Pájení Heatpipe

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PCmaniac99

Pájení Heatpipe

#1 Příspěvek od PCmaniac99 »

Ahoj, zkoušel jste někdo pájet heatpipe? Na internetu jsem se dočetl že to lze ale neměla by se překračovat teplota 250°C. Má tady pájku SN63PB37E s MTL401 od kovohutě Příbram a podle informací na internetu má teplotu tání 183°C tak že tím by to asi mělo jít. Koupil jsem do staršího NTB i7 2.gen a ona má vyšší tdp tak bych zkusl lehce zvětšit plochu odvodu tepla z heatpipe, uvnitř ntb nějaké místo je, použil bych buď měděné plíšky nebo prostě normální 2,5 drát co se mi doma válí.
jardafiala

#2 Příspěvek od jardafiala »

Já jsem to při nějaké příležitosti zkoušel a nafoukla se mi. Teplotu pájky jsem nevěděl.
PCmaniac99

#3 Příspěvek od PCmaniac99 »

No, našel jsem tu nějaký starý chladič, tak jsem ho rozebral a dnes to vyzkouším na něm. Ještě je možnost objednat bismutovou pajku která má teplotou tání kolem 139°C.
jenicek

#4 Příspěvek od jenicek »

A co teplovodivý lepidlo? Nebyla by to jistota, sic za cenu většího tepelnýho odporu?
GeXeS

#5 Příspěvek od GeXeS »

Určitě radši lepidlo. Tipoval bych, že nějaký metalický epoxid by mohl vyhovovat. Já svého času takhle zvětšoval pasivní objem chlazení u ThinkPadu R61i prostým vpáčením několika měděných plíšků mezi heatpipe, a stačilo to.
PCmaniac99

#6 Příspěvek od PCmaniac99 »

Dnes jsem testoval oájení na starém chladiči kde je měděný blok a na něm jsou připájené 4 heat pipe. Jednu z nich jsem na konci začal ohřívat a pokoušel jsem se ji pocínovat. Než se mi to povedlo tak povolila ta originální pájka a heatpipe odpadla z měděného bloku - nejspíš bude z výroby použita bismutová pájka. Tak že další pokus bude s bismutovou pájkou. Akorát koukám dostupnost a cena je na Aliexpressu přívětivější než u nás.

Ano lepení i pouhe vložení by taky bylo možné a asi i fungující.. ale když už jsem se do toho pustil, tak to zkusím i s tou bismutovou pájkou.
HF_Tech

#7 Příspěvek od HF_Tech »

Ono to vypadá, že je potřeba část trubky dostatečně chladit vodou s ledem a pájené místo je potřeba prohřát kopytem, co má podstatně vyšší výkon než je max. přenos výkonu, co deklaruje výrobce heatpipe. Koukal jsem na video, kde pomocí indukčního ohřevu pájí konec heatpipe do pájecí pasty na PCB.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“