenuješ na soubor s příponou, co to tu bere a je to.
hajeklubos

#3 Příspěvek od hajeklubos »

To máš vlastně pravdu. Soubory,které jsem dříve přikládal byly prohnané přes kompresor ZIP. Je malá pravděpodobnost, že se přímo tento konkrétní rozměr krytu bude hodit. Je to takový nástin,že je pomocí 3D možné opravit třeba i měřáky MP, ty hodně běhají mezi bastlíři. Rozměr se dá upravit a kamarádi s 3D tiskárnou určitě pomohou.
Luboš
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

To už mám za sebou. Tisknul jsem rozbitej bakelitovej dekl na Metra DHR5. Protože má oblý rohy, tak jsem předpokládal dodatečnou mechanickou úpravu a proto jsem tisknul z černý ABS. Kupodivu se to nezkroutilo ani neutrhlo. Po tisku jsem to obrousil šmirglama a natampónoval acetonem. K nerozeznání od originálu, jen se víc leskne. Největší problém byly původní závitový zástřiky v rozích pro přišroubování zadní části. Nakonec jsem dal malý vruty a sklo zalepil prstolepem.
Ty MP měřáky by se musely vytisknout na DHR způsob, ani z čirýho filamentu nejde udělat čirej průhled. Prostě do vytištěnýho rámečku vlepit průhled z nějakýho čirýho plastu.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
hajeklubos

#5 Příspěvek od hajeklubos »

S použitím něčeho jiného na průhled jsem počítal. Nakonec není problém zvětšit výšku rámečku o 1mm. Opravit cajk je lepší než hledat náhradu o stejných parametrech a rozměrech. Na obrázku je stejný typ měřáku s průhledem z krabičky od CD. Sklo bylo prasklé. Nejhorší měřák je žádný měřák.
Luboš
Přílohy
plexi.JPG
plexi.JPG
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Kdyby se někdo ustrnul a zeskenil na 3D print třeba hlavní kryt napáječů Piko Zeuke FZ1, když už mladej od fredise dělá ovládací knoflík k nim ... A z něčeho pevnějšího než origo ABS polystyrol, aby se to při pádech tolik netříštilo ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
hajeklubos

#7 Příspěvek od hajeklubos »

Nestálo by za to přestavět trafo do nějaké tovární krabičky ABB nebo Gewiss.
V rozměru bratru 150x110x70 je to asi za 150Kč. Ten běžec po vinutí by šel třeba také vyřešit jinak.
Ty krabice jsou dost pevné , dotisknout třeba jenom knoflík, případně nějakou tu nožičku?
Luboš
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Běžec po vinutí jinak vyřešit nejde - je to bezeztrátová regulace změnou počtu sekundárních závitů. Ale ten jezdec není drženej krytem, pokud by se daly udělat podobný rozměry, hlavně vejška horní desky krytu nad základnou, určitě by se dal něčím nahradit - já spíš myslel udržet když ne úplně identickej, tak podobnej vzhled jako byl origo. Ten plast je sice poměrně tvrdej, ale stárnutím křehne - a při nárazu se tříští a praská. Něco pružnějšího-rázuvzdornějšího by určitě bylo lepší. A samozřejmě by se musela dodržet izolační pevnost deklu - hned pod ním je volně přístupný napětí 230V na přívodech k primáru trafa.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Z PET-G by to bylo dostatečně odolný, ale proti kukuřici a ABS to má nejhorší povrch a nejde to nijak pošlechtit jako třeba ABS acetonem.
Jirka

EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Zdrsnění jde vykytovat a stříknout barvou ve spreji nebo i jen vybrousit, pokud se s broušením předem počítá a stěny se učuněj tlustší.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Na Pet-g nic pořádně nedrží. Neškol mě prosím, mám 3D tiskárnu už 7 let. :wink:
Jirka

EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Nechci tě školit, zdůrazňuju, že i ten rastrovej povrch po tisku se dá vyhlazovat. Nemusí to vždycky bejt jen kyt+barva, jsou i primery na plasty pod autolaky, který se chytají i polyesterovejch laminátů, takže nic není úplně nemožný.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Tak si zkus jakoukoliv barvou nastříkat flašku třeba od Poděbradky a uvidíš jak to "drží". A jak "drží" jakákoliv barva na několik let starým laminátovým trupu z polyesteru 104, vím moc dobře. Časem to začne "brečet" styrén a podobný mastný svinstva a barva jde dolů a je to nelepitelný.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „3D tisk“