Zemnění gramofonu
Moderátor: Moderátoři
Zemnění gramofonu
peskman píše:...Gramec ... má pevně vyvedený uzemňovací kabel, ten jsem propojil s uzemňovacím šroubkem na předzesilovači Pro-Ject phono box MM a z Pro-Jectu to do věže Technics SA-EH770 nemám jak připojit. Minivěž nemá pro tuto situaci zemnicí připojovací bod. V návodu (viz obrázek)...
Jestli věž nemá vyvedení zemnicí bod, pak se s propojením nepočítá. A souhlasím, že je blbost zapojovat pospojení jinam, když nemám k dispozici svorku k tomu určenou. Když ji tam výrobce nedal, musí to jít i bez ní.
Je divné, že by to bručelo na vysoké signálové úrovni mezi předzesilovačem a věží, tam je přece ke stejnému zarušení potřeba asi o 60 dB vyšší hladina brumu, než na úrovni, jaká je na kmitočtu 50 Hz mezi MM přenoskou a vstupem předzesilovače.
Co takhle najít umístění předzesilovače a kabelu k němu takové, aby se do nich indukovalo co nejméně? Případně přerušit přídavné zemnění gramošasi na kostru předzesilovače? Slušný signálový kablík přece udělá stejnou službu a zem tak jde jedinou trasou.
Podle mě tam totiž máš někde zemní smyčku, do které se indukuje brum rozptylovým polem některého transformátoru, nebo naopak souběh signálových kablíků se síťovými. Navíc musíš rozlišit, kolik brumu se přnáší do signálu mechanicky přes šasi a přenosku jako hluk šasi, nezapomeň, že dostat z jakéhokoli gramofonu odstup přes 45 dB bývá docela drahý problém.
Taky, jestli máš venkovní anténu, neuškodí ji na zkoušku odpojit, abys zjistil, jestli se brum nedostává do věže zemní smyčkou uzavřenou přes zem antény.
Skutečně neplatí povinnost za všech okolností propojovat navzájem tyto zemnicí body jen proto, že na těch komponentech jsou. Ty svorky jsou tam jaksi navíc, jejich použití záleží na okolnostech.
A nejde jednoznačně říci, jestli propojit, či nepropojit, jak předzesilovač a kablíky uložit a jak neuložit, je to duchařina, tak to musíš odzkoušet sám, co je lepší.
anebo na pozadí signálu rušivý brum je a toho se nezbavíte kdyby se jeden
zbláznil.
Jo, též pozoruji odklon od systému fixace přenosky T4P (pro technické nešiky)
je jednoduchý a zamezí chybám v zapojení...
Keď ani na ten nulák sa už nemôžeš spoľahnúť... pospojovanie prístrojov cez GND napríklad u sat prijímačov cez LNB/TV/DK... v rôznych miestnostiach s rôznymi fázami je niekedy problém... Ale prenos zvuku cez optiku (Toslink) to väčšinou porieši... Teda aspoň moja skúsenosť.. Teraz som mal na stole plne funkčný (po drobnej oprave) DC SMPS zdroj a PE vstup bol natvrdo spojený na MÍNUS pól... čo to potom robí pri zemnej slučke ?? Jasné, že bordelbrum!golemson píše: Když je nutně potřebuješ, tak pokud možno na zásuvku s jinou fází.
Takže je to takové hraní si při hledání nejlepšího možného propojení všech přístrojů. Něco pomůže ke snížení brumu, něco jinak propojeného naopak brum zvýrazní. Záleží na tom, jak je to uvnitř v přístrojích zapojené, čili je-li vnější uzemnění propojené s nulou přístroje, nebo ne. Základní výbavou pro tuto činnost je ohmmetr a několik drátků s krokosvorkami
Protože si sám vše dělám, tak mám vnější uzemnění pro gramofon oddělené od nuly v přístrojích. Propojuje se to jen jednou na kostru! Používám na to kolík zásuvky a kablík s krokosvorkou.
A důležité je mít to dobře udělané již v gramofonu. Vývody z přenosky museji jít samostatně pouze na izolované cinch konektory, žádné propoje na další kovové části v gramofonu!
A naopak museji být spolu propojené všechny kovové části jako raménko, jeho kloub s příslušenstvím (zvedáčkem), talíř s ložiskem, případně další kovové prvky šasy dohromady a ty jsou vyvedené právě jen na ten uzemňovací vývod na gramofonu, (nebo drátek). Nikam jinam!
A nyní má rada tazateli,
už od dob komunismu jsem běžně kamarádům a známým při nepřítomnosti uzemňovacího šroubku na zesilovačích dělával to, že jsem jim to uzemnění přichytil pod některý šroubek na zadním panelu kisny při současném zajištění dobré vodivosti oškrábnutím laku, nebo za pomoci vějířové podložky.
Toto však jen v případě, že to skutečně pomohlo ke snížení brumu! Někdy bylo lepší to uzemnit jen přímo na kolík zásuvky.
Těch možností je mnoho, člověk se tomu musí pověnovat a všechny možnosti vyzkoušet, pak vybrat tu nejúčinnější odbrumovací.
A ještě na závěr. Všechny gramofony jdou zapojit tak, že nic nebrumí, jen se musí vědět jak na to...
Vašek
Řeším to, protože na obrázku předzesilovač od číňana s elektronkama (možná jsou tam jen pro parádu nevím) nebrumil, ale vydržel cca necelý rok. Jednoho dne při spouštění té kovové krabičky předzesilovače mi z ruky přeskočila jiskra luplo to a předzezilovač přestal fungovat. Nevím zdali to budu umět opravit. Jestli tam jsou SMD součástky tak na to se mě moc klepou ruce a kdoví jakej Ňjůmen taky v elektrice úplně nejsem. Uvidím až to rozdělám. A tak jsem nasadil ProJecta ze šupliku. S tou statikou mám dost často problémy, kolikrát se bojím i šáhnout na kliku a beru si hadr do dlaně abych to tlumil. Ty jiskry jsou viditelný.