vyvazování kabelového svazku nití
Moderátor: Moderátoři
vyvazování kabelového svazku nití
neporadil by mi prosím někdo techniku vyvazování kabelových svazků jako to dělala kdysi Tesla ve svých přístrojích režnou nití? Případně neměl by někdo detail kabelového svazku z přístroje Tesla? Už tu nic tesláckého nemám, rád bych se však vyvazování naučil.
Díky!
P.
Na těch fotkách je vyvazování vodfláknuté !
V 80. letech jsem pracoval v Podbabské Tesle a za takové vyvazování by mě mistr nakopal do p---le
U nás se vyvazovaly svazky po 1 cm pěkně bílym provázkem, který se před tím protahoval přez velkou hroudu vosku. U nás byli 3 elektrodílny včetně navijárny a všude se vyvazovalo stejně, jak to bylo v jiných pražských Teslách možná poví někdo jiný.
Měli jsme na to různé desky z hobry kde byli natlučené hřebíky dostal jsi soupisku kabelů který se protahovaly kolem hřebíků potom se tyto formy vyvazovaly voskovaným provázkem a nakonec si jí vytáhnul z desky jo co jsem se jich nadělal
- tomasjedno
Taky je jiná práce vyvazovat "pavouka" mezi hřebíkama na desce a "učesávat" drátovačku již v hotovým zařízení.
Největšího "pavouka", co jsem kdy viděl, byl komplet vytaženej svazek z tabelátoru (elektromechanickej počítač) od Aritmy. V největším průměru měl asi 20 cm, stovky žil lícna 0,35 a vše jednou žlutou barvou. Kluci to v dílně přidělali na zeď a naaranžovali do tvaru draka. Obsadilo to dvě zdi cca 4 metry dlouhý asi 1,5 metrů pod stropem.
Zajímavý, že ty žlutý lícna jsou dodnes krásně měkký i když pocházejí někdy z padesýtých let. Naproti tomu lícna z dederónskejch pořizovačů Soemtron, který jsou o 20-30 let mladší jsou ztvrdlý na kámen.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Stejně jsem ze svazků v nejlepším případě dostal za dvě (a to se mi povedlo jen jednou), většinou to bylo za tři. Na jedničku uměly holky, které jich v Tesle vázaly desítky denně. Ale časem se na vzhled vyvazování přestalo tak přísně nahlížet, hlavně, když už to bude. Vždyť i firmy slavných jmen s pohlednými svazky skončily deset patnáct let před Teslou (zde Uher z Mnichova). I když takový Telefunken na to ještě dbal taky, ale už jen v přístrojích pro zákazníky, kteří na cenu nehledí. Naproti tomu Japonci to nepokládali za důležité vůbec, aneb vpředu huj, vzadu fuj.
Dnes se s tím nemusíš vázat: na rozsáhlejší svazky poslouží svazkovací spirála, na slabší navlékni potřebný počet prstýnků smršťovačky a smršť je. Službu to udělá přinejmenším stejnou, nevypadá to nejhůř a, až (jestli někdy) se v tom po tobě bude někdo hrabat, stejně to asi neocení.