Pěknej článek o magnetofonech a historii mag. záznamu

⭐ Zde budou výběrově umístěny vzpomínky, manuály a popisy dnes už vesměs neaktuálních zařízení a další historické materiály, které se tématicky nevejdou do sekcí "Opravy a restaurování starých elektropřístrojů" či "Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy"

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Pěknej článek o magnetofonech a historii mag. záznamu

#1 Příspěvek od forbidden »

Tu. Stránky si pamatuju, když jsem před cca 25-ti lety zprovozňoval ATI TV kartu do ISA slotu. Ale už je dávno nesleduju.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Jo, Ivo Mašek... na stejných stránkách má i dost dobrý seriál o gramofonech.
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

záznam zvuku fascinoval více lidí, třeba i tady . . .
yakl

#4 Příspěvek od yakl »

Je to krása. Chýba mi tu ale jeden prístroj, ktorý sa v Československu nevyrábal a je aj málo známy - páskový kazetový gramofón, ktorý sa volá "tefifon". Na YT sa dá nájsť. Mám 71 rokov a táto technika ma fascinovala. Dočítal som sa, že materiál na domáce rezanie gramoplatní bol acetónový lak do ktorého bola pridaná kvapka oleja. Tá zmes sa naliala na vodnú hladinu v nádobe a nechala sa, až stvrdla. Dozrievala trochu prikrytá ďalšou nádobou, aby tvrdla pomalšie, mala potom lepšie vlastnosti. Pozdejšie som sa vyučil za televízneho opravára a robil som tú prácu 26 započítateľných rokov vrátane vedúceho okresnej RTS.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Tefifon a Teficord byly už ve své době pokládané za exoty...
Němčinu Google překládá stále nevalně, přesto to i za to stojí.
ok1hga

#6 Příspěvek od ok1hga »

na té stránce jsou dobré perly !
celkově je to hodně zajímavý.
dvorak

#7 Příspěvek od dvorak »

Velmi zajímavá historie ! Já jsem měl kdysi ten START a zajímavé, že při připojení síťového adapteru bez současně vložených baterií nehrál. V popisu se píše, že motorek byl velikosti zápalky -ale pokud si vzpomínám, byl normální velikosti...
I tu B 90 jsem vlastnil, tam mne zlobilo časté tremolo u přehrávek. Mohlo to způsobovat kolísání frekvence sítě - motorek byl na střídavé napětí. Jinak to byl magnetofon na principu ohnutých plechů....
keemo

#8 Příspěvek od keemo »

Nemohlo, ten setrvacnik byl setsakramensky kus litiny. Spis bych to videl na slavne provazkove brzdy...
ok1hga

#9 Příspěvek od ok1hga »

dvorak píše:Já jsem měl kdysi ten START a zajímavé, že při připojení síťového adapteru bez současně vložených baterií nehrál.

měl jsi špatný adapter . . .
http://www.oldradio.cz/tsstart.htm
xsc

#10 Příspěvek od xsc »

keemo píše:Nemohlo, ten setrvacnik byl setsakramensky kus litiny. Spis bych to videl na slavne provazkove brzdy...
Přesně tak, dělaly to brzdy. Po nahrazení provázkových plstěnými tyto problémy okamžitě ustaly.
dvorak

#11 Příspěvek od dvorak »

Neměl - velká červená krabice z bakelitu se znakem Tesla navrchu, uvnitř trafo, pojistka, selenový usměrňovač a el. kondenzátor 500 mikroF, výstup 12V. Ještě ji mám schovanou.
Když tak spíš byl špatný kontakt, vadná šňůra a pod. Pokud si vzpomínám, byl přívod z adapteru napojen paralerně vůči bateriím, takže jako nabíječka. Ostatně na str.4 návodu je to i uvedeno s tím, že baterie i při provozu na adapter musí zůstat v přístroji.
DukeNuke

#12 Příspěvek od DukeNuke »

B101 ještě doma mám. A i funkční :-)
emo53

#13 Příspěvek od emo53 »

Pekný prehľad, niekoľko typov (cca 7 až 8 ) stále mám. Ale mám aj taký, ktorý som tam nenašiel: Tesla Pluto. Je to páskový na batérie i na sieťový adaptér.
judeware

#14 Příspěvek od judeware »

Mgf. Tesla Start jsem přivezl od tety z Moravy pár let před rokem 2000. Je rozložený (vytekly v něm baterie) a je otázkou, zda se k němu opět někdy dostanu... :oops:
ASAHI RD-830 máme dodnes (příbuzný nám tím přístrojem splatil půjčku v naturáliích. :) ). Funguje, ovšem hlavní vypínač reaguje jen někdy, takže ho raději vytahujeme ze zásuvky (je v něm něcojakoisostat a o jeho ekvivalentu si skoro po čtyřiceti letech můžu nechat jen zdát).
Naposledy upravil(a) judeware dne 27 dub 2024, 10:55, celkem upraveno 1 x.
ok1hga

#15 Příspěvek od ok1hga »

judeware píše:Teslu Start jsem přivezl od tety z Moravy pár let před rokem 2000. Je rozložený (vytekly v něm baterie) a je otázkou, zda se k němu opět někdy dostanu...

Magnetofon byl v aktuelní době oblíben. Díky jeho poruchovosti byl často odložen, nepoužíván a v dnešní době tvoří sbírkový předmět.
magnetofon Start od Jardy Kučery
oldradio.cz
Odpovědět

Zpět na „Historie a vzpomínky na doby dávno minulé“