tyristory - doplňkové značení
Moderátor: Moderátoři
Proto by mi dávalo smysl tolik tyristorů do serie jak říkáš.
Myslim si, že se s teplotou, výměnou za jinej kus během servisu z jiný serie, jiný spínací časy atd...
tim počtem vykrejvaji tyhle rozptyly.
Popravdě, jestli to i přes mojí rozvahu dopadne jak říkáš tak krom mrzeníčka Ti dam i za pravdu...
rozložit napětí mam samozřejmně na mysli jen v blokovacím stavu. Při sepnutí už musim jen doufat, což byla i myšlenka původního dotazu, že se všechny začnou a budou otvírat stejně a tudíš nedojde ke stavu kdy se na nějakym z nich objeví větší napětí než vydrží
Bloky s komutačními tyristory, který chceš v sérii použít se na to nehodí, mám je otestovaný.
https://webshare.cz/#/file/Hre9GLbKGh/k ... 009-cz-pdf
Trakční motor se svojí obrovskou indukčností a jeho rezonanční filtr je něco úplně jiného i když je to taky indukčnost, ale jiná, v magnetickém obvodu je nejmíň tuna železa a je to na to konstruovaný aby to fungovalo.
Jde o čas, ten je rohodující a zde je nejmíň o řád jiný, indukčnost je nejmíň o tři čtyři řády jiná, odhadem 50000x a to je strašně moc
Já to samozřejmně na první dobrou nenabiju na plný možný napětí a nebudu čumět co to udělá. Začnu na pár setV. Když ale uvidim, že napětí se při sepnutí rozkládá mezi bloky +- stejně nebudu mít důvod nezkusit napětí zvýšit.
Je to prakticky moje jediná aplikace s tyristory a baví mě se na tom učit a chápat co se tam jak děje a kam přelejvá tak mě trošku mrzí, že mi do toho hážeš vidle aniž by jsi mi alespoň naznačil v čem je to úskalí seriového řazení.
Ten případ co jsi zmínil 8xtyristor na 3kV je taky něco k čemu se musel kdysi někdo na základě něčeho nějak dopracovat ale to už mi nikdo asi nepopíše. Co, proč a jak...
Když už se ty informace, znalosti a zkušenosti nedaji předat tak co mi zbejvá, než to znovuobjevit?
Ano, ta indukčnost je tu řádově menší. O to tu taky jde, procpat a vypnout ty kA cívkou v 1ms pulsu.
barnodaj
Díky za katalog
PS
zatim jen velice letmo jsem pročetl servisní dokumentaci od Artaban001 a jsou tam 3 tyristory 1200V na 3500VAC
Nedej se, v sériovém řazení tyristorů není žádný problém, je dobré mít přípravek pro měření rozdílu napětí na jednotlivých tyristorech. Říkalo se tomu AVéčka, souprava amplitudových voltmetrů (mikroampérmetr 100µA kondenzátor předřadný odpor) na každý tyristor jeden.
Ale nenavrhoval jsem Ti ho, protože topologie je pro Tvůj případ nevhodná.
Jsou tam trafa 2100/ 3000V /24 a sériové tyristory sekají DC na AC.
To je nějaký divný, nemohly usměrňovat 3000V 50Hz, protože 3000V je DC, topení ve vlaku je vždycky 1500VAC / 3000VDC, aby to mohlo všude.
Nebo tam někde vidíš usměrňovač???
A ještě topení na dvousytémovce 340 25kV/50Hz a 15kV/17Hz
Taky přímo z trafa bez usměrnění
Schéma, které jsi poslal bude ze střídavé, tam je vinutí 1500VAC a 3000VAC, protože je tam usměrňovač a přepínač odboček a ve vagónech je snižovací měnič, který požírá 1500VAC / 3000VDC a dává 24VDC
- Artaban001
- Artaban001
- Artaban001
jestli jsi to CZE někdy viděl fakt otevřený, s vytaženýma blokama, tak bys viděl , že jsou tam dvě tlumivky a jedno trafo (každý je to těžký jak hovado, několikrát jsem trafo měnil). Jedna tlumivka je na vstupu a druhá, která je motaná pásovinou, je na výstupu, jako akumulační cívka. Využívá se tam i nulová dioda (schválně si zjisti, co to je). Krásný na tom CZE je to, že je to opravitelný v každý době. Nám tam nejčastěji oddcházejí komutační kondenzátory, co jsou v sérii s komutačními tyristory. Postupně se jim snižuje kapacita, tak to selže a půlmůstek se probije buď částečně, nebo celý. Na diagnostiku stačí multimetr s měřením kondenzátoru. Pak se nám občas probil primár trafa na kostru, což způsobilo i explozi filtračních kondenzátorů, nebo sekundár na kostru, což způsobilo zase vyhoření většiny zářivkových měničů a protismykovýho regulátoru. Honeckery, co se modernizují, tak dostávají úplně jiné CZE a tam se už musí řešit i takový záležitosti, jako jsou převodníky napětí LEM (viz vedlejší vlákno). Pak nám dovezou pajšle z těch původních a pokud nastrkám do G-ček (ty střídače) na místo těch dvou komutačních kondů jeden kondenzátor z filtru, který je ve vedlejší skříni, ten blok G se už ke mě nevrátí, protože ten kondenzátor (2,2uF) je nesmrtelnej (už jsem jich dost použil)
A pro ostatní - v tom manuálu je přípravek na párování trojic. Nám to vozí dodavatel už spárovaný trojice.