Jak poznat chromování ?

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
makak

Jak poznat chromování ?

#1 Příspěvek od makak »

Mám ocelovou tyčku s velmi pěkným povrchem, ale nejsem si jistý, jestli je před broušením povrchově kalená, nebo chromovaná. Můžu kousek obětovat na destruktivní test, tak mě napadlo uříznout malý vzorek a hodit do modré skalice. Čelo, kde je to uříznuté, by se mělo potáhnout mědí. Co to udělá s obvodem, pokud je chromovaný ?
Nebo existuje nějaký lepší postup, ať už chemické povahy, nebo úplně jinak ?
jenicek

#2 Příspěvek od jenicek »

Vrstvička chromu je velice tenká, zkusil bych pilník. Chrom strhneš, pokud bude kalená nebo jinak povrchově zušlechtěná, tak se toho pilník bude špatně chytat. To samý jde udělat důlčíkem. Mimochodem nevíš z čeho ta tyčka je? Je to nějaká hřídelka nebo něco pohledovýho?
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Nikdy jsem to u chromu nezkoušel, ale mohlo by to jít poznat podle elektrochemického napětí článku, který z neznámého povrchu a známého kovu vytvoříš.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
samec

#4 Příspěvek od samec »

Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Bouchni na konec hřídelky - hranu kladivem a hned uvidíš. Pokud to nic neudělá, tak je to nástrojová stříbrnice. Ta je kalená a broušená a bývá v celých mírách po 0,5 mm a maximálně stovku do mínusu.
Pokud to bude pochromovaný tak se ti to trochu splácne a chrom se začne loupat. No a rozměrově to bude několik stovek nad celou míru.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
radioelectrum

#6 Příspěvek od radioelectrum »

před mnoha lety jsem v nějaké knížce viděl obrázky jak se a podle jisker když se povrch lízne flexkou pozná co to je za materiál. Bohužel nevím podle čeho bych takový obrázek na netu hledal.
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

Za mých studií na SPŠS se dělaly jiskrové zkoušky.
A dívám se, že moje alma mater má i něco na webu: https://www.sokolska.cz/DUMy/STT,%20KOM ... _23-15.pdf

Ale zrovna zkouška na chrom tam asi není.
Každopádně - chromu je podobný nikl.
Ale chrom většinou zateče do zaoblených tvarů, nikl kopíruje povrch.
A na dobře udělaném řezu by měla být vidět nehomogenita materiálu u povrchově upraveného výrobku - kdežto i povrchově zakalený materiál by měl být v řezu homogenní.
Teda pokud není nitridovaný, tam by měl být vidět rozdíl.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“