Magnetofon Tesla B115
Moderátor: Moderátoři
Tak som skúsil prepnúť na SOURCE tam idú oba kanále ale úroveň pravého je veľmi slabá. Prehodil som vodiče pozícia na základnej doske 31 a 32 zoslabol ľavý kanál. Podľa toho by mala byť chyba v lineárnom predzosilňovači. Je moja úvaha správna?
- TheLastUnicorn
Toto sú ale dve parametre ktoré sa v 115tke nedajú merať, respektive zmenou komponentov nezistíme rozdiel keďže samotný stroj má celkom vysokú úroveň WF.
Hluk v guličkových ložiskách sa dá minimalizovať. 9/10 prípadov ten hluk je spôsobený axiálnym cestovaním vnútornej obruče oproti vontajšej.
Jednoduché riešenie na problém s hlukom guličkových ložísk je proste je napružiť. Jedno ložisko umiestniť pevne a druhé axiálne naprižiť atd...
Čo sa týka vstupného modulu, na mojom experimentálnom stroji je úplne vyradený. Teda vzadu mám 3,5mm jack ktorý odpojí vstupný zosilňovač a umožní mi to priamo krmiť zdrojom signálu nízkej impedancie korekčné zázanmové zosilňovače. Je to jediný spolahlivý spôsob ako dostať meratelné hodnoty z B115
TheLastUnicorn píše:Môžeš ešte vyskúšať iný vstup, ale problém asi naozaj bude niekde v tom vstupnom module. Teraz by to chcelo osciloskop (alebo sledovač signálu) a ísť po jednotlivých stupňoch. Tipujem niektorý väzobný kond (hlavne C12 a C20 a potom C2, C14, C16, C22).
C22 má kapacitu 1.3nF, vymenil som nepomohlo.
V návode som našiel napätia aké majú byť na kolektory a emitory tranzistorov. Skúsim zmerať, potom už zostava urobiť ako ste pisal generátor a mini zosilňovač aby som našiel miesto kde sa stratí signál.
- TheLastUnicorn
Ton zvuku na výstupe 4, čo je pravý kanál má inú farbu ale frekvenciu aká lezie z generatora 1071Hz.
Ako som spomínal je zapojený pravý kanál ale signál lezie aj z bodu 3 čo je ľavý kanal, tam má tú istú frekvenciu a ton pekný čistý. Som z toho
Lineárny predzosilňovač som premeraval vytiahnutí z magnetofonu. Snáď to nemá vpliv na výsledok.
- TheLastUnicorn
Ak sa teda vrátim k tomu skresleniu v pravom kanále, tak predpokladám, že na C14 alebo na bežci R30 máš signál ešte čistý. Priamo na kolektoroch T10 a T12 to vyzerá ako?
Asi by som v tomto stupni (okolo dvojice T10 a T12) premeral hodnoty všetkých rezistorov priamo na plošáku a vymenil aj C20. Potom už ostávajú len samotné tranzistory.
Na bežci potenciometra pravého kanálu je signál aj na C14 čistí pokiaľ nepohneme z bežcom, na to som prišiel teraz. Pred tým bol bežec na maximum keď som skúšal zo sledovačom.
Ešte som si všimol že farba tónu sa mení pri pohybe bežcom až na také vibrovanie.
T10 napätie na kolektory 2,645V T12 9,12V.
- TheLastUnicorn
Napätia na T10 a T12 porovnaj s T9 a T11. Celkovo pri meraní pracovných bodov veľmi pomôže porovnanie hodnôt so zdravým kanálom.
Zaujímavé že pri prehrávaní pásky náhranej Mono prepína stopy.
Keď som priniesol B 115 na hranie tak koncáky odpálené, stabilizátor napätia tiež.
Ktovie čo to spôsobilo, nieje koho spýtať, majiteľ neznami. Čo to všetko zobralo zo sebou.
- TheLastUnicorn
On ani ten stabilizátor neodišiel iba tak...pravdepodobne ani tie konce nie. Takže niečo sa v tom magiči udialo a poškodený vstupný lineárny predzos môže byť príčinou, aj následkom...
Mi to prišlo ako keď hladáte hluk na aute, pobuchate po kasne a ono to zmizne a viac sa to neobjaví.
Tady je tabulka, snad rozměry sedí.