Uzemnění přepěťovky u FVE
Moderátor: Moderátoři
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jinak ČR má snad jen 2 až 4,5 úderů blesku na 1km^2. což je sakra málo při rozložení na 365 dní. Samozřejmě pokud máš smůlu tak tě to flakne. Jinak ty přepěťovky jsou spíš kvůli naindukovanýmu přepětí než proti bleskovému proudu. Ten by měl právě krásně jít uzěměním do země a ne do instalace. Tam se jen naindukuje nějaké to přepětí, které by ale mělo právě podchytit ty přepěťovky a za každou třídou bude menší a menší až se dostaneš na takové se kterým si spotřebiče poradí. Ale jakmile ti tam bude jeden stupeň chybět a nebo bude blbě udělanej je to průser.
Ono ohledně uzemňování FVE maj i normy rozpory. jedna tvrdí uzemnit a druhá neuzemnit
To první je jasné, to řeší soustava jímačů. Díky za Kníšku. Tam jsem třeba zjistil, že nemusí být oddálený jímač, ale na konstrukci FVE stačí umístit jímače, aby panely byly v ochraném úhlu jímače. Tedy aby blesk neuhodil přímo do panelů, ale do jímače a po konstrukci se svedl do země.
Ale hlavně řeším to druhé, hlavně zapojení svodičů. Svodiče u panelů FVE bych připojil přímo na konstrukci FVE, která by byla uzemněna. To asi není problém. Od panelů ke střídači bude určitě více jak 10 metrů vedení, takže další svodiče bud hned za vstupem do domu, nebo u střídače. Ale kde vzít uzemnění na tyto svodiče? Mělo by to jít z MET (HOP) svorkovnice.
Jak o tom zjišťuju víc a víc, tak je to horší a horší
Otázkou taky ještě zůstává, jestli uzemnění panelů spojit s uzemněním samotného domu, ideálně páskem v zemi, protože třeba uzemnění dvěma dvoumetrovými tyčemi je spíš pro srandu.
Hned k panelům hodím přepěťovku a stáhnu to na tu konstrukci. Taky by asi bylo dobré mít odpojovač u panelů S domem nic spojovat nebudu. Uvnitř nachystám přepěťovky a jejich uzemnění nějak vyřeším časem.
Jinak se k tomu ještě snažím načíst co nejvíc. Pokud panely uzemním, tak půjde o druh sítě TT (samostatné uzemnění neživých částí a uzemnění zdroje). Neplatí to asi tak úplně, protože tohle rozdělení platí hlavně pro střídavé soustavy. Ale pro síť TT postačuje pro ochranu před bleskem zemní odpor 15ohm. To bych mohl dát se slabou rezervou na 4 dvoumetrové zemní tyče (jílovitá půda). Pokud se ochrana před bleskem nezřizuje, může být odpor vyšší.
Na ochranu panelů před přímým úderem blesku by stačil jímač, který bude připojený na konstrukci panelů (je to takto zmíněno právě v Kníšce). Při ochranném úhlu alfa 72° by mohl stačit půlmetrový jímač. Jen by se ještě metodou valivé koule muselo spočítat, jak daleko od sebe by měly jímače být. Celková délka panelů bude 6 metrů.
Z pohledu sítě TT je jasné, že uzemnění zdroje a neživých částí není spojeno (narozdíl od sítě TN). Takže propojovat s uzemněním domu není třeba.
U panelů dát přepěťovku T1, na vstup do domu T2. Ještě ale uvažuju, jestli dát přepěťovku ihned na vstup do domu, protože ke střídači to bude v domě asi ještě 8 metrů. A nebo dát jednu přepětovku na vstup do domu a druhou ještě před samotný střídač. Za střídač pak přepěťovku T3 a jistič - ten spíš jako odpojovač zátěže (spirály).
Odpojovač a pojistky jsou pak samozřejmost.
Ve výsledku by FVE měla ohřívat cca 1000 litrů vody, z toho bojler je 120 litrů. K akumulaci je připojený kotel na tuhá paliva a z provozu mám vyzkoušeno, že se bojler postupně dohřívá teplou vodou ze spodní části nádrže, jak se z něj vybírá voda. Takže objem akumulace vydrží ohřívat bojler dva až tři dny. A v létě je pak ještě v záloze plynový bojler, pokud by pár dní slunce nesvítilo, nebo se dá nahřát skrz kotel. Cílem je, aby FVE nahradila ten plynový bojler, který se využívá jen přes léto, kdy se netopí v kotli.
V případě velkých přebytků lze pouštět teplou vodu třeba večer do žebříků v koupelnách na sušení ručníků.