Je to možné, nebo hodně přehání? Jinak pro mně za mně..

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cust

#16 Příspěvek od Cust »

16 MV už dokáže urychlit elektrony na kinetickou energii 16 MeV. Pokud takový elektron zabrzdíš v těžkém materiálu je jistá pravděpodobnost, že ti vznikne foton s energií 16 MeV (bržděním elektronu v elmag poli atomového obalu). Tento foton už umí interagovat s atomovým jádrem některých (myslím většiny) atomů -> fotojaderná rekce, nejpravděpodobnější je (γ, γ') nebo (γ, n).
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

Píšeš pro mě nějakou cizí řečí, Google to nedokázal přeložit. :oops:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Cust

#18 Příspěvek od Cust »

Chtěl jsem napsat, že když operuješ s napětím 16 MV, tak jeho účinky můžou mít za následek vznik radioaktivních atomů. :D
HF_Tech

#19 Příspěvek od HF_Tech »

Kdyby místo machrování použil google, tak by zjistil, že ta plošina není radioaktivní, ale je postavená ze dřeva impregnovaného látkou "pentachlorophenol-isobutane-ether". Proti povětrnosti a termitům. Ta se z toho dřeva uvolňuje (je tam horko) a není dobré ji inhalovat.

Wikipedia k tomu říká:
"Penta is a particularly concerning wood preservative, as it is well known to be contaminated with hexachlorobenzene, polychlorinated dibenzo-p-dioxins, and furans. Acute contact exposure through contact or inhalation with penta-treated products can result in severe irritation."

Takže to padá na překladatele - na poslech je rozdíl mezi irritation a irradiation velmi malý, významově velmi velký.
Cust

#20 Příspěvek od Cust »

Jestli to bylo na mě, tak já jsem žádný článek nečetl a ani nepokoušel číst. Jen jsem reagoval na @xsc z důvodu jemné nepřesnosti.
Plošina nemůže být radioaktivní pokud na ni někdo nevylil nějakou radioaktivní sračku.
DukeNuke

#21 Příspěvek od DukeNuke »

Narazil jsem na: https://www.poznatsvet.cz/historie/atom ... e-vesmiru/
...Elektromagnetický puls (EMP), který detonace vyvolala, zpustošil elektrické systémy na téměř 900 mil vzdálené Havaji, způsobil výpadky proudu a narušil komunikační sítě. Výbuch vyřadil z provozu celou řadu satelitů včetně Telstaru 1...
Odpovědět

Zpět na „Teorie“